Turnu Severin: Săptămâna viitoare, rromii de la L-uri se vor muta în cartier de lux

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şobolanii, gunoiele şi caii ce stăteau în casă reprezintă un peisaj ce va deveni de domeniul trecutului. Aceştia vor trebui să respecte un regulament de ordine interioară, cu menţiunea că cei care nu se conformează vor părăsi locaţia. Vezi aici de ce unii rromi se declară totuşi nemulţumiţi.

Săptămâna viitoare, locatarii blocului L2 se vor muta în casă nouă. În momentul de faţă se lucrează la stradă şi la iluminarea perimetrului, urmând ca săptămâna viitoare, marţi, persoanele de etnie rromă să beneficieze şi de curent în blocul nou construit din zona aeroportului.

„Marţi vor avea şi curent electric, o să vină cineva de la CEZ pentru a-şi muta contoarele, iar apoi se poate începe mutarea. O să-i ajutăm cu transportul, mai e nevoie de voinţă din partea lor să se mute din această mizerie, într-o casă civilizată”, ne-a spus Constantin Gherghe, primarul oraşului.

Transportul va fi pus la dispoziţie de către primăria municipiului, mutându-se în jur de 4 familii pe zi. De asemenea, şcolarii vor avea parte de transport gratuit către instituţiile de învăţământ printr-un microbuz pus la dispoziţie tot de primăria oraşului.

La întâlnirea de ieri, dintre edili şi rromi, s-a mai pus problema depozitării lemnelor, astfel, pe amplasamentul noii locaţii o să fie construit un ţarc comun de depozitare.

Tot în decurs de o săptămână, noii locatari vor trebui să semneze contractul cu firma de furnizare a energiei electrice, taxele aferente fiind suportate de către primărie, din suma de 500 lei alocată fiecărei familii.

Vor trebui să respecte regulamentul

De asemenea, pentru a nu se repeta situaţia, iar condiţiile de trai să devină insalubre, rromii vor trebui să respecte un regulament de ordine interioară , cu menţiunea că cei care nu o vor face vor trebui să părăsească apartamentul.

„Acolo au condiţii normale de viaţă, nu ce este aici. Vom face un regulament, iar cine nu îl respectă va pleca. Trebuie, pentru că acolo va fi unul din cartierele frumoase ale oraşului. S-au repartizat cele 250 de terenuri pentru tinerii căsătoriţi şi din câte ştiu eu, se vor mai construi încă două blocuri de apartamente sociale. Eu chiar îi rog să dăm dovadă de civilizaţie pentru că suntem şi noi oameni”, a spus Daniel Ionescu, preşedintele Partidei Rromilor din Mehedinţi.

Stăteau cu caii în apartament

Zona unde convieţuiau aceştia este cunoscută ca un adevărat focar de infecţie. Mirosul insuportabil, caii din apartamente, gunoaiele sau căruţele „parcate” în faţa blocului, sunt numai câteva din imaginile sumbre pe care le oferea blocul L2 din cartierul Crihala.

În repetate rânduri copiii s-au îmbolnăvit din cauza condiţiilor insalubre şi a focarului de infecţie prezent. 

„Viaţa noatră a fost un calvar aici, copii bolnavi de inimă tuberculoză, tot ce se poate. În sfârşit vom putea trăi civilizat”, a spus Magda Bobocel, una din locatare.

Nemulţumiţi de numărul apartamentelor şi garsonierelor

În timpul discuţiilor, mai mulţi rromi s-au declarat nemulţumiţi de faptul că li s-a atribuit o singură cameră, în condiţiile în care membrii familiilor depăşesc 10 persoane. Cei care au deţinut în vechea locaţie numai un apartament, în noua casă vor beneficia tot de un singur apartament.

„Dormim pe jos cu copiii de-un an. Suntem şi noi oameni civilizaţi. Am băgat dosarul de patru ani, ne promite doar.... Să vedem cum va fi acolo, că nu mai sunt sigură de nimic în ziua de azi. Dormim 10 oameni într-o cameră, e posibil aşa ceva?”, a strigat una din locatarele nemulţumite că i s-a atribuit doar o singură cameră.

 „E rău, la mine curge în casă. A promis la început că ne dă condiţii mai bune, o cameră şi-o bucătărie a spus. Acum nu mai ţine cont...”, a declarat o altă femeie.

Monitorizaţi video

„Clădirea e nouă, instalaţiile sunt noi, absolut totul este nou. Eu ţin să vă aduc la cunoştinţă, ce e aici nu va mai fi şi acolo. Dacă va fi aşa, o să staţi fără curent. Mai mult decât atât, vis-a-vis de blocul dumneavoastră este o staţie de transformare dotată cu camere de luat vederi” a atenţionat Constantin Cojocaru, reprezentant CEZ Electrica.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite