Trucuri pentru îndepărtarea petelor „imposibile“ de pe haine. Ce minuni face zeama de lămâie cu vinul din ţesături

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştim cu toţii că nu este foarte uşor să scoatem petele de pe haine. Vă vom prezenta aici cele mai eficiente metode de a scoate din haine petele de cafea, alimente, cerneală sau rugină cu cele mai la îndemână produse, pe care le avem oricum în casă.

Ca regulă generală, petele se scot întotdeauna pornind de la margine spre centru, pentru a evita formarea unui cerc pe obiect. Nu se recomandă să se aplice la început şi deodată soluţiile de substanţe chimice cele mai tari. Înainte de a se trece la scoaterea unei pete trebuie să o curăţaţi bine de praf cu ajutorul unei perii, apoi să udaţi cu apă zona din jurul petei pentru a împiedica răspândirea acesteia.

„Este recomandabil să se procedeze cu precauţie la scoaterea petelor de pe materialele colorate. Ar fi bine ca în prealabil să se încerce acţiunea substanţelor chimice pe o bucată de material, pentru a ne convinge că sunt inofensive”, spune Maria Pătrăşcuţ, angajat la o curăţătorie din Drobeta Turnu Severin.

Petele proapete de orice fel de pe rufele din ţesătură albă din bumbac dispar dacă se ţine rufa deasupra unui vas cu aburi dintr-o soluţie formată din o lingură de amoniac şi un litru de apă.

Cum se scot petele de cafea

Petele de cafea, ceai, sânge şi iarbă se scot uşor de pe ţesăturile de in, bumbac, cânepă, dacă le frecăm cu apă oxigenată. Apa oxigenată are efecte mai bune dacă este utilizată în combinaţie cu apă rece.

Petele de ciocolată de pe haine se scot prin frecare cu apă foarte sărată.

Petele de zahăr se spală cu apă curată.

Petele de oţet se scot prin atingerea lor cu o pensulă înmuiată în apă amestecată cu amoniac.

Petele de dulceaţă, compot şi suc de fructe de pe haine şi stofe se scot prin frecare cu un burete înmuiat în apă distilată. Se mai scot şi cu apă fierbinte, iar apoi se limpezesc cu apă rece.

Petele de noroi de pe ţesături vor fi lăsate să se usuce. Apoi se perie cu peria uscată, după care locul pătat se freacă cu ajutorul unei cârpe îmbibată într-o soluţie compusă din 50 la sută oţet şi 50 la sută apă.

Lapte dulce pentru petele de rugină

Petele de rugină de pe ţesături se scot prin frecare cu o cârpă îmbibată în apă sărată, după care ţesătura respectivă se limpezeşte cu apă rece şi se calcă încă umedă.

Petele de vin de pe ţesături se scot prin înmuierea părţii pătate în lapte dulce clocotit şi degresat, apoi se freacă bine cu lapte fierbinte porţiunea respectivă, iar în final se limpezesc cu apă curată. Altă metodă constă în umezirea cu apă a petelor de vin şi frecarea lor cu zeamă de lămâie sau cu apă oxigenată.

Petele de pix se curăţă cu acetonă, cu spirt medicinal sau cu alcool de 90 de grade. Petele de ruj de pe ţesături se scot prin tamponarea cu alcool de 95 de grade şi apoi cu amoniac.

Petele de unsoare de pe haine se scot bine dacă le frecăm cu o pastă formată din sare şi benzină.

Vă mai recomandăm şi:

Trucuri pentru curăţarea obiectelor: cum folosim cartofii, pasta de dinţi sau banala ceapă atunci când vrem să lustruim diverse materiale

Trucuri simple pentru a scăpa de praful din casă şi pentru a elimina riscul de alergie. Cât de des ştergem mobila şi ce substanţe folosim

Turnu-SeverinPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite