Reţeta electronică bagă zâzanie între medicii de familie şi medicii din spitale

0
0
Medicul Carmen Tronea, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Mehedinţi FOTO Corina Macavei
Medicul Carmen Tronea, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Mehedinţi FOTO Corina Macavei

Patronatul Medicilor de Familie şi Asociaţia Medicilor de Familie din Mehedinţi reclamă faptul că medicii din spitale nu scriu reţete electronice, punându-i în situaţia de a completa ei aceste documente, ceea ce ar contravine legii.

Din acest motiv, cele două organizaţii s-au adresat Spitalului Judeţean Mehedinţi solicitând conducerii să informeze şefii de sectii şi întregul personal medical din spital privind obligaţiile ce decurg din contractul cu Casa de Asigurări. „Domnii doctori din spital nu pot să scrie reţete electronice că cică nu au fost instruiţi, deşi de şase luni se vorbeşte de această obligativitate de la 1 ianuarie. Noi nu suntem de acord să fim secretarii lor până la infinit. Noi scoatem bani din buzunar ca să cumpărăm formulare, ori în cazul lor aceste documente le sunt puse la dispoziţie de spital. Ei sunt doctori şi fac activitate medicală, iar noi am făcut facultatea de croitorese? În felul acesta pacienţii sunt puşi în capul nostru, iar legea spune clar că dacă noi eliberăm reţete în locul lor ne vor fi imputate, ni se interzice clar să scriem în locul lor” , ne-a declarat dr. Carmen Tronea, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Mehedinţi. În adresa trimisă conducerii Spitalului Judeţean Mehedinţi, se specifică faptul că „medicii de familie din judetul Mehedinţi au primit solicitări din partea pacienţilor de a transcrie pe reţete compensate sau reţete gratuite tratamentul primit pe reţete simple sau doar menţionat în biletul de externare din spital, precum si de a elibera certificate de incapacitate temporară de muncă (concedii medicale) pentru pacienţii consultaţi la camera de gardă a spitalelor”.

Precizările medicilor de familie

În opinia medicilor de familie, aceste fapte contravin prevederilor menţionate în actele normative în vigoare referitoare la eliberarea reţetelor compensate şi gratuite numai ca urmare a actului medical propriu, şi interzicerea transcrierii actelor medicale rezultate în urma consultului altui medic. De asemenea, aceste fapte ar contravine şi Codului de Deontologie Medicală al Colegiului Medicilor din România, privind finalizarea actului medical propriu, prin eliberarea unui document care încheie consultaţia (scrisoare medicală, reţetă, formular de concediu). „Amintim că, indiferent de locul şi modul în care a fost consultat pacientul în cadrul spitalului (internare continuă, internare ambulatorie, consultatie în ambulatoriul de specialitate, control, consultaţie la camera de gardă), în cazul în care a fost recomandat un tratament medicamentos, medicul din spital are obligaţia să prescrie acest tratament  în regim compensat sau gratuit, folosind doar formularele aprobate de CNAS în acest sens. Menţionăm că începând cu 1 ianuarie 2013 a intrat în vigoare obligativitatea utilizării reţetei electronice pentru prescrierea în regim compensat sau gratuit, nemaifiind astfel necesară utilizarea formularelor tipizate autocopiante în trei exemplare (alb, roşu, verde). Menţionăm că în ultimul an s-au înmulţit situaţiile în care medicii de familie din ţară au fost amendaţi de casele de asigurări şi obligaţi să achite contravaloarea reţetei prescrise în luna în care pacientul a fost consultat în ambulatoriul de specialitate sau internat în spital”, se mai arată în adresa amintită.

Sfaturi pentru pacienţi

Totodată, pacienţii care trec pragul cabinetelor medicilor de familie sunt sfătuiţi să solicite la finalul consultatiei medicale din ambulatoriul de specialitate si la externarea din spital: reteta compensată sau gratuită (dacă a fost recomandat un tratament medicamentos), biletul de trimitere (în cazul în care au fost recomandate consulturi de specialitate sau investigatii suplimentare care nu pot fi furnizate în cadrul consultaţiei sau internării respective), concediul medical (în cazul în care a fost recomandat), scrisoarea medicală către medicul de familie şi biletul de externare din spital (pe care pacientul este rugat să îl prezinte medicului de familie la următoarea vizită).

Varianta spitalului

De cealalaltă parte, reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Mehedinţi spun că medicii specialişti nu sunt obligaţi să completeze aceste reţete electronice şi pot alege fie să elibereze o reţetă electronică fie o scrisoare medicală, iar în cazul în care pacientul vine la medicul de familie cu scrisoarea medicală, acesta este obligat să scrie reţeta electronică. Şi din punctul de vedere al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Mehedinţi nu există probleme în ceea ce priveşte reţeta electronică. „La momentul actual nu a fost semnalată nicio problemă cu reţeta electronică din partea furnizorilor de servicii medicale în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Chiar şi spitalele au intrat în acest sistem cu eliberarea reţetelor medicale. Mai sunt ceva probleme cu internetul, conexiunile la internet în mediul rural, cu furnizori care folosesc sisteme de internet tip stick. Asiguraţii au beneficiat însă de aceste reţete medicale, în momentul de faţă nu ştim să existe probleme deosebite”, ne-a declarat Radu Barbu, purtătorul de cuvânt al CJAS Mehedinţi.

Mai multe - Turnu-Severin

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite