Paradisul de la Eşelniţa, sufocat de gunoaiele turiştilor care vin la un grătar în zonă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O parte din voluntarii care au participat la acţiunea de ecologizare
O parte din voluntarii care au participat la acţiunea de ecologizare

Sute de turişti fără bun simţ lasă în urmă munţi de gunoaie şi peturi la Eşelniţa, într-una dintre cele mai frumoase zone din Mehedinţi şi parte a Clisurii Dunării.   Sătui să vadă gunoaiele aruncate  pe Valea Eşelniţei chiar lângă singurul izvor  natural care oferă satului apă gratis şi pe timp de vară, o mână de loclnici din Eşelniţa le arată celor care lasă gunoiul în urma lor cât de uşor este să protejezi mediul.

Natură, munte, Dunăre, aer curat, dar şi mormane de gunoaie. Aşa arăta în aceste zile Valea Eşelniţei, unul dintre cele mai vizitate şi iubite locuri din Clisura Dunării. Deşi peisajele de o frumuseţe deosebită atrag zeci de mii de turişti în zonă, aceştia lasă de dorit la capitolul curăţenie şi respect pentru natură.

Poienile frumoase şi spaţiile de lângă râu erau pline de peturi şi alte rămăşiţe ale fostelor popasuri mai vechi sau mai noi: ambalaje, cutii de bere şi suc, lemne pe jumătate arse. Peste 30 de localnici, voluntari într-o asociaţie din Eşelniţa, au strâns în două ore, 35-40 de saci de gunoaie, peste 20 dintre aceştia fiind adunaţi doar dintre rădăcinile unor copaci bătrâni.

Coordonatoarea proiectului, Păcuraru Elisabeta, le-a explicat tinerilor importanţa respectării naturii, mai ales că unul din locurile care a avut nevoie de ecologizare a fost singurul izvor  natural care oferă satului apă gratis şi pe timp de vară: “Aş fi dorit să fie mai multe persoane, dar oamenii aleg doar să critice. Este de neînţeles această nepăsare, această lipsă de atitudine faţă de poluare, deşi trăim într-un spaţiu turistic”

voluntari eselnita

Acţiunea voluntarilor face parte dintr-un proiect mai amplu al Asociaţiei Comunităţii Eşelniţa Cazanele Dunării, intitulat “În centru este Eşelniţa”.

“Pe răcoare, 35 de persoane, cu vârste între 8 şi 55 de ani, şi-au dat întâlnire în parcul din comunitate de unde au pornit, într-o camionetă de împrumut, până la ieşirea din sat, în locul cunoscut sub numele de Valea Eşelniţei. Situată pe malul râului, aceasta este una din zonele turistice ale satului, locul preferat pentru camping, grătare şi picnic al tuturor localnicilor, dar, mai ales, al străinilor care vizitează zona”, spune Clara Tîrcă, profesor la Şcoala Gimnazială din Eşelniţa şi responsabil cu promovarea proiectului.

Acţiunea de ecologizare a durat trei ore şi s-a realizat în şase puncte turistice de pe Valea Eşelniţei. Această activitate este prima dintre acţiunile comunitare pe care proiectul “În centru este Eşelniţa” le presupune, a doua constând în renovarea parcului de joacă al satului.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite