Ministrul Doina Pană: „Ceea ce s-a întâmplat aici în Mehedinţi, îţi dai seama că nu te poţi pune cu Dumnezeu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană, a vizitat joi şantierul de la Broşteni-Mehedinţi, unde se efectuează lucrări de regularizare a pârâului Peşteana, în valoare de 3,5 milioane de lei.

Localitatea mehedinţeană Broşteni a avut întotdeauna mari probleme din cauza inundaţiilor provocate de revărsarea pârâului Peşteana. De aceea, anul acesta au fost alocate fonduri guvernamentale pentru regularizarea acestui pârâu, iar lucrările sunt aproape gata.

Ministrul Doina Pană s-a declarat mulţumită de modul de executare a lucrărilor de la Broşteni şi a precizat că pentru anul viitor fondurile se vor dirija spre acele lucrări absolut necesare.

„Vreau să văd nu numai ce a venit de la Guvern pentru situaţii de urgenţă, ci absolut toate lucrările. În ţară se face o prioritizare astfel încât bugetul pe anul viitor să reflecte exact situaţia din teren şi mă bucur foarte mult când constant cum este situaţia punctuală de aici că banii nu au venit degeaba şi realmente se lucrează, oamenii aceştia vor putea dormi liniştiţi în continuare. Noi nu mai avem o bătălie pe râuri, pe Dunăre, ci avem pe pâraie, e o situaţie atipică, nu numai la noi în ţară. Schimbările climatice care înainte erau teme de simpozioane acum se văd în condiţiile în care ai o cantitate de apă de 35 – 40 de litri pe metrul pătrat şi ajungi la peste 200. Ceea ce s-a întâmplat aici în Mehedinţi, îţi dai seama că nu te poţi pune cu Dumnezeu. Dar asta nu înseamnă că trebuie să facem depresie, ci pur şi simplu să trecem la treabă şi eu salut tot ceea ce s-a întâmplat aici”, a spus ministrul Apelor şi Pădurilor.

Anul acesta, comuna Broşteni a fost inundată în trei rânduri. Disperaţii, localnicii aproape că îşi luaseră speranţa că marea lor problemă cu pârâul Peşteana va mai fi vreodată rezolvată.

„Am suferit foarte mult din cauza acestui pârâu mic, dar care atunci când sunt precipitaţii face ravagii. În 1999 a fost cât Dunărea. A avut acolo la mine, la un kilometru în amonte 300 de metri lăţime. Vă daţi seama ce cantitate de apă a fost.  Anul acesta, noroc cu acest proiect că aveam tot timpul probleme, cred că de 7-8 ori ne inunda satul”, s-a plâns un localnic ministrului Doina Pană.

„În casele tuturor locuitorilor comunei Broşteni, apa nu intra pe uşă, intra pe fereastră. Dacă nu erau într-un an inundaţii, în al doilea an erau cu siguranţă. A fost an când pur şi simpiu nu se putea circula nici cu utilaleje prin Broşteni din cauza faptului că se revărsa acest pârâu Peşteana. Această lucrare este un lucru foarte bun pentru toţi locuitorii comunei Broşteni”, a spus, la rândul său, primarul comunei Broşteni, Alexandru Borugă.

În acest moment, în Mehedinţi se efectuează lucrări de regularizare în trei puncte critice, valoarea acestora ridicându-se la suma de 15 milioane de lei.

“Este vorba despre lucrarea de la Peşteana – Broşteni cu o valoare de 3,5 milioane lei, lucrarea de pe Coşuştea, de la Corcova – 4 milioane lei şi o lucrare foarte, foarte importantă, la Bălăciţa, o lucrare de 6,5 milioane, o lucrare destul de amplă cu multe lucrări hidrotehnice”, a precizat directorul Administraţiei Bazinale Jiu, Marin Tălău.

Anul acesta, judeţul Mehedinţi a fost grav lovit de inundaţii, iar ceea ce s-a întâmplat la Eşelniţa şi Orşova, localităţi unde inundaţiile nu au creat niciodată asemenea probleme, a dat peste cap toate previziunile.

„În vara aceasta am avut probleme în tot judeţul, foarte multe probleme ni le-au pus scurgerile de pe versanţi, torenţii, cursurile mici de apă. De exemplu, pe Motru nu am avut probleme anul acesta, dar pe cursurile mici am avut foarte multe probleme datorită acestor cantităţi mari de precipitaţii într-un timp scurt. Înainte de evenimentele de la Eşelniţa nimeni nu credea că la Eşelniţa sau la Orşova se poate întâmpla aşa ceva”, a mai spus directorul Marin Tălău.

La Broşteni, valorea lucrării  este de 3,5 milioane de lei, capacităţile lucrării sunt de 2300 de metri recalibrare albie, 1000 de metri protecţie de mal, 1000 de metri refacere şi supraînălţare dig , 240 metri dig nou, 140 metri sistematizare pentru protecţia caselor locuitorilor.

La Bălăciţa, lucrările care se efectuează sunt deosebit de complexe întrucât presupun şi amenajare de poduri şi podeţe, însă se estimează că undeva la sfârşitul lunii noiembrie – începutul lunii decembrie se vor finaliza. Pe Coşuştea, în aval de lucrarea promovată anul acesta, anul viitor se va realiza o decolmatare până la confluenţa cu Motru.

Citeşte şi:

Ce părere are ministrul Doina Pană despre dosarul privind retrocedarea a 90.000 de hectare de teren forestier

Radarul pădurilor se lansează pe 8 octombrie. Oricine va putea verifica transporturile de lemn apelând 112

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite