Mehedinţenii care fac piese auto în Germania pentru marile uzine de autoturisme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La plecare, mehedinţenii au fost însoţiţi de rude FOTO Corina Macavei
La plecare, mehedinţenii au fost însoţiţi de rude FOTO Corina Macavei

70 de mehedinţeni muncesc într-o fabrică din Germania, unde se produc piese din plastic pentru autoturisme de lux. Pentru că la Turnu Severin este aproape imposibil să găseşti un loc de muncă, aceşti tineri au luat calea străinătăţii pentru un loc de muncă bine plătit.

Prin mâinile lor trec piesele din plastic pentru cele mai mari uzine de autoturisme din lume, Volkswagen, Ferrari, Aston Martin, Porsche, Mercedes, Audi. Li s-a oferit un loc de muncă de către un alt român, Cornel Stroescu, care este asociat cu un cetăţean german la fabrica pe care o deţin în apropierea oraşului Stuttgart. Cornel Stroescu ţine foarte mult să ajute mehedinţenii care nu îşi găsesc în ţară un loc de muncă, mulţi dintre ei fiind din satul său natal, din Şovarna-Mehedinţi.

“Toţi cei care pleacă zilele acestea, lucrează într-o singură fabrică, produc piese pentru uzinele de autoturisme, tot ce înseamnă piese de plastic pentru bord, pentru aproape toate mărcile de autoturisme din Germania. Forţa de muncă românească este apreciată în Germania. Iată dacă  în 2008 am început cu trei oameni, acum şi am ajuns la 70, ceea ce spune foarte mult despre calitatea românilor.”, spune Cornel Stroescu.

A trecut vacanţa, se întorc în Germania

Au fost acasă pentru a petrece alături de familie, dar acum se întorc la locul de muncă în Germania. Nu este uşoară despărţirea de cei dragi, dar sunt bucuroşi că au un loc de muncă bine plătit, că sunt respectaţi de angajatorul german.

„Este plăcut, suntem apreciaţi pentru lucrul pe care îl facem. Suntem suficient de bine plătiţi în comparaţie cu ce se câştigă în România. Se câştigă o mie de euro, o mie şi ceva. Facem montaj la plastic, piese, componente auto de câţiva ani. E grea, dar nu plec să nu mă mai întorc. Ne ducem şi ne întoarcem cu tot ce ne trebuie. Dacă ai bani, ai de toate”, a declarat Polixenia Vio, o mehedinţeancă de la Şovarna, la plecarea din ţară.

Constantin Giura spune că lucrează din 2011 la firma din Germania. În Turnu Severin nu şi-a găsit un loc de muncă bine plătit, aşa că nu i-a fost deloc greu să ia hotărârea plecării în străinătate. Nu regretă decizia luată şi este fericit că acum îşi poate întreţine familia din banii câştigaţi departe de casă. “Este un câştig, cât de cât bun. Se plăteşte tot ce se lucrează. Ne este foarte greu, dar nu avem ce să facem, pentru că în România este greu”, a mai spus mehedinţeanul.

Citeşte şi:

Locuri de muncă pentru studenţii care vor să lucreze în Germania

O veste mare pentru şoferii profesionişti care frecventează Germania: salariul minim, acolo, va fi de 8,5 euro/oră şi se va acorda inclusiv românilor

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite