Lacul de acumulare de la Porţile de Fier I a fost golit pentru a face faţă viiturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barajul de la Porţile de Fier I FOTO Corina Macavei
Barajul de la Porţile de Fier I FOTO Corina Macavei

Lacul de acumulare a fost golit de hidroenergeticienii de la Porţile de Fier I pentru a face faţă viiturii care se îndreaptă dinspre Baziaş.

Prognozele pentru zilele următoare ale fluviului Dunărea arată că debitele sunt în creştere până la 12 100 metri cubi pe secundă. Din informările transmise luni de Hidroelectrica, reiese că la Barajul Porţile de Fier I debitele sunt de 11 750 mc/s, iar la Barajul Porţile de Fier II sunt de 11.613 mc/s, fapt ce a impus măsura golirii lacului de acumulare din amonte de Porţile de Fier I.

"În anul 1965, când a fost dată în funcţiune hidrocentrala de la Porţile de Fier I, cele două părţi, româno-sârbe, au încheiat un protocol care prevede că atunci când debitul Dunării depăşeşte 11.000 mc/s, cota apei din lacul de acumulare de la Porţile de Fier să scadă cu 63 de metri faţă de nivelul cotei Mării Adriatice. Asta pentru că există pericolul să fie inundată partea sârbă, până la Belgrad", a declarat inginerul şef Adrian Drăghici de la Apelor Romane Mehedinţi.

Luni, la intrarea în ţară, fluviul Dunărea avea un debit de 11.500 mc/s, în condiţiile în care debitul mediu multinual pentru luna aprilie este de 7900 mc/s.

Deocamdată nu sunt probleme în ceea ce priveşte navigaţia pe fluviul Dunărea.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite