Geo Saizescu a filmat la Turnu Severin “Balul de sâmbătă seară”. Severinenii îl adorau pe Sebastian Papaiani, eroul principal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Papaiani în filmul "Balul de sâmbăta seara" Sursa cinemagia
Sebastian Papaiani în filmul "Balul de sâmbăta seara" Sursa cinemagia

“Balul de sâmbătă seară”, unul din filmele marelui regizor Geo Saizescu, originar din judeţul Mehedinţi, a fost filmat în 1967 la Drobeta Turnu Severin. Locatarii blocului unde s-a realizat filmul îşi amintesc şi astăzi cu mare drag de regizor, dar şi de actorul Sebastian Papaiani, personajul principal, pe care îl idolatrizau.

Marele cineast al României, Geo Saizescu, a ales ca locaţie pentru filmări cel mai vechi bloc din centrul municipiului Drobeta Turnu Severin, construit în 1950, pe bulevardul Carol I. Locatarii de aici povestesc că la vremea respectivă prezenţa actorului Sebastian Papaiani în rândul lor a fost un eveniment cu totul excepţional. Îi urmăreau cu atenţie toate gesturile şi stăteau ore întregi lângă echipa de filmare cu speranţa că regizorul poate îi solicită pentru o mică figuraţie. “Când avea nevoie de scene de figuraţie mai mărunte apela la noi. A pus-o pe o vecină, pe tanti Mărculescu, răposata, să îl gonească pe un vecin cu o nuia pe la spate şi scena asta a apărut în film” povesteşte un locatar. O doamnă îşi aminteşte că a găzduit-o pe timpul filmărilor chiar pe actriţa Mariella Petrescu fiindcă aceasta nu mai găsise cameră la hotelul de peste drum de bloc.

“Era tare drăguţă, tare sensibilă, când îi duceam tava ca să mănânce îmi spunea <<Nu-mi daţi mult să mănânc, că n-am voie să fac burtă şi îl supăr pe domnul Saizescu>>. Şi Papaiani mai venea, mai stătea cu ea de vorbă, dar domnul Saizescu nu. OJT-ul a venit şi mi-a văzut camera, a văzut că am telefon, că am toate condiţiile, m-au rugat să o primesc şi pentru asta ei m-au plătit” spune Maria Iachimovski, o locatară de pe Carol I. Evident că filmările care au avut loc în acest cochet imobil din Turnu Severin au dat oarecum peste cap liniştea locatarilor. Dar nimeni nu s-a arătat deranjat, dimpotrivă, au fost onoraţi că regizorul, care iubea nespus de mult acest oraş, a ales Severinul pentru filmări.

“Lumea era înnebunită după Papaiani, parcă era Dumnezeul oraşului, parcă atingeau ceva sacru. Cred că omul acesta s-a născut cu acest talent, altceva cred că nu ar fi putut să fie decât actor. Îmi pare rău că în familia unde s-a filmat cel mai mult, la doamna Ciolan, nu mai e nimeni, au pierit aşa cu rândul. Îmi aduc aminte de o scenă unde Papaiani a escaladat terasa. Lumea era foarte curioasă. Îmi amintesc că fusesem cu o cumnată care venise de la Bucureşti la ştrand şi când ne-am întors acasă, sigur că ne-am schimbat, iar ea şi-a pus chiloţii aici pe terasă unde uscam noi rufele şi a venit un bărbat, aşa mai disperat şi ne-a rugat să luăm rufele de acolo că filmau”, ne povesteşte o altă locatară.

Eugen Buricea, un alt locatar de pe Carol I, era elev atunci când Geo Saizescu filma la Turnu Severin pentru “Balul de sâmbătă seară”. Era încântat să-l cunoască pe îndrăgitul actor Sebastian Papaiani, care nu o dată l-a rugat să-i cumpere “Snagov”, ţigările preferate.

VEZI VIDEO Un episod din timpul filmului realizat pe Insula Ada Kaleh de la Turnu Severin

“Erau şi filmări de zi şi filmări de noapte, am pierdut atunci nopţi întregi. Când filmau pe timp de zi puneau nişte panouri reflectorizante, din astea argintii, ca să reflecte lumina. Îmi aduc minte că domnul Saizscu umbla mereu cu trombonul ăla de regizor şi de acolo striga, se enerva. Se supăra dacă Papaiani nu juca cum vroia el. Lui Saizescu îi plăcea să fie totul pus la punct, cel mai mic amănunt dacă nu îi ieşea, imediat o lua de la capăt. Noi stăteam mai mult pe lângă Papaiani, era idolul nostru. Cât este curtea asta de mare era plin, veneau din toate părţile, stăteam pe iarbă la filmări. Papaiani era foarte montat pentru filmare, în momentele de pauză când trebuia să se pregătească pentru următoarea scenă şi trebuia să se schimbe nu se mai ducea înăuntru. Aici pe bancă afară se schimba de haine, nu îi era jenă. Pe noi, pe copii ne mai trimitea, că el era fumător, şi ne spunea <<bă, poate nu mai veniţi nici cu banii, nici cu ţigările>>. Era un restaurant aici sub teatru, <<Dunărea>> se numea, acolo se găsea Snagov ce fuma el şi ne duceam ce să facem… ”, îşi aminteşte domnul Buricea.

Potrivit scenariului Papa (Sebastian Papaiani) este un tânar vesel, plin de farmec, aflat mereu în căutarea „iubirii perfecte”. El îşi ascunde timiditatea sub o mantie subţire de şmecherie. Şofer pe camioneta unui şantier, cunoaşte multe fete frumoase. Dintre ele... două îi cad cu tronc: o blondă suavă (Ana Szles) şi o brunetă pasională (Mariela Petrescu). Junele cuceritor trebuie să aleagă pe una dintre ele. Printr-o farsă, le supune pe „cosânzene” unui test de devotament. Inventează un accident în care e victimă şi asteaptă reacţia fetelor. Soseşte de la spital cu trenul şi, în gară... nimeni, ca în vechiul proverb: „Cine aleargă dupa doi iepuri, nu prinde niciunul!”. Alături de Sebastian Papaiani (Papa), Anna Szeles (Lia) şi Mariella Petrecu (Raluca) din distribuţia filmului au mai făcut parte alţi mari actori ai scenei româneşti: Puiu Călinescu, Octavian Cotescu, Mihai Fotino George Motoi, Cornel Patrichi, Coca Andronescu, Scenariul a fost semnat de Geo Saizescu şi Dumitru Radu Popescu.

Filmul a fost aplaudat în Australia, Tunisia, Franta, Portugalia, Rusia, Italia, Bulgaria, Spania şi Germania, bucurându-se de cronici elogioase. Regizorul Geo Saizescu a mai filmat în Drobeta Turnu Severin pentru pelicula “Astă seară dansăm în familie”.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite