FOTO/Turnu Severin: Descoperire arheologică de proporții, la muzeul Porțile de Fier: Amfiteatru roman, circ antic sau construcție feudală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiștii lucrează zilnic, pentru a afla detalii despre zidul din piatră
Specialiștii lucrează zilnic, pentru a afla detalii despre zidul din piatră

Colosala descoperire a survenit în timpul lucrărilor de reabilitare a muzeului, demarate în urma unui proiect grandios, cu finanțare europeană.  Specialiștii lucrează pentru a afla perioada de proveniență și tipul construcției.

Ieri dimineață, muncitorii care excavau suprafața din curtea muzeului Regiunii Porțile de Fier au avut surpriza ca lamele utilajelor să se lovească de un bloc de piatră, de mari dimensiuni. Imediat, la fața locului au venit echipele de arheologi din cadrul instituției muzeale, care au continuat săpăturile.

VEZI AICI FOTOGALERIE

Efortul lor a generat rezultate incredibile. De sub pământ s-a ivit zidul unei construcții circulare, realizată din piatră de munte.

muzeu44

„Inițial am zis că este vorba despre o fortificație feudală. Pe măsură ce am dezvăluit o suprafață din ce în ce mai mare din zid, problema s-a complicat, pentru că ne-am dat seama că are o formă cel puțin semicirculară. Poate fi un circ, un amfiteatru sau altceva. Deocamdată sunt supoziții și nu e bine să ne hazardăm. Orice e posibil, mai ales că Drobeta a fost unul din orașele mari ale Imperiului Roman”, ne-a spus arheologul Gabriel Crăciunescu.

muzeu22

Lucrarea inițială de reabilitare a fost sistată, iar specialiștii lucrează, acum, pentru a afla cu certitudine perioada în care a fost construit zidul și mai ales, utilitatea misterioasei construcții.

Se continuă cercetările
Conform proiectului de reabilitare, pe locul unde s-a descoperit misterioasa construcție trebuia să se ridice un pavilion multifuncțional. Locul a devenit, însă, un șantier arheologic.

„Trebuie să desfacem zidurile, ca să vedem exact care este traiectoria lor. Vom trasa o secțiune de circa 3-4 metri lățime și vom observa depunerile de material arheologic, pentru că acum nu putem spune cu precizie mai multe detalii. Fără să știe, muncitorii au luat esențialul, adică pământul din partea superioară, cu ajutorul căruia ne-am fi putut da seama de vechimea construcției. Este o descoperire extraordinar de importantă, indiferent dacă este din perioada feudală sau din cea romană”, a mai spus dr. Gabriel Crăciunescu.


Turnu-SeverinPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite