FOTO VIDEO Scandal la Dumbrava unde nu a plouat, dar recolta este sub apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sanda Almăjan lângă cultura de porumb compromisă FOTO Corina Macavei
Sanda Almăjan lângă cultura de porumb compromisă FOTO Corina Macavei

Localnicii din comuna Dumbrava, judeţul Mehedinţi, se plâng că autorităţile au golit un lac din zonă şi le-au compromis recoltele a doua oară anul acesta.

Pentru a doua oară în acest an, localnicii din Dumbrava (judeţul Mehedinţi) îşi găsesc recoltele inundate pe câmp. Prima dată, lacul din apropiere a fost golit controlat de autorităţi în luna mai, pentru că risca să inunde mai multe autorităţi din zonă. Recent, oamenii s-au trezit din nou cu toate recoltele sub apă. Teoretic, apa golită din lac ar trebui evacuată printr-un şanţ, dar acesta nu a fost amenajat corespunzător, astfel că zeci de hectare cu porumb, grâu, secară, orz, lucernă, grădini, dar şi viţă-de-vie au fost compromise de apele revărsate.

Oamenii cer autorităţilor să se implice, dar fără rezultat. „Am făcut plângere la Poliţia Strehaia, dar stă pe loc, am făcut o sesizare la domnul prefect al judeţului Mehedinţi, care nu ne-a trimis niciun răspuns“, spune Octavian Urdescu, un localnic afectat de golirea lacului.

Sanda Almăjan, o altă localnică, spune că este disperată fiindcă a luat în arendă mai multe terenuri, iar acum trebuie să le achite oamenilor, conform contractelor, toate dările, deşi munca familiei sale zace sub apă. „La 1 iunie am însămânţat a doua oară, iar acum la rădăcină au început să putrezească şi cade totul jos. Zeci de milioane de lei cheltuiţi cu erbicidări, cu semănări, cu însămânţări, cu îngrăşăminte date de două ori. Nu se poate, e bătaie de joc“, se plânge femeia.

Supărarea oamenilor este cu atât mai mare cu cât nimeni de la Primăria Dumbrava nu le explică motivul pentru care s-a trecut la golirea lacului, mai ales că în ultima perioadă nu au fost precipitaţii abundente. „Îmi vine să plâng, eu am 72 de ani şi am săpat împreună cu soţul meu, cu colţul sapei că nu te puteai apropia, era pământul bătut. Am pus porumbul a doua oară, am dat cu îngrăşăminte. Nu îmi explic de ce au golit lacul. Oare nu s-o gândi nimeni la noi, la munca noastră?“, spune Vasilica Cotârţă, o altă localnică din Dumbrava. Primarul Marin Cioană nu a fost de găsit pentru a oferi un punct de vedere.

Primăria nu a cerut despăgubiri

În luna mai, când terenurile oamenilor au fost inundate prima dată, primarul comunei Dumbrava, Marin Cioană, arăta cu degetul către Societatea de Gospodărire a Apelor Mehedinţi care ar fi cerut efectuarea acestei operaţiuni. „Nu primarul a golit lacul comunei Dumbrava, a venit dispoziţie de la Apele Române! Oamenii au dreptate, acum ei trebuie despăgubiţi“, spunea la acea dată primarul comunei Dumbrava.

Potrivit estimărilor făcute atunci, în total, ar fi fost 100 de hectare de culturi compromise. Marin Cioană declara că a adresat Prefecturii Mehedinţi o cerere de despăgubire. Dar reprezentanţii Direcţiei Agricole Mehedinţi spun că nu au primit din partea Primăriei Dumbrava nicio solicitare.

Vă recomandăm şi:

FOTO VIDEO Scandal la Dumbrava între localnici şi primar, după ce golirea unui lac a compromis 100 de hectare de culturi

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite