Dorel loveşte din nou. Cum reinventează oltenii legea gravitaţiei construind anapoda un şanţ de canalizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aici se amenajează şanţul de canalizare cu bucluc FOTO Corina Macavei
Aici se amenajează şanţul de canalizare cu bucluc FOTO Corina Macavei

La Drobeta Turnu Severin se reinventează legile gravitaţiei. Şanţul de canalizare se ridică peste cota caselor, care ar trebui să se lege la noua reţea, amenajată pe fonduri europene.

Afectaţi sunt locuitorii unui cartier al municipiului Drobeta Turnu Severin, care trăiesc de ani buni ca în mediul rural, fără canalizare, cu wc-ul în fundul curţii. De peste 50 de ani, severinenii care locuiesc pe Calea Tg Jiului au tot aşteptat ca un strop de civilizaţie să ajungă şi la ei, mai ales că plătesc impozite la fel ca ceilalţi locuitori ai municipiului.

Acum când credeau că în sfârşit vor beneficia de servicii de canalizare, lucrările sunt făcute în bătaie de joc, aşa că mulţi dintre ei cred că nu vor putea să se lege la această reţea.

Practic şanţul este amenajat mult mai sus faţă de nivelul caselor care ar trebui să se lege de reţeaua de canalizare, aşa că oamenii pe bună dreptate se întreabă de ce se construieşte haotic, fără sens.

„Nu o vom putea folosi niciodată, nu va urca apa în sus, toată mizeria de la canalizare va veni peste gospodăriile noastre. Mă tem că o să ne bage la plată, noi o să plătim, dar nu o folosim”, spune o doamnă pensionară.

Canalizare la nivelul acoperişului

„Noi nu am ştiut ce fac aici până când au început să spargă. Dânşii au săpat la un metru şi jumătate, iar casele sunt la doi metri şi jumătate mai jos. Le-am spus să vină să măsoare să vadă dacă apa are cădere şi au zis că nu măsoară, că este proiectul făcut şi că ei respectă proiectul. Îşi continuă lucrarea şi noi credem că nu o vom putea folosi, că se vede şi cu ochiul liber, că această canalizare e la nivelul acoperişului de la case”, s-a plâns o altă severineancă care locuieşte în zonă.

şantier turnu severin FOTO Corina Macavei

Un alt locuitor spune că a încercat să stea de vorbă cu reprezentanţii firmei de construcţii, dar fără niciun folos: „Eu cred că apa ne va inunda curţile şi casele, o să intre peste noi toate mizeriile şi toate resturile care o să vină din canalizare. Nu o să putem folosi această canalizare pentru că nivelul caselor noastre este mult mai jos decât locul unde au pus ei canalizarea, cel puţin doi metri şi jumătate, trebuiau să o lase mai jos, să putem să folosim şi noi această canalizare. Am încercat să vorbim cu constructorul, dar a refuzat, a spus că el respectă un proiect şi trebuie să termine această lucrare”.

SC Secom SA, firma care furnizează serviciile de apă-canal în municipiul Drobeta Turnu Severin şi care este beneficiarul acestor lucrări pe fonduri europene spune că va analiza situaţia reclamată de severineni şi va căuta o soluţie tehnică adecvată. 

şantier turnu severin FOTO Corina Macavei

La Drobeta Turnu Severin este în derulare o lucrare  de extindere şi modernizare a reţelei de apă-canalizare în cadrul unui megaproiect cu fonduri europene de aproape 73 de milioane de euro pentru Mehedinţi.  În proiect sunt prinse mai multe zone ale Severinului, care la ora actuală sunt vitregite de ceea ce înseamnă acest serviciu. Astfel, conform planului urbanistic general, în toate zonele municipiului unde s-au dat aprobări pentru construcţii de locuinţe, prin intermediul acestui program se vor realiza şi reţelele de apă şi canal. Este vorba de zona de nord vest (aeroportul) – unde vor fi extinse reţelele de apă şi canal, zona de nord-est (între Calea Cerneţiului şi fosta zonă industrială) şi Podul Gruii. Lucrările trebuiau finalizate în anul 2013, dar s-a întârziat foarte mult din cauza modului cum s-au derulat licitaţiile pentru desemnarea firmelor care să efectueze lucrările.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite