Donaţie de carte pentru românii din Kladovo din partea Bibliotecii Judeţene Craiova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 1700 de volume de carte au ajuns la Centrul Cultural Românesc din Kladovo, sub forma unei donaţii din partea Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman" din Craiova. Un gest deosebit pentru românii din această zonă, care vor să înveţe limba română.

Din partea Bibliotecii Judeţene din Craiova au ajuns miercuri seară la Centrul Cultural Românesc din Kladovo 1741 de volume de carte nou-nouţă, achiziţionate special pentru această bibliotecă românească din Valea Timocului, dar şi donate din fondul de carte al bibliotecii craiovene.

„Am adus manuale, pornind de la abecedar până la clasa a patra, deci numai pentru cursul primar, abecedear, aritmetică, educaţie muzicală, educaţie civică, geografie, istorie. Sunt manuale noi, achiziţionate cu această ocazie. Apoi avem cărţi de beletristică pentru copii şi adulţi, de la colecţiile de ziare, romane româneşti, dar şi din literatura universală , iar apoi mai avem din partea Bibliotecii, din fondul nostru la fel, romane de literatură română, universală, scriitorii noştri consacraţi. Sunt şi cu tematică şcolară şi sunt şi pentru lectira fiecăruia, pentru a se delecta. Avem şi cărţi pentru cultură generală, enciclopedii. În total sunt 1741 de volume, toate sunt donaţie”, a spus Jenica Vâţă de la Biblioteca Judeţeană din Craiova.

O delegaţie a Bibliotecii Judeţene din Craiova a sosit miercuri seară la Kladovo, iar două dintre bibliotecarele sosite aici vor sta câteva zile pentru a aranja cărţile şi pentru a face cursuri de profil cu bibliotecare Centrului Cultural Românesc din Kladovo.

„Această donaţie s-a făcut în primul rând cu ajutorul domnului director Lucian Dindirică, care este un om cu suflet mare, ajută toţi românii de pretutindeni, drept urmare noi am donat cărţi în Bulgaria, în Moldova, în America, în Italia. Urmează să ducem un număr de cărţi şi în Spania şi avem o legătură foarte strânsă cu toţi românii de pe Valea Timocului. Scopul este de a ajuta, de a învăţa toţi românii de pretutindeni limba română”, spune  Aurica Gram, bibliotecar.

Centrul Cultural Românesc din Kladovo a fost deschis în urmă cu trei luni de Asociaţia pentru Tradiţia şi Cultura Românilor „Dunărea" din Kladovo şi înfiinţat cu sprijinul unei finanţări a Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Kladovo este un mic orăşel situat pe malul sârbesc al Dunării în oglindă cu municipiul Drobeta Turnu Severin.

„Cea mai mare bucurie pentru românii de aici din Serbia, mai ales pentru copiii românilor de aici, asta înseamnă această minunată donaţie de carte românească! Aşa ceva nu s-a mai întâmplat în zona Kladovo şi nici în zona Negotin, ne bucurăm să putem avea la îndemână volume de carte românească şi să le punem la dispoziţie atât copiilor, cât şi adulţilor. Mulţumim din suflet Bibliotecii Judeţene din Craiova, de la care am primit această donaţie de carte şi care ne-a promis că donaţiile nu se vor opri aici şi vor continua, pentru ca noi să putem avea aici un fond de carte românească bogat şi util românilor noştri, care doresc să înveţe limba, tradiţiile şi cultura poporului ţării mame România. Vom încerca să ducem cărţi peste tot în satele noastre româneşti şi să le dăm copiilor noştri să citească", a precizat directorul Centrului Cultural Românesc din Kladovo, Tihan Matasarevici.

Citeşte şi:

Zavisa Zurz la „Mediateca Românilor din Timoc”: Se spune că prietenii României sunt Serbia şi Marea Neagră, dar eu vă asigur că aţi rămas cu Marea Neagră

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite