De ce a investigat CIA un oltean care face sticluţe cu Sporul Casei: „M-am pomenit cu o armată de poliţişti la uşă. Ce-am făcut, Doamne?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Severineanul Vasile Popescu FOTO Alexandra Georgescu
Severineanul Vasile Popescu FOTO Alexandra Georgescu

Vasile Popescu este severineanul care a reuşit să pună pe jar autorităţile americane. Omul care realizează din pasiune tot felul de lucruri meşteşugăreşti s-a trezit cu poliţia la uşă şi cu un mandat al CIA.

Toată păţania a plecat de la un prieten de-al său care a fost oprit de vameşi în aeroportul din Dallas. Cumpărase de la Vasile Popescu din Drobeta Turnu Severin trei sticluţe „Sporul Casei”, acele obiecte decorative despre care românii au credinţa că aduc noroc şi bogăţie în gospodărie. Agenţilor de securitate li s-au părut suspecte materialele pe care le conţin aceste sticluţe colorate „made in Romania” şi au crezut că este vorba de droguri.

„Un prieten a luat de la mine nişte sticle cu Sporul casei pentru a le aduce în America, în Dallas. Când a coborât pe pământ american i-au desfăcut sticlele şi au făcut analize la absolut toate seminţele, nebuniile astea din sticlă”, povesteşte Vasile.

Cu poliţia la uşă

Aşa au ajuns şi la severineanul nostru, care s-a trezit la uşă cu Poliţia din Turnu Severin. Toată povestea s-a petrecut în urmă cu circa patru ani, dar Vasile nu a putut să uite o asemenea păţanie, mai ales că niciodată nu a avut de-a face cu legea. Nici nu i-a trecut prin cap că sticluţele sale multicolore i-ar putea aduce vreodată o asemenea belea.

„Şi au luat-o pe fir şi au ajuns la mine. Aşa m-am pomenit cu poliţia la uşă. <<Cioc, cioc, o armată de poliţişti. Ce-oş fi făcut, Doamne?>> Au venit cu raportul şi mi-au explicat de ce au venit. Mi-au zis să nu folosesc seminţe de cânepă. Ce se întâmplă? Eu am folosit coriandru şi li s-a părut americanilor suspect. M-au dus la poliţie, am dat declaraţie unde am explicat ce produse folosesc eu şi le-am spus că nu folosesc cânepă. Atunci am aflat şi eu că există vreo 16 feluri de cânepă. Le-am spus domnule eu nu folosesc cânepă, că îmi este frică”, spune Vasile Popescu.

vasile popescu 1 FOTO Alexandra Georgescu

Acum, că a trecut ceva timp, povesteşte zâmbind cele petrecute, dar spune că are mare grijă la ce materiale foloseşte când pregăteşte sticluţele Sporul Casei:

“Mi-a dat într-adevăr cineva să pun cânepă de se foloseşte ca momeală la peşti. I-am spus că nu lucrez cu aşa ceva, i-am povestit ce am păţit, cum m-am pomenit cu poliţia la uşă”.

Un hobby

Totul a început în urmă cu zece ani, când un călugăr de la o mânăstire din Transilvania l-a învăţat secretele acestui meşteşug. Pe lângă teorie, severineanul a pus şi multă pasiune şi răbdare, astfel că obiectele decorative care ies din mâna sa sunt deosebit de apreciate de toţi cei care îl cunosc. “În primul rând e nevoie de pasiune şi e nevoie de multă răbdare, altfel nu se poate. E mult de lucru, durează mult pregătirea materialelor. Folosesc produse numai din pământ: praf de cărbune, seminţe de tot felul (porumb, grâu, secară, orz, ovăz), pietricele pe care le vopsesc pentru a fi mai plăcute. Nu este atât de greu,  materialele trebuie vopsite, foarte bine uscate, bine aşezate, foare bine presate, pentru că altfel se deteriorează”, povesteşte artizanul.Body

Turnu-SeverinPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite