Cum se pregăteşte puiul cu orez copt în ţest, după o reţetă veche din Mehedinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vă propunem o reţetă tradiţională de pui cu orez copt în ţest culeasă din Prejna (Balta), o localitate din zona de munte a Mehedinţiului. Reţeta se găseşte într-o culegere semnată de Narcisa-Alexandra Ştiucă, „Ospăţ cu gust de Mehedinţi”.

„Primăvara, la măsurişul oilor, se întrecea care mai de care ce să aducă acolo la câmp: care ducea coastă, care pecie, care trandafiri, plăcinte de toate felurile. Două zile ţinea acolo, sus, petrecerea: într-o zi duceai ceva, dar într-alta trebuia altceva să faci: era ca o întrecere. Mai făceam şi pui (sau găină, dacă nu era aşa bătrână, sau cocoş, dac-aveam mai mulţi).

Puiul îl spălam, îl dregeam, scoteam tot din el, îl crăpam în două, îl săram bine şi-l puneam într-un castron de pământ. Deasupra puneam orezul spălat bine, mai puneam şi o ceapă dată-n două ori în patru, să-i dea dulceaţa aia. Turnam apă şi dădeam cu el sub ţest.

Ţestul îl încingeam bine înainte. Lăsam acolo să se facă puiul şi să înflorească orezul; mai ridicam câte o ţâră să nu sece prea tare. Pe urmă, când era gata şi-l scoteam de sub ţest, puneam mirodean şi piper, puţină boia sau roşii, să capete culoare, să facă faţă. Avea alt gust decât la cuptor, că se aburea sub ţest şi-n castronul îl tot gustul rămânea: fierbea înăbuşit în grăsimea aia, se cocea şi rămânea tot fraged. Nu prea se mai face acum! Acum fac fel de fel de mâncări noi, de mode de-astea ...”

Turnu-Severin

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite