Tulcea: Închid Spitalul pentru un milion de lei şi fac site de şase milioane!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tichie de mărgăritar pentru Consiliul Judeţean, în plină criză se aruncă  mulţi bani pe un site. Deşi deţine deja un site propriu, iar tulcenii nu au dat semnale că se îngrămădesc să acceseze comunicatele oficiale şi nici chiar terminalele pentru plăţi de taxe şi impozite, oficialităţile locale şi naţionale au considerat că ultima problemă nerezolvată la Tulcea ar fi un site şi ceva calculatoare în valoare de 1,6

În condiţiile în care în judeţ există zeci de drumuri care arată ca după bombardament, localităţi care nu au apă curentă, telefon, sistem de salubrizare, specialiştii de la Consiliul Judeţean s-au gândit să implementeze un sistem care să le facă acestora viaţa mai uşoară. Pescarii din Periprava, cei zece locuitori din Cardon, sinistraţii din Ceatalchioi, vor putea bucura de  „Dezvoltarea şi creşterea eficienţei serviciilor publice electronice”, un proiectul ce face parte din strategia generală a Consiliului Judeţean Tulcea pentru îmbunătăţirea serviciilor către cetăţeni si mediul de afaceri. Valoarea totală a proiectului lansat săptămâna aceasta la Tulcea în prezenţa ministrului Comunicaţiilor, Valerian Vreme, este de 6.818.978,24 lei, din care 5.389.192,48 lei finanţare nerambursabilă de la Ministerul Comunicaţiilor şi 109.984 lei de la Consiliul Judeţean. Trebuie specificat, ca şi contraargument la eterna justificare a autorităţilor, care se bucură de orice finanţare nerambursabilă, că şi acei bani vin tot de la buget, deci tot de la contribuabil, chiar dacă au trecut pe la minister.
Proiectul în sine , o „bălărie“
Practic se va face un site şi un call center pentru cetăţenii care vor să se informeze rapid cu privire la serviciile şi informaţiile publice. Dacă nea Vanea şi nea  Cuzmin se vor certa pe baltă cu privire la strategia de dezvoltare a serviciilor integrate implementată de Consiliul Judeţean nu îşi vor mai da cu ramele în cap, ci vor putea accesa site-ul  direct de pe smartphone şi se vor lămuri.
Ba mai mult, conform proiectului, se va combate şi birocraţia şi corupţia, deoarece, exemplificăm, nea Vanea şi Cuzmin nu vor mai da şi un borcan de icre ca să afle „informaţii şi date specifice privind relaţia lor cu Consiliul Judeţean“.
Nici ministrul nu crede în proiect

Nici măcar ministrul Comunicaţiilor, care aruncă majoritatea banilor contribuabililor în acest proiect, nu e prea convins de utilitatea lui. Valerian Vreme, a declarat marţi, la lansare, că este de acord că informatizarea administrației județene de la Tulcea este doar o picătură într-un pahar aproape gol.
„ Din punct de vedere al societății informaționale România nu stă bine, iar implementarea unui astfel de proiect doar la Tulcea nu este informatizare ci doar o mică mecanizare “.
Cei de la Consiliul Judeţean găsesc justificări pentru costul ridicat al proiectului, deşi încă nici nu s-au făcut achiziţiile, în urma cărora poate că ar scădea cheltuielile…
Legat de prețul mare al investiției, mai bine de 1,5 milioane de euro, managerul de proiect, Mihaela Lungu, spune că aceste costuri sunt cele reale pentru sofware: „La toate aceste proiecte de informatizare 90% din costuri o reprezintă infrastructura, hardware și software“.
Se face ca să fie
Deşi nici până acum tulcenii nu au dat năvală să se informeze despre activitatea Consiliului Judeţean, ce mai contează un milion jumate de euro şi un titlu pompos de proiect semnat de preşedintele Victor Tarhon. Acesta recunoaşte că nimeni nu a solicitat vreodată un site mai mare şi mai frumos, dar este de părere că tulcenii vor înțelege necesitatea acestei investiții de abia la final.
 „Nu a solicitat nimeni astfel de servicii informatice la nivelul Consilului Județean, și asta pentru că în această perioadă de criză altele sunt nevoile populației. Eu cred că de la autorități trebuie să vină lumina și trebuie să privim înainte, căci acesta este viitorul“, spune președintele Victor Tarhon .
Citiţi mai multe amănunte în Adevărul de Seară!

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite