Sărbătoare la Sfântu Gheorghe. Oamenii Deltei se întrec cu lotcile şi în curse de cai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Întreceri cu lotcile FOTO Alexandru Leonov
Întreceri cu lotcile FOTO Alexandru Leonov

Marţi, 6 mai, este mare sărbătoare în inima Deltei. La Sfântu Gheorghe se sărbătoreşte ziua localităţii. Aici trăiesc 1.000 de suflete, majoritatea de origine ucraineană.

Dis de dimineaţă, oamenii se spală cu rouă din grădină pentru a fi sănătoşi tot anul, apoi merg în curtea bisericii, unde este hram.

Actuala biserică a fost construită în anul 1871, folosindu-se catapeteasma de la biserica veche, care a fost distrusă într-un incendiu.În credinţa localnicilor, aceasta a fost realizată din lemnul provenind din încărcătura unei corăbii care a eşuat într-un banc de nisip, în dreptul localităţii.

După slujba şi masa din curtea bisericii, urmează curse de cai, întreceri cu lotcile, jocurile marinăreşti, spune primarul Valentin Sidorencu. Nu lipsesc serbările câmpeneşti, unde va cânta grupul vocal ucrainean „Ceorne More“ (Marea Neagră). De obicei, la evenimente de tipul hramului, sunt invitate unul sau mai multe ansambluri ucrainene din deltă (ex: Letea, Pardina, Caraorman, Crişan) sau Tulcea, spun specialiştii de la Muzeul de Etnografie Tulcea.

Localitatea a fost atestată documentar din anul 1318, pe harta navigatorului Pietro Vesconte. Alături de Pangallia, Constanza şi Solina apare şi denumirea San Georgio. Se presupune că aceste nume reprezentau traducerea în italiană de către navigatorii genovezi a denumirilor indigene.

Curse de cai

Curse de cai la Sfânntu Gheorghe FOTO Alexandru Leonov

Legenda balaurului uriaş

Legenda spune că pe aceste tărâmuri trăia demult un balaur uriaş. Un voinic puternic, care avea în mână o suliţă dată de Dumnezeu, s-a luptat cu fiara pentru a o răpune. Încercând să scape, jivina a ajuns pe locurile unde astăzi de află localitatea Sfântu Gheorghe şi a încercat să fugă în mare, lăsând în urma sa un canal şerpuit. În cele din urmă, tânărul a reuşit să doboare fiara. În urma ei, a rămas canalul şerpuit, după cum s-a zbătut fiara. Oamenii locului i-au pus numele sfântului care i-a salvat de balaur, apoi au botezat aşa şi satul.

Minunăţiile zonei

În vecinătatea satului dai de o întindere fină de nisip ce se întinde de-a lungul ţărmului până la Sulina. Este foarte întinsă, având o lăţime de 70 de metri. Unele sectoare sunt strict protejate şi este interzis accesul în ele. În Insula Sahalin trăiesc specii de păsări foarte rare, iar pe canalul Erenciuc se află singura rezervaţie de arin negru din Europa.
Rezervaţia Melea aflată la mică distanţă de Sfântu Gheorghe este loc de cuibărit sau de migraţie pentru coloniile de pelicani, lebede şi cormorani. În localitate poţi admira şi farul din lemn, ridicat în anul 1968.

Vă mai recomandăm:

Legenda numelui localităţii Sfântu Gheorghe: voinicul care a ucis balaurul de la gurile Dunării

Delta Dunării fierbe în aşteptarea prinţului Charles






 

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite