Românii se reîntorc la peştele oceanic!GALERIE FOTO
0
La cumpărături oamenii preferă să înlocuiască peştele autohton, din ce în ce mai scump, cu cel importat, campionii cererilor fiind aceiaşi pangasius şi macroul, datorită preţului foarte mic
După douăzeci şi trei de ani de la căderea comunismului, încet, dar sigur, românii revin la aceleaşi obiceiuri culinare,de la ciorba de oase la peşte oceanic,de data aceasta forţaţi de preţuri.
La Tulcea, oraşul de la porţile Deltei, peştele de apă dulce ar trebui să fie la el acasă. În realitate, magazinele de profil vând în ultima perioadă de timp mai mult peşte de import, în special peşte oceanic.În loc de somn sau şalău oamenii preferă mult mai ieftinul macrou sau stavridă.
Vânzările cresc după ziua de pensie
Dan Verbina, patronul unui magazin de peşte din Tulcea dar şi proprietar de cherhana la Crişan spune că vânzările de peşte oceanic congelat au crescut într-adevăr în ultima perioadă, dar nu spectaculos.
„Macroul este cel mai cerut, şi pentru preţ, dar şi pentru că multă lume încă mai ţine minte că a crescut cu el, cu saramura de macrou,e şi bun la gust“spune Dan Verbina.
Acesta mai spune că vânzările la peşte cresc simţitor în primele zile de după ziua de zece a fiecărei luni, după ce lumea primeşte pensia, însă se vând în special speciile mai ieftine, precum carasul sau plătica.

Click pe imagini pentru a vedea fotogaleria
Şalăul, de trei ori mai scump decât macroul
Deşi pescuit practic la doi paşi de Tulcea peştele autohton este mult mai scump decât cel de import.
„Aproape zilnic cumpăr peşte pentru că este şi sănătos şi mai bun ca preţ. Un kilogram de babuşcă este 3,8 lei. E ieftin şi poţi face din el şi prăjit şi ciorbă.De şalău sau somn nu mă apropii, e prea scump,mai bine iau stavridă“ spune Elena Chirilov, din Tulcea.
„Majoritatea celor care cumpără sunt pensionarii dar nu este o regulă.Dacă nu e peşte ieftin din deltă, cumpără stavridă congelată sau macrou“ spune Ştefania Vasile, vânzătoare la un magazin de peşte.
Un kilogram de macrou congelat se vinde în magazinele de peşte cu zece lei, preţul fiind puţin mai mic în hypermarket, în timp ce crapul mare se vinde cu 16 lei iar cel mai mic cu 12,5 lei.Heringul congelat se vinde cu 8 lei iar stavrida cu 9,5 lei kilogramul, în timp ce un kilogram de şalău sare de 18 lei, iar fileul de şalău se vinde cu peste 35 de lei kilogramul.
Proprietarii de cherhanale din Delta Dunării spun că fiscalizarea excesivă impusă pescarilor dar şi cherhanalelor ridică preţul peştelui autohton, astfel încât acesta este dezavantajat în comparaţie cu cel provenit din import.
„Cred că procentul de vânzare acum este cam de 60, 70% în favoarea peştelui congelat, de import“ spune Dan Verbina.
„Aici la Tulcea era peşte mult pe vremuri, nu se punea problema, dar românii în general, într-o perioadă, când duduiau Polarele, au trăit cu macrou şi stavridă, acum îl redescoperă“ spune tulceanul Gică Damian.























































