FOTO Harta speciilor de păsări pe cale de dispariţie va fi realizată de Centrul Naţional de Dezvoltare Durabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viltur codalb FOTO Danube Parks
Viltur codalb FOTO Danube Parks

Prin acelaşi proiect va fi realizat şi primului raport periodic al României privind starea de conservarea a speciilor de păsări de interes comunitar, care va fi transmis Comisiei Europene până la finalul anului 2013.

Păsările de importanţă comunitară sunt protejate în România prin 148 de situri de protecţie avifaunistică în cadrul reţelei Natura 2000.

„Dezvoltarea economică necontrolată, activităţile turistice, vânătoarea şi silvicultura nereglementate au avut deja un impact negativ asupra unor specii între care cormoranul pitic, egretă mică sau lopătarul“, explică Roxana Mazilu, din cadrul Centrului de Dezvoltare Durabilă.

 În acest context, proiectul ”Sistemul naţional de gestiune şi monitorizare a speciilor de păsări din România în baza articolului 12 din Directiva Păsări” (lansat în această săptămână) este important pentru cunoaşterea stării actuale a populaţiilor de păsări sălbatice şi pentru îmbunătăţirea activităţilor de management, monitorizare, conservare şi pentru diseminarea informaţiilor la nivel naţional.

În urma activităţii de monitorizare vor rezulta o bază de date, hărţi cu distribuţia speciilor de păsări, măsuri de conservare pentru speciile aflate în declin şi primul raport naţional pe Directiva Păsări.

În vederea informării publicului ţintă şi a prezentării rezultatelor monitorizării vor fi organizate în Bucureşti două conferinţe naţionale, una pentru comunitatea ştiinţifică şi alta pentru factorii de decizie. În cadrul celor două evenimente vor fi distribuite publicaţiile realizate în cadrul proiectului: Atlasul păsărilor de interes comunitar din România (lucrare grafică şi editorială care va conţine descrierea fiecărei specii de păsări de interes comunitar, hărţi, fotografii, dvd cu sunetele păsărilor cântătoare) şi Tool-kit-ul pentru monitorizarea speciilor de păsări de interes comunitar (care va cuprinde „Ghidul standard de monitorizare”).   Proiectul va fi finalizat la începutul lunii februarie 2015.

Cazul vulturului codalb ucis cu un derivat al Furadan-ului

În România mai există  aproximativ 30 de perechi de vulturi codalbi, specie protejată la nivel intrenaţional. Exemplarele sunt monitorizate atent de către autorităţile din România, care le urmăresc prin satelit, printr-un proiect cu finanţare europeană.

În martie 2013, localnicii din Tatanir au alertat autorităţile după ce au găsit, pe un câmp, mai multe animale moarte, printre care şi un codalb. Specialiştii din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea au ajuns la Tatanir, unde au examinat cadavrele şi au preluat probe pentru analize. În laboratorul de la Tulcea au fost făcute analizele pentru rabie, iar pentru un examen amănunţit (toxicologic), probele au fost trimise la Bucureşti.

„Este vorba despre o intoxicare cu o substanţă numită carbofuran, derivat al cunoscutei substanţe furadan. Animalele au murit otrăvite, ceea ce bănuiam şi noi după culoarea animalului de sacrificiu (roşu aprins). Animalul sacrificat a fost un miel proaspăt pătat cu această substanţă“, a explicat directorul DSVSA Tulcea, Mitică Tuchilă.

Teorie: pentru a combate dăunătorii, oamenii locului folosesc un animal de sacrificiu (în cazul acesta miel), pe care îl omoară şi îl lasă pe câmp, acoperit de substaţa otrăvitoare. Şacalii vin şi se înfruptă din animalul de sacrificiu şi mort, astfel, otrăviţi. Din acelaşi animal de sacrificiu a mâncat, însă, şi un vultur codalb.
 

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite