Elevul unui liceu de elită, cenzurat de profesori pe Facebook pentru că a criticat sistemul: „Totul e pentru o hârtie cu poza ta spânzurată pe ea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andrei Turtoi, elev la prestigiosul Colegiu dobrogean „Spiru Haret“ din Tulcea, a fost obligat de un profesor să şteargă de pe Facebook comentariile sale privind sistemul de învăţământ din România.

În urmă cu câteva zile, elevul din clasa a XI-a, care face parte dintr-o clasă de elită a Colegiului Dobrogean „Spiru Haret“ din Tulcea, a postat pe pagina pesonală de Facebook părerea lui despre sistemul de învăţământ din România. Iată cum vede el şcoala. „Sistemul educaţional din România. El este şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean al Elevilor din Tulcea. 

Cum să nu îl iubeşti?!

Dupa ce termini gimnaziul, te duci cu forte proaspete la abatorul mental si spiritual, căruia i se mai spune si liceu. Totul pentru o diploma de hârtie, cu poza ta spânzurată pe ea, pentru care inveti din rupte 4 ani întregi, te trezeşti in fiecare dimineaţa cu spaima si scarba, gândindu-te ce orori te mai asteapta in acea zi. Dar, de parca nu ar fi de ajuns, mai trebuie sa inveti materii nefolositoare, sa le memorezi asa cum ti se dictează, pentru ca mai apoi sa stai înţepenit 3 ore intr-o banca de un metru pătrat si sa tutui toate prostiile pe care le-ai reţinut, pentru ca termenul invatat este impropriu.
 

But wait, there’s more. Toate astea le faci, cum am mai spus, pentru o coala A4 care atesta ca, intr-adevăr, ai fost distrus mental, fizic si psihic in ultimii 4 ani cu brio. Dupa cum stim mare parte dintre noi, este perioada simulărilor, si in viata mea nu m-am simţit mai indignat si mai jignit decat astăzi, cand mai aveam putin si ieşeam din clasa, pentru ca in urma eforturilor susţinute de a revizui materia predata in ultimii 3 ani, pe langa temele zilnice, am fost anuntaţi intr-un mod foarte placut ca ne-am descurcat execrabil, ca nu suntem buni de nimic, ce mai, inca un pic si ne zicea ca degeaba mai încercam sa trecem anul si sa intram in bac, pentru ca oricum nu vom reusi sa-l absolvim. Dar deja deviez de la subiect…

andrei turtoi


 

Andrei Turtoi FOTO Arhivă personală 

Cum spuneam, mirificul, mirobolantul, inegalabilul sistem de învăţământ românesc si unele cadre profesorale pur si simplu mirifice, m-au facut sa imi pun intrebari serioase cu privire la viitorul meu si al colegilor mei, precum si la viitorul tării… Un sistem care se bazează pe învăţare reproductivă, a unei materii învechite (predata cate-odata de niste profesorii mai învechiţi decat materia in sine), care cere elevului mai mult decat poate acesta duce, si, de ce nu, niste cadre didactice puse acolo numai ca sa il streseze, făcând câteodată si abuz de putere, ca doar de, e fain sa faci asta, si care considera ca materia lor e cea mai importanta, singura din programa chiar, asa ca temele pentru acasa si lecţiile pe care elevul trebuie sa le învete, sunt îndeajuns de stufoase incat sa ocupe întregul timp al acestuia.
 

Si totuşi consideram ca ai reusit sa iti iei bucăţica aia de hârtie. Ajungi dupa la facultate, sau chiar mai rau, direct in piaţa muncii fara sa stii cu ce se mananca munca, dar, nu-ti face griji, stii in caz ca vine un isteţ de la show-uri cu prosti sa ii faci o analiza completa pe cele cinci scrisori ale lui Eminescu, sa ii calculezi înclinaţia marginala spre consum a baicoianului tipic, sa ii spui care sunt oasele care alcătuiesc membrul inferior (si centura pelviană), ceea ce te duce mai apoi la strategiile militare ale lui Alexandru Macedon, ii mai explici cum sa devina un antreprenor de succes, asta ca sa isi schimbe slujba de tot rasul. Il convingi ca slujba sa e de tot rasul cu ajutorul pătratului sap-sep-sip-sop, ii prezinţi o varianta mai profitabila, făcând analiza pe piaţa muncii, ii afli profilul psihologic, ca sa vezi si ce i se potriveşte… Intre timp faci gimnastica acrobatică si ii explici domnului de ce uleiul nu se dizolva in apa: pentru ca apa este o molecula polară, iar uleiul nu este polar (da, povestea cu densitatea este o prostie), ii derivi o functie logaritmica, pentru ca mai apoi sa poti sa calculezi cum se modifica rezistenţa intr-un potentiometru de volum de la radioul de buzunar, pe care l-ai luat oricum de la bunica-ta din debara. Va intreb si pe voi, cei care cititi articolul… Vi se pare mult? Este! Si asta e o mica parte a unui sistem ineficient, bolnav, din care eu personal mai am de îndurat un an.

„Nu sunt singurul nemulţumit de acest sistem bolnav“

Si multi o sa spună: Daca nu-ti convine, lasa-te de scoala! Principalul beneficiar al educaţiei este elevul, iar eu nu sunt singurul nemulţumit de acest sistem bolnav, nu sunt primul, si pana nu vom vedea o schimbare nu voi fi nici ultimul. Nu vreau sa demonstrez nici cat de inteligent, răzvrătit, sau orice alt termen ar putea descrie (sau nu) atitudinea din acest articol. Vreau pur si simplu sa imi exprim nemulţumirea fata de un sistem care ar trebui sa ma ajute, dar mai mult imi face rau.”

Profesorii care au văzut postarea au luat foc. Un coleg al cadrului didactic care s-a simţit ofensat i-a cerut elevului să şteargă postarea şi să scrie „Să postez aşa ceva a fost o greşeală“, mesaj care, de altfel, a rămas pe Facebook. 

image


 

„O punem de o grevă şcolărească“
 

În apărarea elevului au sărit mai muţi colegi, dar şi o seamă de intelectuali din oraşul Tulcea. Sterică Fudulea, vicepreşedinte la Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România, a scris: „Florin Anastasiu....cum comenteaza conducerea celui mai prestigios liceu din Tulcea asemenea practici de pana in 89. D-na profesoara de limba Romana Condrat Mihaela nu a auzit de libertatea de exprimare. Si cel mai grav este aceasta presiune si amenintare asupra elevului exact ca in acea perioada comunista.

"Si-a luat angajamentul, a si recunoscut ca a facut o greseala , si-a turnat cenusa in cap acest elev " Acum este multumita profesoara respectiva. Ramane totusi atitudinea. Si bineinteles nemultumirea noastra a tuturor, cei care am absolvit cu mandrie acest liceu si care ne dorim ca si copiii nostri sa-l urmeze. Dar cu asemenea practici ..ne mai gandim ...sau o " punem "de o greva scolareasca ca in perioada 90-93“. 
 

„Nu există niciun incident“
 

Contactat telefonic, directorul colegiului, Florin Anastasiu, spune că elevul putea, din punctul lui de vedere, să scrie ce vrea pe Facebook. „Nu dau nicio declaraţie oficială“, a ţinut dascălul să precizeze. Cu toate acestea, el este de părere că nu a existat niciun incident şi că nu dă nicio replică pentru că acest lucru ar însemna să dea apă la moară celor care au făcut dintr-un simplu incident un conflict. „Un coleg de-al meu s-a supărat pe el şi i-a spus «Ia şterge aia de acolo», adaugă directorul colegiului.

Florin Anastasiu a spus că Andrei nu va suporta niciun fel de consecinţe din partea cadrelor didactice ale renumitului liceu din Tulcea.

Reprezentanţii elevilor: „E timpul să se schimbe ceva“

La rândul său, Consiliul Judetean al Elevilor Tulcea a postat pe pagina de Facebook un mesaj. Iată ce spun reprezentanţii elevilor tulceni: „CJET sustine dreptul la libera exprimare si implicit elevul tulcean care si-a expus zilele trecute, public, pe prezentul site de socializare, punctul de vedere in legatura cu sistemul de invatamant romanesc, sistem care,trebuie sa fim constienti si sa recunoastem toti ca are foarte mari probleme, atat la nivel curricular, cat si la nivelul cadrelor didactice in activitate, o parte din acestia utilizandu-se de metode invechite si anume predare rigida, cu asteptari ca elevii sa memoreze cuvant cu cuvant si apoi ascultare din ceea ce a memorat elevul.

Elevul in cauza a postat un mesaj, o opinie proprie, pe care multi dintre noi o impartasim,dar multora le e frica sa o expuna tocmai din cauza posibilelor consecinte. Mesajul,pe care il consideram cat se poate de legitim si adevarat, a prins foarte bine in randul tinerilor si s-a raspandit foarte rapid. Acesta a ajuns si la urechile profesorilor, care, aparent, au considerat ca nu este normal ca un elev(normal, cine este elevul?) sa isi spuna punctul de vedere in legatura cu sistemul. E ca si cum ai cumpara un produs, dar nu ai avea voie sa spui daca este bun sau nu. Mai exact daca nu este bun.

Oricine are dreptul la opinie, evident si elevul, el fiind, de fapt , cel mai capabil sa faca acest lucru, intrucat el este beneficiarul direct al sistemului educational. Elevul se confrunta zilnic cu problemele sistemului si le cunoaste cel mai bine, nicidecum profesorul. 

Ulterior, asupra elevului in cauza au fost facute presiuni sa stearga postarea, ca altfel va fi sanctionat. 

Acest lucru inseamna amenintare, care la randul ei, constituie infractiune. Mai mult de atat, profesorul nu are dreptul sa judece elevul pentru faptele din afara scolii. Profesorul nu este judecator, nici scoala instanta judecatoreasca, deci nu au dreptul sa sanctioneze elevii pentru actiuni desfasurate in afara cursurilor sau fara a incalca vreun regulament. Altfel fapta devine abuz.

Autorul mesajului a prezentat insa cum a fost jignit el si intreaga clasa pe motivul ca nu vor lua note mari la simulare. Despre acestea, domnii profesori nu mentioneaza absolut nimic. Dumnealor se cred doar victime, dar despre abuzurile pe care destui profesori le fac, nimeni nu spune nimic, nici macar elevii, pentru ca le e frica de alte abuzuri ce s-ar putea infaptui. Evident, daca ar avea cineva curajul sa isi dea cu parerea, va fi tras la raspundere, ca in cazul de fata, cu toate ca libera exprimare a opiniei e garantata de lege si elevii au dreptul sa se pronunte privitor la sistemul educational din care fac parte.

Consiliul Judetean al Elevilor Tulcea considera ca Andrei, elevul in cauza, nu are pentru ce sa fie sanctionat in absolut niciun fel si il vom sustine pana la capat, atat noi, ca si Consiliu Judetean, cat si Consiliul National al Elevilor, daca acuzatiile si "avertismentele" nu vor inceta. 

Sustinem de asemenea un sistem democratic, lipsit de cenzura, in care omul sa poata sa isi exprime gandurile,atat pozitive cat si negative, fara a fi judecat.

E timpul sa se schimbe ceva. Elevii nu trebuie sa se mai lase manipulati. Este dreptul fiecaruia sa isi spuna parerea si sa critice fara a fi judecat sau sanctionat. Elevii sunt in mod direct beneficiarii educatiei si nu trebuie sa accepte abuzurile din acest sistem“


Pe aceeaşi temă:

Singuri împotriva tuturor: românii care au schimbat legi. Patru oameni din societatea civilă datorită cărora ţara se transformă

Mesajul unui licean-antreprenor care se pregăteşte pentru Bac: „Am lăsat şcoala să mă tâmpească“

Elevii din Constanţa: „Bursele şcolare sunt prea mici, de aceea rezultatele sunt pe măsură, sub media naţională“

Reacţia Cotroceniului după lansarea programului de ţară „România educată“: „Cine ne va plăti pensia peste 10-20 ani?“

Ecaterina Andronescu susţine programul after school: „Elevii să îşi facă temele la şcoala de după şcoală şi să meargă acasă cu lecţiile gata făcute“

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite