Colţ de rai: Pădurea Letea, cel mai exotic loc din România

0
0
Căluţii sălbatici cutreieră Letea fără griji
Căluţii sălbatici cutreieră Letea fără griji

Delta Dunării este  singurul loc din Europa unde cresc liane. Stejari seculari, pe trunchiurile cărora lianele se înfăşoară ca nişte şerpi, dune de nisip şi cai sălbatici care zburdă în voie. Aceasta e mica junglă a Deltei.

Pădurea arată incredibil. Poate şi pentru că este bine ascunsă în inima Deltei, protejată de mii de hectare de stuf, canale încâlcite şi drumuri acoperite de nisip, Letea se numără printre puţinele minuni ale naturii care au supravieţuit invaziei lumii moderne. Este cea mai veche rezervaţie naturală din ţara noastră: pădurea a primit acest statut încă din anul 1938. Ea începe din nordul satului Letea şi se întinde pe aproape 3.000 de hectare.

Călătorie pe drumul de apă şi nisip


Letea e o pădure de stejari brumării, dar include şi frasini, tei şi plopi. „Este singurul loc din Europa în care se întâlnesc liane. Plantele exotice de aici au apărut datorită seminţelor aduse din Africa de păsările migratoare", explică ghidul nostru, agentul ecolog Florin Papadatu. De la Tulcea am plecat spre Sulina cu o navă rapidă ce seamănă mai mult cu o navă cosmică făcută de ruşi prin anii '60.

Plăteşti 35 de lei, dar stai confortabil şi ajungi în cel mai estic oraş al ţării într-o oră şi jumătate. Pe faleza din Sulina ofertele de excursii spre Letea sunt pe toate gardurile, în vitrinele magazinelor sau ale pensiunilor.

Poţi opta, în funcţie de vreme şi timp, pentru o plimbare agale cu barca, dacă vrei să admiri în tihnă nuferii pe canalul Cardon sau în golful Musura. Sau poţi face o cursă mai rapidă cu maşina, dar pentru asta trebuie să ai nervii tari: după stresul de pe cei 20 de kilometri de cratere dintre cartierul Prospect din Sulina şi comuna C.A. Rosetti, te simţi foarte fericit când dai de drumurile de nisip din zona Letea. E o senzaţie stranie, poate şi datorită imaginii clasice a satelor cu drumuri pline de noroi. Aici totul este acoperit de nisip, ca în deşert.

Sera tropicală

Pădurea e înconjurată de un gard mai degrabă simbolic. De la primii paşi, caii sălbatici ridică atenţi capetele, stau frumos la poză, apoi se pierd printre stejarii seculari. „Aici, aşa e regula, orice cade, copac, creangă, rămâne aşa, neatins de nimeni, totul e natural. O caracteristică a peisajului este dată de modul straniu în care s-au dezvoltat arborii din această pădure.

Trunchiurile lor sunt aplecate înspre apă, noduroase şi contorsionate. Letea este supusă unui regim de ocrotire, pe considerentul existenţei unor specii de plante rare, cum ar fi viţa sălbatică, liana, plante de origine mediteraneană, care dau pădurii un caracter tropical. Liana atinge aici limita cea mai nordică de răspândire din Europa", spune ghidul Papadatu.

Sub umbra stejarilor te simţi ca într-o seră. Lianele atârnă ca în peisajele exotice, altele sunt înfăşurate pe copaci ca într-un aranjament floral. Ajungem şi la nişte dune mari, cu nisip alb şi fin, numai bun de făcut plajă. Te simţi fericit pe valul de nisip, printre stejarii enormi în jur, mângâiaţi de soarele prietenos de toamnă.

Din loc în loc sunt amenajate popasuri, cu băncuţe de lemn, unde poţi să te opreşti şi să-ţi mai tragi puţin sufletul. E şi o făntână cu cumpănă, cu apă bună, de izvor. La un alt stejar, cu o scorbură în care ar putea intra o casă, întâlnim cinci turişti austrieci.

„E ceva fenomenal. Am fost şi în amontele Dunării, sus de tot, în Pădurea Neagră, dar aici e mult mai spectaculos, probabil şi datorită nisipului şi lianelor. Este e o raritate mondială", spune Jan Mosler, încântat de faptul că toţi colegii lui au încăput în copac.

Fără grătar şi manele

Agenţii de turism şi cei ecologi spun că în Letea ajung mai mulţi turişti străini decât români. „Genul de turist de masă, care vrea să facă grătar şi să asculte manele la pădure, nu are ce căuta aici, s-ar plictisi, e linişte", spune ghidul.


Mai multe - Tulcea

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite