VIDEO/ UPDATE Momentul jenant de la vizita ambasadorului Americii în Banat: „A fost un incident neplăcut pe care nu l-a dorit nimeni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Francisc Boldea şi ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, pe scena Teatrului Municipal din Lugoj, evacuat cu o oră şi jumătate înainte de sosierea diplomatului american FOTO Cetăţeanul
Primarul Francisc Boldea şi ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, pe scena Teatrului Municipal din Lugoj, evacuat cu o oră şi jumătate înainte de sosierea diplomatului american FOTO Cetăţeanul

Ambasadorul Americii în România, Hans Klemm, a efectuat sâmbătă, 23 aprilie, o vizită în Lugoj, judeţul Timiş. Diplomatul american a primit „Cheia oraşului” şi s-a declarat încântat de modul în care a fost primit la Lugoj. Momentul a fost marcat, însă, de un incident jenant.

Hans Klemm a efectuat la sfârşitul săptămânii trecute o vizită de lucru în Banat, unde s-a întâlnit cu primarul Timişoarei, cu reprezentanţi ai mediului academic, dar şi cu studenţii Universităţii de Vest din Timişoara. Sâmbătă, Hans Klemm a fost prezent la Lugoj, oraş în care fundaţia americană Bashford doreşte să construiască cel mai mare centru social din România. Tot la Lugoj, fiul fostului industriaş interbelic Steven Auşnit, stabilit acum în America derulează afaceri şi a cumpărat o clădire pe care a pus-o la dispoziţia Şcolii Creştine „Harul”.

Conform programului stabilit cu mult timp înainte, ambasadorul american a vizitat Muzeul de Istorie din oraş de unde a mers, pe jos, până la Teatrul Municipal. De la ora 20.00 a fost programat, la teatru, evenimentul în care ambasadorul a primit „Cheia oraşului” şi urmărit spectacolul formaţiei americane Stash Wyslouch Stringband.

Momentul jenant de la teatru

Tot sâmbătă, la Lugoj a avut loc Concursul Internaţional de Pian, „Clara Peia”. Între 17.00 şi 18.30 a fost programată, la Teatrul din Lugoj, Gala Laureaţilor în cadrul căreia  ataşatul de presă al Ambasadei SUA trebuia să acorde premiul cel mare. Pentru că la ora 20.00 urma să ajungă ambasadorul, iar din motive de securitate sala trebuia eliberată cu o oră şi jumătate înainte, în jurul orei 18.10 organizatorii concursului de pian au fost avertizaţi din culise că se apropie ora 18.30 şi trebuie să încheie programul.

Reprezentantul Ambasadei Americii a apucat să înmâneze premiul, dar înainte ca programul în cadrul căreia ar fi trebuit să cânte cei mai talentaţi copii care au participat la concurs, lucrurile s-au precipitat, iar organizatorii au anunţat că sala trebuie eliberată, iar evenimentul continuă la Şcoala de Muzică. „Concertul şi premierea, ce a mai rămas continuă la Şcoala de Muzică”, au anunţat organizatorii, vizibil derutaţi de turnura situaţiei. Potrivit unei înregistrări publicate de site-ul local lugojonline.ro, din imagini se vede cum evenimentul este întrerupt brusc, iar toată lumea părăseşte sala.

Explicaţiile organizatorilor

Profesorul Constantin Tufan Stan, de la Şcoala de Muzică „Filaret Barbu” din Lugoj, care se afla pe scenă şi care a anunţat mutarea Galei în clădirea şcolii de muzică pentru finalizarea evenimentului, a declarat pentru „Adevărul” că totul s-a întâmplat din cauza unei lipse de comunicare. Potrivit profesorului, programul rămas neterminat la teatru se dorea a fi tocmai un cadou pentru oaspeţii americani, urmând să cânte cei mai talentaţi copii care au participat la concurs, unii dintre ei veniţi din Republica Moldova.

Potrivit profesorului, evenimentul s-a întrerupt în punctul lui culminant, principala cauză a momentului penibil de la Teatrul din Lugoj fiind lipsa de comunicare. „Probabil speriaţi de forţele de ordine din jur, cei din culise ne-au comunicat că trebuie să părăsim sala şi s-au precipitat lucrurile. Erau copii excepţionali care urmau să cânte în gală. Noi am vrut să arătăm ce copii avem. Se putea discuta foarte calm, ca măcar o parte din copii să cânte pentru a fi un dar pentru cei prezenţi. Mai erau 20 de minute în care noi ne-am fi încadrat. Eu nu acuz pe nimeni. E o lecţie de organizare pentru viitor. A fost un incident neplăcut pe care nu l-a dorit nimeni”, a declarat profesorul Constantin Stan.

Daniel Olariu, co-organizator al vizitei ambasadorului de la Lugoj şi sponsor al concursului de pian, a spus că incidentul a fost provocat de o gestionare slabă a timpului avut la dispoziţie de organizatorii Galei Laureaţilor. „Am fost înainte de spectacol, am discutat să mă asigur că e totul în regulă. Toată lumea ştia că programul ţine o oră şi jumătate. Nu i-a dat nimeni afară. Nici Ambasada nici organizatorii celui de-al doilea eveniment nu au avut nicio vină. Trebuia o oră şi jumătate pentru pregătirea celui de-al doilea eveniment”, a declarat Olariu.

La rândul său, primarul Lugojului Francisc Boldea a declarat că le-a spus încă de vineri organizatorilor concursului de pian să înceapă cu o oră mai devreme  Gala Laureaţilor pentru a încadra în timp şi pentru a elibera sala la 18.30, conform înţelegerii. „Lucrurile acestea ne depăşesc pe noi. Sunt chestiuni de securitate care trebuie respectate. Nici pe ai noştri nu i-au lăsat în sală până la 19.30. Sunt măsuri de securitate care se impun într-o ţară civilizată”, a spus prirmarul Francisc Boldea. La final, ambasadorul Americii a declarat că în cele şase luni de mandat a vizitat cât de multe localităţi a putut, dar niciunde nu a fost primit atât de bine ca la Lugoj. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite