VIDEO „Românie, hai!“. Povestea unei piese rock născute din spiritul Timişoarei. „Este un îndemn la luptă. De a nu merge în genunchi!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tibi Bitte
Tibi Bitte

Autorul piesei „Românie, hai!” este Ljubisa Grujici, membru fondator al trupei timişorene Amala. Tiberiu Bitte, fostul solist al trupei, vorbeşte despre acest imn.

Formaţia timişoreană Amala a lansat, la începutul anilor ’90 piesa „România, hai!”, care avea să fie poate cea mai cunoscută compoziţie a lor. 

L-am căutat pe Tibi Bitte, fostul solist de la Amala, care acum trăieşte în Germania, pentru a-l întreba cum s-a născut piesa.

Autorul piesei este Ljubisa Grujic, membru fondator Amala. Din câte ţin minte, piesa a fost compusă după Revoluţie. Vorbeşte exact despre patriotismul care ar trebuie să existe în fiecare dintre noi, cei născuţi pe acele meleaguri, indiferent de naţionalitate. Culmea ironiei, majoritatea celor care au trecut prin trupă au sânge amestecat, tipic din Banat. 

Piesa este un îndemn la luptă! De a nu merge în genunchi, cu capul plecat! Deci, Românie, Hai! Deşteaptă-te şi ridica-te la luptă”, a declarat Tibi Bitte. 

Trupa Amala a s-a născut în primăvara anului 1989, în jurul studentului la medicină Ljubisa Grujici, care s-a născut la Vârşeţ, în Serbia. 

Primele repetiţii au avut loc în camera „223” a căminului de medicină. 

În 1989, cei de la Amala au participat la festivalul TimRock. În 1990 au urcat pe scena festivalului Rock Pentru Revoluţie. 
 

Tibi Bitte ajunge solistul trupei Amala în anul 1995 şi a plecat în anul 2011. 

În 2011, Amala a trecut prin momente dificile. Pe data de 1 decembrie, toboşarul Dorin Anghel a făcut stop cardiac la scurt timp după un concert susţinut în Piaţa Victoriei, chiar de Ziua României.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite