VIDEO Proiecţie 3D pe Biserica Reformată din Timişoara, locul unde s-a aprins scânteia Revoluţiei din 1989

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiecţie 3D pe Biserica Reformată din Piaţa Maria
Proiecţie 3D pe Biserica Reformată din Piaţa Maria

O spectaculoasă proiecţie 3D a fost realizată pe faţada Bisericii Reformate din Piaţa Maria, locul unde avea să se aprindă scânteia Revoluţiei din decembrie 1989.

Videomappingul de pe Biserica Reformată a fost realizată de compania maghiară Bordos Artworks, care a făcut proiecţii 3D în toată lumea, din Dubai, până la Paris. Creierul companiei maghiare este Laszlo Bordos, care s-a născut la Braşov, oraş în care a locuit până la 18 ani.  

Fiecare element al clădiri a fost măsurat printr-o tehnologie modernă, a fost introdus într-un computer, iar hologramele proictate au transformat întreaga structură a imobilului. Spectacolul a avut o durată de opt minute, tema fiind Revoluţia din decembrie 1989.

Biserica Reformată din Timişoara avea să fie pe 15 decembrie 1989 cel mai fierbinte loc din România. Câteva sute de enoriaşi maghiari au venit în apărarea pastorului reformat László Tőkés – un opozant al regimului comunist –care primise o sentinţă de evacuare din casa parohială, aflată în aceeaşi clădire cu Biserica Reformată. Supărarea autorităţilor a fost cu atât mai mare cu cât Tőkés a reuşit, în ciuda supravegherii Securităţii, să dea, în iulie 1989, un nou interviu unor jurnalişti canadieni, sosiţi în secret în Timişoara.

Biserica reformată

A doua zi, în 16 decembrie, alături de mica comunitate maghiare au venit şi românii de la Biserica Baptistă, alături de pastorul lor, Petru Dugulescu, apoi şi alţi timişoreni.

La finalul proiecţiei 3D, László Tőkés şi-a făcut din nou apariţia la geamul Bisericii Reformate, aşa cum o făcuse în urmă cu 30 de ani. Acesta s-a adresat oamenilor în română şi maghiară.

“Dragilor, fraţi şi surori. Acum 30 de ani, de la ferestrele acstei clădiri bisericeşti m-am adresat mulţimii care s-a adunat în susţinerea ideii nobile ale libertăţii. La 30 de ani de la schimbările, ne oprim în faţa Domnului, cu recunoştinţă, să ne aducem aminte de căderea în lanţ a dictaturilor comuniste din Europa de Est, de dezmembarera imperiului Sovietic, de căderea Zidului Berlinului, şi de eliberarea popoarelor subjugate. Ne gândim la Crăciunul sloboditor al anului 1989, care prin străpungerea zidurilor tăcerii a coborât asupra noastră, la Timişoara, aducând libertatea pentru întreaga Românie. Timişoara a devinit primul oraş liber din România... Fie binecuvântată amintirea eroilor noştri, ca ei să nu fi murit în zadar, dar asta depinde şi de noi, de urmaşii lor, unguri şi români, care ne-am regăsit în lupta comună dusă împotriva răului, pentru libertate, în spiritul Timişoarei. În 1989, noi împreună, români şi maghiari, ne-am ridicat împotriva dictaturii inumane. Cinste lor!”, a spus László Tőkés. 

Biserica reformată

Video mappingul a încheiat seria evenimentelor organizate de Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania. 

Biserica reformată
TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite