VIDEO Poate începe construcţia noului terminal al Aeroportului Timişoara. Cum va arăta aeroportul până în 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiect Aeroport Timişoara
Proiect Aeroport Timişoara

Aeroportul Internaţional Timişoara îşi va schimba faţa până în anul 2020. Vor fi construite două noi terminale noi, cele pentru sosiri externe şi plecări externe. Se vor achiziţiona echipamente de securitate de ultimă generaţie. Drumul care duce la aeroport va avea patru benzi.

Pentru terminalul de sosirii curse externe a fost semnat deja contractul de cinci milioane de euro, jumătate din fonduri proprii ale Aeroportului, iar restul – fonduri europene şi fonduri ale Ministerului Transporturilor. Lucrările efective vor putea începe imediat după sărbători şi trebuie să fie gata până în octombrie 2019.

„Am semnat contractelor de finanţare pentru fonduri nerambrusabile cu Ministerul Transporturilor, cât şi cu Bancpost, pentru realizarea acestui obiectiv. Este cea mai mică sumă din proietele pe care le avem pentru următorii doi ani. Acest terminal va avea zece puncte de control paşapoarte şi un sistem de trei benzi de bagaje, care va sporii substanţial comfortul pasagerilor. Va fi o clădire nouă, în imediata apropiere a terminalului existent. Era absolut necesară această investiţie, era absolut urgentă”, spune Daniel Idolu, directorul Aeroportului Timişoara.

Aeroport Timişoara

Echipamente de securitate de ultimă generaţie

Pentru anul viitor, Aeroportul Timişoara mai are un proiect de achiziţionare de echipamente de securitate, în valoare de zece milioane de euro, unul pentru cumpărarea unor maşini de stins incendii, de două milioane de euro, iar cel mai important, care ar trebui să înceapă în a doua parte a anului, construţia terminal de plecări curse externe, în valoare de aproximativ 12 milioane de euro. 

„În luna martie 2019 aş vrea să semnăm contractul pentru echipamentele de securitate. Mulţi pasageri reclămă că controlul de securitate este mult prea exigent. Să vedem cum o să fie cu generaţia a treia de echipamente. Tot în prima jumătate a anului se vor cumpăra cele două autospeciale PSI. Dar cel mai important obiectiv, construcţia terminalul de plecări curse externe, va începe în a doua jumătate a anului, cu termen de filizare 30 decembrie 2020”, a mai spus Idolu. 

Drum pe patru benzi spre aeroport

Tot o lucrare importantă care va fi demarată în zona aerportului este lărgirea drumului la patru benzi, investiţie pe care o va face Consiliul Judeţean Timiş şi Primăria Ghiroda.

“Am obţinut finanţare din fonduri guvernamentale pentru infrastructura rutieră de la aeroport. Vom extinde drumul la patru benzi, de la sensul giratoriu de la Centură, până la Aeroport. Este vorba de 2,5 kilometri. Demarăm licitaţia pentru firma constructoare, iar în primăvară anului 2019 vrem să semnăm contractul de execuţie. Vechiul drum spre aeroport, de pe Calea Lugojului, probabil că în viitor se va închide, pentru că CFR Infrastructură doreşte să facă o cale ferată de mare viteză între Timişoara şi Bucureşti. Dacă se va face această investiţie, nu se va mai putea trece prin zona actuală. Cel mai bun traseu este peste pasajul existent, spre Calea Lugojului”, a explicat Călin Dorba, preşedintele CJT.
 

Nu în ultimul rând, în cadrul proiectului de modernizare a aeroprtului din Timişoara, se are în vedere şi construcţia unui terminal intermodal pentru mărfuri.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite