VIDEO Maria Grapini spune că bagă ambele mâini în foc pentru Viorica Dăncilă: „Este foarte, foarte corectă. Va executa ce spune partidul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„O fire care reuşeşte să creeze o comunicare, o ambianţă bună, să liniştească apele”, aşa o caracterizează Maria Grapini pe fosta sa colegă din Parlamentul European, Viorica Dăncilă, despre care spune că a fost principala ei parteneră în „acţiuni de promovare a României” la Bruxelles.

Criticată după ce s-a referit, într-un interviu, la Iran şi Pakistan ca state membre ale Uniunii Europene şi s-a făcut de râs pentru modul în care vorbeşte în limba engleză, Viorioca Dăncilă este apărată de europarlamentarul Maria Grapini. Colege în ultimii trei ani şi jumătate în Parlamentul European, Grapini şi Dăncilă sunt partenere în ceea ce Grapini numeşte „acţiuni de promovare a României”.

„Am fost compatibile pe o idee. Să facem cât mai multe acţiuni de promovare a României. Niciunul dintre cei 32 nu au fost atât de activi în acest domeniu. Foarte multe acţiuni a făcut şi ea şi eu. (...) Niciodată eu nu am lipsit la acţiunile mele, niciodată ea la acţiunile mele”, a declarat Grapini. La fel ca Liviu Dragnea, Maria Grapini, o caracterizează pe Viorica Dăncilă drept o persoană neconflictuală.

„Ce am putut să constat în aceşti trei ani şi jumătate. Gândiţi-vă că ea se întâlnea cu delegaţia şi apăreau diverse idei la colegii noştrii. Este o fire care reuşeşte să creeze o comunicare, o ambianţă bună, să liniştească apele. Este foate foarte corectă. Foarte corectă. Asta pot să spun fără teama că greşesc. Este o fire calmă. În tot ce s-a întâmplat, este al patrulea premier desemnat dacă o punem şi pe Sevil, într-un an. Nu se poate. E dezastru. Nu se poate. Eram întrebaţi: «Dom’le, dar ce e la voi? Aici e partea mea critică la adresa alianţei care a câştigat guvernarea. Este un fenomen în management, în privat, acel defect că nu ştii să îţi gestionezi succesul. Cam aşa s-a întâmplat şi cu alianţa PSD+ALDE.  Părerea mea e că România avea nevoie acum ca până la alegeri să nu mai existe nicio sincopă”, a mai Grapini.

Scuzându-se, Maria Grapini a declarat că „orice bărbat l-ar fi pus acum premier ar fi ajuns în conflict cu partidul”. Acest lucru, susţine Grapini, nu se va întâmpla în cazul Vioricăi Dăncilă. „Nu sunt de acord cu speculaţia: «Aaa, va executa ce spune domnul Dragnea». Va executa ce spune partidul, pentru că odată cu lecţia asta cu Tudose, i s-a dat o lecţie şi lu’ domnul Dragnea. Aţi auzit că, chiar mâna dreaptă, preşedintele executiv, a solicitat să nu mai ia decizii de unul singur. De acum, dacă se va da vreo notă sau se va spune ceva Guvernului, nu va mai spune domnul Dragnea, ci va spune partidul. Bine sau rău, va deconta la alegeri. Eu nu văd o altă soluţie”, a mai declarat Maria Grapini.

„A fost o greşeală de exprimare, nu de neştiinţă”

Întrebată despre interviul în care Viorica Dăncilă a spus că Iranul şi Pakistanul sunt state membre al Uniunii Europene, Maria Grapini a declarat că a fost o speculaţie, fiind dispusă să bage ambele mâini în foc pentru cunoştinţele Vioricăi Dăncilă pe această temă. „Eu când cam văzut critica asta l-am recitit (n.r. interviul este în format video). Bag amândouă mâinile în foc. Doamna Dăncilă ştie foarte bine pentru că de două mandate este delegat pentru ţările arabe. Dacă ascultaţi cu atenţie interviul spune că vrea egalitate pentru femei şi nu ne putem amesteca într-o ţară şi a spus «membru». A fost o greşeală de exprimare, nu de neştiinţă. Nu pot să îmi imaginez că cineva poate să creadă că un eurodeputat, după 10 ani în Parlamentul European şi membru în delegaţia pentru aceste state, nu ştie că nu sunt state membre. E o speculaţie”, a declarat Grapini, promiţând că după ce îşi va termina mandatul va scoate o carte cu greşelile făcute de jurnaliştii care o critică pentru modul în care scrie în limba română.

Referitor la limba engleză pe care o vorbeşte Viorica Dăncilă, Maria Grapini a declarat că fosta sa colegă ştie engleză cât să se înţeleagă în discuţii private, ceea ce e suficient. „V-a plăcut domnul Răzvan Ungureanu, şase limbi străine, ce bine a guvernat? Evident că te ajută să ştii o limbă străină pentru că pe holuri negociezi, vorbeşti. Trebuie să ştii o limbă străină, dar nu de expert şi de traducător. Doamna Viorica Dăncilă se poate înţelege. Am ascultat-o de foarte multe ori când dialoga cu alţi colegi din alte state. Nu asta este esenţial pentru a fi un bun prim-ministru, să ştii limba engleză. Nu.”, a mai arătat Grapini.  

Maria Grapini, despre Viorica Dăncilă: „Va executa ce îi spune partidul”

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite