VIDEO Întâlnirea cu extratereştrii, povestită de un elev de clasa a VIII-a la examen: „Erau mici şi verzi, ca jeleurile”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emoţii mari pentru cei 4.500 de elevi din Timiş care au susţinut, luni, prima probă a examenului de Evaluare Naţională 2016, la Limba Română.  Elevilor  li s-a cerut să demonstreze că poezia „Salcâmi” de A.E. Baconsky aparţine genului liric şi să facă o compunere, reală sau imaginară, privind o întâmplare petrecută într-o zonă turistică. La acest din urmă subiect, elevii au dat frâu liber imaginaţiei.

Mai mulţi elevi, intervievaţi la ieşirea din examen, la centrul de examinare de la Colegiul Coriolan Brediceanu din Lugoj au declarat că subiectele au fost simple. Cei mai mulţi dintre elevi au declarat că la punctul la care li s-a cerut să realizeze o o compunere au optat pentru o întâmplare imaginară. Multe dintre poveştile spuse de elevi au cuprins scene demne de ştirile de la ora cinci.

„Am scris că am fost la mare cu bunica şi că o femeie s-a înecat. A fost o poveste imaginară pentru că eu am fost la mare, dar nu am avut întâmplări”, a spus o elevă. „Eu am scris la munte şi că acolo m-a muşcat un şarpe”, a povestit o altă elevă. „Am fost la mare, cu trenul şi în apropiere de Constanţa ni s-a stricat trenul. Am aşteptat şi în tot timpul ăsta ne-am făcut prieteni noi”, este scenariul imaginat de o altă elevă.

Unul dintre elevi a povestit că a fost într-o excursie la Lacul Dracului cu părinţii şi s-a pierdut. „Am scris că panica a fost foarte mare şi a început să apară sentimentul de ameţeală din cauza căldurii”, a spus eleva a cărei poveste are un final fericit. „Când ne-au găsit părinţii am realizat că totul a fost o farsă, după un plan făcut de ei”, a mai relatat adolescenta.

Evaluare Naţională 2016. „Fantezia creatoare e potrivită vârstei lor”

Un băiat de la Lugoj a construit compunerea în jurul unei staţiuni din zona în care locuieşte mătuşa sa. „M-am dus la o cetate şi a fost unul care şi-a prins piciorul între scări. Am scris la final că a avut fractură la picior şi a stat două luni în spital”, a povestit elevul scenariul imaginat de el. Colegul băiatului a relatat o întâmplare reală. „Am scris despre o excursie cu familia la munte, la Băile Herculane şi despre cum am văzut o viperă care a trecut prin faţa unei femei în timp ce eu şi tata pescuiam, iar bunicii se relaxau în bazinele de apă cu iod”, a povestit elevul.

În compunerea sa, o elevă şi-a imaginat o pădure din Balcani, pe care a denumit-o Senia. „Am vorbit despre atmosfera paşnică şi liniştitoare de acolo. Pădurea nu există, dar e apropiată de realitate”, spus eleva.  O fată a povestit că era pe o insulă foarte mică şi a fost provocată să înoate cu rechinii, iar la un moment dat un rechin a început să vorbească. Fata a povestit că nu a putut să-i răspundă rechinului pentru că a rămas fără oxigen. O altă elevă a relatat o întâmplare, imaginară, în care era la mare cu părinţii pe care i-a pierdut când s-au dus să cumpere ceva de la magazin, dar i-a găsit după mari căutări.



Cea mai fascinantă poveste, imaginară, a fost, însă, a unui elev care şi-a construit povestea în jurul unei experienţe cu extratereştrii, despre care a spus că în povestea sa extratereştrii erau „mici şi verzi, ca jeleurile”. „Eram la mare şi s-au prăbuşit cu nava lor. I-am ajutat să îşi repare nava. După aia mi-au povestit ce fac în spaţiu, ce activităţi au, ce fac ei, familia lor”, a spus elevul potrivit căruia nu a descris şi ce i-au povestit extratereştrii, făcând doar referire la acest lucru. 

Daniela Dragomir, profesor la Colegiul Coriolan Brediceanu din Lugoj, a declarat că subiectele au fost abordabile, de nivel mediu. În privinţa imaginaţiei de care au dat dovadă elevii, Daniela Dragomir a spus că este îmbucurător să vezi că elevii au o imaginaţie bogată. „Fantezia creatoare e potrivită vârstei lor. Pe de altă parte, puteau povesti o întâmplare reală pentru că au fost în multe excursii cu părinţii sau cu şcoala. Aveau ce povesti”, a declarat cadrul didactic. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite