VIDEO Crăpături în pereţii pasajului din Timişoara, inaugurat în primăvară, chiar de ziua primarului. Edilul: „Nu mă duc eu să mă uit la fisurile din oraşul acesta“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe crăpături ca aceasta din imagine pot fi văzute la pasajul Michelangelo FOTO Daniel Dancea
Mai multe crăpături ca aceasta din imagine pot fi văzute la pasajul Michelangelo FOTO Daniel Dancea

Şoferii care circulă prin pasajul Michelangelo din Timişoara, un proiect realizat din fonduri europene şi inaugurat la sfârşitul lunii mai, pot vedea pe pereţii laterali ai pasajului mai multe crăpături. Întrebat dacă sunt probleme, primarul Nicolae Robu s-a enervat şi a declarat că „pentru mintea celor care ştiu ce înseamnă o fisură într-un mortar nu este nicio problemă”.

Subpasajul Michelangelo este unul din cele mai importante proiecte de infrastructură din Timişoara, pentru realizarea lui fiind accesată o finanţare europeană de peste 33 de milioane de lei, din totalul de 52 de milioane de lei cât a fost investiţia. După doi ani de lucrări, proiectul a fost finalizat la sfârşitul lunii mai a acestui an, fiind inaugurat cu fast, chiar de ziua primarului Nicolae Robu. În pasajul subteran, Robu, reprezentanţii firmei constructoare şi cele câteva zeci de funcţionari ai primăriei veniţi la eveniment au fost întâmpinaţi de un cvartet de coarde de la Opera din Timişoara, iar înainte de tăierea panglicii primarul a prezentat evoluţia proiectului printr-un filmuleţ intitulat „Am cu ce...”.

În luna august o ploaie torenţială a făcut prăpăd în Timişoara, pasajele Jiul şi Popa Şapcă inundându-se. Chiar dacă mulţi se aşteptau ca acest lucru să se întâmple şi la Michelangelo, noul pasaj construit din bani europeni a făcut faţă cu brio furtunii puternice, nefiind aici niciun fel de probleme. „MARE TRISTEŢE PENTRU CÂRCOTAŞI: PASAJUL MICHELANGELO A TRECUT CU BRIO ŞI PROBA DE… APĂ DE ASTĂZI – UNA DIN CELE MAI MARI RUPERI DE NORI CARE AU AVUT LOC VREODATĂ ÎN TIMIŞOARA!!! (…) Orice om cu mintea limpede vede acum cât de frumoasă şi cât de funcţională este, post-lucrări, întreaga zonă Michelangelo!”, a jubilat primarul Nicolae Robu, pe Facebook.

Acum, la aproape şapte luni de la inaugurarea lucrării, şoferii care tranzitează pasajul pot vedea că în mai multe locuri, atât pe porţiunea acoperită a pasajului cât şi în afara lui, au apărut mai multe crăpături la pereţi. Niciun mesaj de pe Facebook al primarului nu explică aceste fisuri. Pentru a vedea mai mai exact despre ce crăpături e vorba şi pentru a realiza fotografii cu situaţia de la faţa locului, am hotărât să ignor indicatorul care interzice accesul pietonilor în pasaj.

Înainte de a apuca să pătrund în subpasaj şi să apuc să realizez mai multe fotografii care să arate situaţia reală de la Michelangelo, maşina unui echipaj al Poliţiei Locale, era deja lângă mine. Am fost invitat în parcarea aflată în imediata apropiere a pasajului şi legitimat. Agentul şi-a notat pe un carneţel datele de indentitate şi a urcat, alături de colega sa, în maşina parcată, în ciuda locurilor libere din parcara publică, în faţa unei căi de acces pe care şoferii erau sfătuiţi să nu parcheze. Nu a ştiut să îmi spună dacă primesc amendă sau nu. „Verificăm datele la dispecerat”.

După câteva minute de aşteptare, poliţistul local a coborât din maşină şi m-a informat: „O să vină un coleg să vă întocmească procesul-verbal”. În aproximativ 10 minute a ajuns la faţa locului şi „agentul constatator” (aflat în momentul săvârşirii contravenţiei în Badea Cârţan – potrivit colegului său, adevăratul agent constatator). Amenda aplicată de „agentul constatator” : 210 lei, cu posibilitatea de a plăti jumătate, 105 lei, în 48 de ore. Agentul avea posibilitatea să aplice şi un avertisment, dar a considerat fapta cu un grad de pericol ridicat. Am asumat amenda pentru încălcarea legii, dar am ţinut să fac în procesul-verbal o menţiune, fără ca aceasta să fie o scuză: „Am ignorat indicatorul rutier şi mi-am pus în pericol integritatea corporală pentru a documenta, în calitate de jurnalist, un subiect de interes public major”.

Pentru că fisurile din pereţii pasajului Michelangelo sunt evidente, am vrut să aflu de la primarul Nicolae Robu care sunt condiţiile legale în care s-ar putea realiza fotografii în pasaj, pentru ca acestea să fie aduse la cunoştinţa cetăţenilor. „Nu puteţi intra în pasajul Michelangelo pentru că nu este un loc pentru intrat pietonal în el. Alt subiect”, a reacţionat primarul Nicolae Robu. Întrebat dacă sunt ceva probleme la pasaj, primarul a reacţionat dur:  „Eu nu am timp de pierdut ca dumneavoastră şi nici de calomniat Timişoara”.

La solicitarea insistentă de a prezenta totuşi un punct de vedere cu privire la situaţia de la pasajul recent construit şi pus în faţa unei fotografii, primarul a replicat: „Nu mai cădeţi în penibil că nu mă duc eu să mă uit la fisurile din oraşul acesta. Este o fisură şi se remediază. Este garanţie. Care-i problema că apare o fisură la suprafaţă? E un subiect major pentru mintea dumneavoastră. Pentru mintea celor care ştiu ce înseamnă o fisură într-un mortar nu este aşa ceva. O fisură într-un mortar, dacă te-ar duce mintea mai mult, ai înţelege că nu e o problemă gravă”

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite