Un sfert de secol de Gala UNITER: Peste patru ore de spectacol în Palatul Culturii din Timişoara FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A 25-a ediţie a Galei Premiilor UNITER a avut loc, luni seara, la Timişoara. Peste 600 de invitaţi din Bucureşti şi din ţară au participat la spectacolul de la  la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”.

Galei Premiilor UNITER 2017 a ţinut mai bine de patru ore, cu cinci pauze de câte zece minute, datorate momentelor de publicitate de la TVR, care a transmis în direct evenimentul. Invitaţii au început să sosească “Operă” la ora 20.00, iar gongul de start a bătut la ora 21.00. Printre ultimii sosiţi la gală a fost chiar Prinţesa Maria, care a continuat tradiţia Familiei Regale, care din 2006 a susţinut proiectul “Cea mai bună piesă românească a anului”.

Amfitrionul a fost Ion Caramitru, preşedintele UNITER şi directorul Teatrului Naţional “I. L. Caragiale“ din Bucureşti, care a început prezentarea în faţa “Operei”. În prima parte, pe scenă, alături de Caramitru a fost trupa timişoreană Jazzy BIT. Partea secundă, de atmosferă s-a ocupat trupa celui mai cunoscut acordionist român, Emy Drăgoi. Decorul ales pentru acest an a fost unul legat de Timişoara. În fundal au fost proiectate imagini video filmate recent alternate cu fotografii din Timişoara de altădată. 

Primul premiu acordat la Gala UNITER a fost chiar Teatrului Naţional din Timişoara. Este vorba de Premiul special pentru proiecte inedite şi realizări remarcabile acordat Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara pentru realizarea Sălii 2 “Sala Manej”. Premiul a fost preluat de Ada Hausvater, directorul TNT, de la primarul Timişoarei, Nicolae Robu. 

Rămânând la Timişoara, Senatul UNITER a decis să acorde Premiul special actriţei Irene Flamann Catalina pentru o viaţă dedicată Teatrului Naţional din Timişoara. De asemenea, UNITER a decis să acorde Premiul pentru întreaga activitate critică de teatru doamnei Mariana Voicu.

Tot la Timişoara a rămas şi Premiul Preşedintelui UNITER Ion Caramitru, acordat Simonei Neumann, directorul Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021.


Iată şi marii câştigători ai Galei UNITER 2017:
   

Debut: Iustinian Turcu pentru rolul Georg din spectacolul Martiri la Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu – Secţia Germană.

Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic: Biblia Neagră a lui William Blake, scenariul şi regia artistică Ilinca Stihi, producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune.

Cel mai bun spectacol de teatru TV: Vandalul de Hamish Linklater, regia şi adaptarea Andreea Vulpe, coproducţie a Societăţii Române de Televiziune (Casa de producţie a TVR) – UNTEATRU.

Premiul pentru critică teatrală:Doina Papp. 

Cea mai bună scenografie:

Dragoş Buhagiar pentru scenografia spectacolului Cafeneaua la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi.

Cea mai bună actriţă în rol secundar:
 

Ana Ciontea pentru rolul Koróbocika, Nastasía Petróvna, moşiereasă din spectacolul Suflete moarte la Teatrul de Comedie Bucureşti.

Cel mai bun actor în rol secundar:

Gheorghe Visu pentru rolul Nozdrióv, moşier din spectacolul Suflete moarte la Teatrul de Comedie Bucureşti.


Cea mai bună actriţă în rol principal: Ana Ularu pentru rolul A din spectacolul O intervenţie la Teatrul ACT Bucureşti.


Cel mai bun actor în rol principal: Andrei Huţuleac pentru rolul Wolfgang Amadeus Mozart, compozitor din spectacolul Amadeus la Teatrul Metropolis Bucureşti.

Cea mai bună regie: Yuri Kordonsky pentru regia spectacolului În adâncuri la Teatrul Maghiar de Stat Cluj.


Cel mai bun spectacol: Amadeus, direcţia de scenă Victor Ioan Frunză la Teatrul Metropolis Bucureşti.
 

image


Victor Ioan Frunză -premiu de excelenţă

Conform statutului Uniunii Teatrale din România, Senatul UNITER a acordat în cadrul Galei Premiilor UNITER premiul de excelenţă, premiile pentru întreaga activitate şi premiile speciale. Pe baza propunerilor primite din partea teatrelor şi a propunerilor membrilor Senatului UNITER, în şedinţa din data de 27.02.2017, Senatul a acordat următoarele premii: Premiu de Excelenţă: VICTOR IOAN FRUNZĂ

Premiul pentru întreaga activitate:

Actriţă: MARIANA MIHUŢ

Actor: DIONISIE VITCU

Regizor: SILVIU PURCĂRETE

Scenograf: LUANA DRĂGOIESCU

În cadrul Galei UNITER 2017 s-au mai acordat:


Premiul special acordat scenografei Eugenia Tărăşescu-Jianu pentru o carieră excepţională în teatrul de păpuşi şi marionete.
 

Premiul special acordat Facultăţii de Teatru din cadrul Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi pentru contribuţia întregului corp universitar la dezvoltarea vieţii teatrale şi culturale naţionale.

„Masa puterilor noastre”, de Petre Barbu, este piesa câştigătoare a Concursului de dramaturgie „Cea mai bună piesă românească a anului 2016″

Premiul British Council a fost acordat Marinei Constantinescu, director artistic şi selecţioner al Festivalului Naţional de Teatru.

În final, Nicolae Robu, primarul Timişoarei, a urcat din nou pe scenă şi i-a acordat lui Ion Caramitru o diplomă de excelenţă din partea municipiului Timişoara, la 25 de ani de Gală UNITER şi la 75 de ani de viaţă.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite