Turnul-pepinieră din centrul Timișoarei, cel mai vizitat loc de către turiști. În turn e mai răcoare ca în piață VIDEO

0
Publicat:

Sărbătoare în turnul-pepinieră. Peste 100.000 de persoane au urcat în controversata structură din Piața Victoriei. Conform unui sondaj realizat de Universitatea de Vest, cei mai mulți care s-au bucrat de turnul din centrul Timișoarei au fost turiștii.

Turnul-pepinieră din centrul Timișoarei FOTO Ștefan Both
Turnul-pepinieră din centrul Timișoarei FOTO Ștefan Both

Pepiniera – 1306 plante, instalația verde-urbană a sărbătorit pragul de 100.000 de persoane care au vizitat-o, în cele cinci luni de existență în centrul Timișoarei. Deși apariția turnului-pepnieră a strânit multe discuții, ba că nu se potrivește cu centrul orașului, ba că a costat prea mult, a devenit cel mai vizitat obiectiv din programul Capitalei Culturale a Europei. Conform unui studiu făcut de Universitatea de Vest, undeva în jur de 60 la sută dintre vizitatori sunt din afara Timișoarei. 

Ne bucurăm tare mult că am ajuns la pragul acesta de 100.000 de vizitatori. Suntem chiar la jumătatea drumului, la jumătatea vieții pepinierei în Piața Victoriei. Am considerat că e un moment foarte bun de sărbătoare, să ne uităm la ce s-a întâmplat în acești cinci luni, să ne recalibrăm și să ne pregătim de ce urmează. Ne-am așteptat să aibă succes în timp. S-a schimbat foarte mult percepția asupra instalației pe parcursul lunilor care au trecut, a început să fie și mai îndrăgită de vizitatorii ei. S-a schimbat discursul odată ce instalația a devenit tot mai verde. Avem niște rezultate absolut fantastice în urma studiului socio făcut de Universitatea de Vest. Undeva în jur de 60 la sută dintre vizitatori sunt din afara Timișoarei, iar dintre ei în jur de 40 la sută sunt din țară, restul fiind străini”, a declarat Alexandra Trofin, vicepreședintele Ordinului Arhitecților – filiala Timiș, realizatorul turnului.

  „Cred că cifrele vorbesc de la sine"

În februarie, când a apărut turnul în piață, vegetația, proaspătă, nu oferea încă un aspect spectaculos. Acum însă sute de plante și flori așteaptă să fie descoperite de cei care urcă. Mai mult, proiectul vorbește și despre politicile de încălzire globală și nevoia de spațiu verde și umbră în oraș; iar în condițiile în care zilele acestea suferim de caniculă, în structură e cu șase grade mai rece.

Turnul-pepinieră din centrul Timișoarei FOTO Ștefan Both
Turnul-pepinieră din centrul Timișoarei FOTO Ștefan Both

Astfel, primarul Dominic Fritz spune că a meritat riscul.

Cred că cifrele vorbesc de la sine. Este cel mai vizitat loc, cel mai dezbătut loc, cel mai fotografiat loc și a devenit un obiect îndrăgit de turiști și timișoreni. Nu cred că sunt turiști care să nu dorească să urce acolo. E foarte interesant acest sondaj al UVT-ului, care arată aproape unanim că lumea spune că a fost o experiență pozitivă. Pentru mine asta e o dovadă că merită să ne asumăm și riscuri, să ne asumăm controverse, pentru că și în politică sau în dezbaterile publice despre oraș, prea mult ne lăsăm conduși de o agitație de moment, fără să avem răbdarea să urmărim un lucru. Este o instalație temporară, dar ne-a învățat foarte multe despre oraș, despre felul în care dezbatem teme importante în comunitatea noastră”, a spus Dominic Fritz.

Turnul-pepinieră din centrul Timișoarei FOTO Ștefan Both
Turnul-pepinieră din centrul Timișoarei FOTO Ștefan Both

Teatru și expoziție cu postere din filmul Cartea Junglei

După sărbătorirea numărului rotund de vizitatori, cu coctail și răcoritoare și un DJ-set, OAR Timiș pregătește programul pentru a doua jumătate a existenței turnului.

„Încă se mai poate vizita expoziția creată de Secret Garden. Urmează un program până la iarnă: o instalație sonoră, pregătim o expoziție a Teatrului German, cu postere din piesa Cartea Junglei, dar vom avea și o piesă de teatru -  cu două reprezentații, o serie de concerte și ateliere. Lucrăm constant la programul de activare”, a mai spus Alexandra Trofin.

Turnul-pepinieră din centrul Timișoarei FOTO Ștefan Both
Turnul-pepinieră din centrul Timișoarei FOTO Ștefan Both

Valoarea finanțării acordate de Primăria Timișoara prin Centrul de Proiecte este de aproximativ 350.000 euro. Pepiniera verde, plină de viață acum, oferă o panoramă asupra Pieței Victoriei dintr-o perspectivă inedită. Turnul-pepinieră va rămâne în piață până la finalul anului 2023. 

2 jpg
14 jpg
6 jpg
5 jpg
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite