Turnul-efemer din Timișoara, în competiția pentru cel mai important premiu de arhitectură al Uniunii Europene FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pepiniera – 1306 plante, instalația verde-urbană care a fost prezentă în centrul Timișoarei, pe parcursul anului 2023, a rămas la nominalizarea pe lista scurtă a premiului Mies van der Rohe oferit de Uniunea Europeană. Singurul proiect din România nu a prins finala de șapte.

Turnul-pepiniera din Timișoara FOTO Lucian Ghinițoiu
Turnul-pepiniera din Timișoara FOTO Lucian Ghinițoiu

Controvesatul proiect „Pepiniera.1306 plante pentru Timișoara” a continuat să fie în atenție și la începutul acestui an, la mai bine de trei luni de la demontarea structurii din centrul orașului. Turnul a ajuns pe lista scurtă de proiecte pentru cel mai prestigios premiu de arhitectură din Europa, Mies van der Rohe Awards 2024.

A fost singurul proiect din România ajuns în această fază. Inițial au fost selectate 362 de lucrări din 38 de țări, apoi lista s-a redus la 40 de proiecte. În cursul săptămânii trecute, juriul a ales numele celor șapte finaliști. Pepiniera-efemeră nu se află printre ele, dar și așa rezultatul este impresionant.

„Pepiniera a fost selectată printre cele mai bune 40 de proiecte din Europa, fiind singurul din România pe această listă. Între timp s-au anunțat și finaliștii, ultimii șapte pentru premiul european Mies van der Rohe. Din păcate nu ne mai numărăm printre finaliști. Dar oricum este o mare reușită și că am ajuns până în etapa de <short list>. Această expunere a făcut să se vorbească mult de turn în spațiul public virtual. În momentul acesta proiectul este expus pe toate platformele de arhitectură, sunt comentarii foarte benefice mai ales din mediul profesional”, a spus Alexandra Trofin, vicepreședintele Ordinului Arhitecților – filial Timiș, și responsabila de turn.

Turnul-pepiniera din Timișoara FOTO Lucian Ghinițoiu
Turnul-pepiniera din Timișoara FOTO Lucian Ghinițoiu

Membrii juriului vin la Timișoara

Premiul Uniunii Europene pentru Arhitectură Contemporană Mies van der Rohe a început să fie oferit din anul 1988, fiind recompensate excelența și calitatea în domeniul arhitecturii construite în întreaga Europă. Cei șapte membri ai juriului, nume consacrate în domeniu pe plan internațional, sunt așteptați la Timișoara.

Cei din juriu vor veni la Timișoara, undeva prin primăvară, pentru că este parte din programul lor să viziteze fiecare clădire sau proiect care ajunge pe lista scurtă. Pentru că nu mai există turnul efectiv, fiind un proiect efemer, vom face un eveniment public cu ei, vom realiza și o expoziție și vom discuta relevanța și efectul pe termen lung al proiectului”, mai declarat Alexandra Trofin.

Turnul-pepiniera din Timișoara FOTO Lucian Ghinițoiu
Turnul-pepiniera din Timișoara FOTO Lucian Ghinițoiu

O parte din arbori ajung în grîdina domului din Unirii

Conform proiectului, plantele din turn vor ajunge la mai multe locații din Timișoara. Toată iarna au stat la adăpost, în pepiniera Horticulturii, iar acum sunt gata pentru plantări. 

Suntem în etapa de plantare. În aceste zile pregătim terenul pentru a duce plantele în locațiile în care se vor planta. Am reușit să obținem și aprobările necesare. O locație este la intersecția dintre Gheorghe Lazăr și Circumvalațiunii, vom planta la două școli generale, în Lipovei și Șagului, o parte dintre arbori se duc în grădina domului catolic din Piața Unirii. Avem un loc și în parcul Clăbucet, dar și în parcul de la Capitol. Sunt în jur de 1.200 de plante”, a adăugat Alexandra Trofin.

Turnul-pepiniera din Timișoara FOTO Ștefan Both
Turnul-pepiniera din Timișoara FOTO Ștefan Both

Turnul-pepinieră a fost cel mai vizitat obiectiv din programul Capitalei Culturale a Europei 2023. Aproape 200.000 de oameni au urcat în structură, s-au făcut sute de mii de poze instagramabile, a găzduit evenimente, dar a stârnit și multe controverse, unii susținând că nu se potrivește cu centrul orașului ori că a costat prea mult.  

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite