Timişorenii, chemaţi să-i ajute pe copiii care depind de o punguţă de sânge: „Putem încerca să le salvăm viaţa”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Academia Mămicilor Timişoara organizează vineri, 26 octombrie, la Centrul de Transfuzii Sanguine Timişoara o nouă campanie de donare de sânge pentru copiii internaţi la secţia de onco-hematologie de la Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu” din Timişoara.

Asociaţia „Academia Mămicilor din Timişoara” şi Centrul de Asistenţă Socială şi Cercetare a Interacţiunii Copil-Părinte, continuă proiectul „Implică-te şi schimbă destine”. Astfel, împreună cu Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Timişoara, este vineri, în 26 octombrie 2018, este organizată o campanie de donare de sânge pentru copiii internaţi la secţia de hemato-oncologie de la spitalul “Louis Ţurcanu” Timişoara.

„Ei nu ştiu să se mai bucure de momentele frumoase ale copilăriei, dar prin tine, prin el, prin ea, prin mine … putem încerca să le salvăm, viaţa, să le readucem copilaria copiilor internaţi la secţia de hemato-oncolologie, viaţă care atârnă de o punguţă de sânge”, este apelul Academiei Mămicilor din Timişoara.

Persoanele care au fost în utimele 28 de zile în Grecia, Italia, Austria, Serbia si Ungaria nu pot dona sânge din cauza riscului de a transmite virusul West Nilles (boală transmisă de ţânţari pentru care perioada de incubaţie este de 28 zile). Pe site-ul Asociaţiei sunt şi condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească donatorii, dar şi câteva sfaturi utile:

Ce să fac înainte de a dona sânge?

1. Este recomandat să iei o gustare înainte de a dona, bogata in glucide, proteine
2. Micul dejun poate fi bogat în lichide şi glucide (ceai sau cafea dulce, sandwitch, pâine cu dulceaţă). Înainte de donare, se evită mesele copioase, cu grăsimi şi băuturi alcoolice;
3. Nu ai voie să consumi alcool cu 48 de ore înainte de a dona sânge;
4. Nu ai voie să fumezi înainte şi după ce ai donat sânge;
5. De asemenea, vino să donezi odihnit,dupa minim 6 ore de somn,  nu după o noapte pierdută la serviciu, în cluburi sau la calculator.

Ce condiţii trebuie să îndeplinesc pentru a dona sânge

Donatorul de sânge este orice cetăţean român cu domiciliul în România sau orice cetăţean al UE care are reşedinţa în România, este sănătos şi se supune regulilor de prelevare a sângelui.

Alte condiţii, conform Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Timişoara, România:
– vârsta cuprinsă între 18-50 ani, persoanele peste 50 ani să deţină adeverinţă de la medicul de familie cu “apt donare sânge”
– greutate peste 50 Kg;
– puls regulat, 60 -100 bătăi/ minut;
– tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg;
– să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale, tatuaje, pircing
– femeile să nu fie: însarcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală si nu alăptează;
– să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării;
– să nu fii sub tratament pentru diferite afecţiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine;
– să aibe domiciliul în judeţul Timiş sau locul de muncă în judeţ (se dovedeşte cu buletin sau legitimaţie/adeverinţă loc de muncă)

Donatorii nu trebuie să aiba sau sa fi avut urmatoarele boli:

– hepatită (de orice tip);
– TBC
– sifilis;
– malarie;
– epilepsie şi alte boli neurologice;
– boli psihice;
– bruceloză;
– ulcer;
– diabet zaharat;
– boli de inimă;
– boli de piele: psoriazis, vitiligo;
– miopie forte peste (-) 6 dioptrii;
– cancer;

Criterii de excludere permanentă:

– afecţiuni cardiovasculare (inclusiv hipertensiune arterială cronică în tratament, angină pectorală);
– traumatisme craniene cu sechele;
– etilism cronic; schizofrenie; epilepsie; hepatită cronică, ciroză hepatică; sifilis; pancreatită; cancer, leucemii; diabet zaharat; tuberculoză;
– hiperlipidemie; astm bronşic; alergie severă; boli endocrine; lupus eritematos diseminat şi alte colagenoze; psoriazis generalizat; persoanele pensionate medical, indiferent de diagnosticul de pensionare.

Criterii de excludere temporară:

– boli infecţioase (gripă, infecţii bacteriene);
– anemie; examinare endoscopică, transfuzii, intervenţii chirurgicale, tatuaje, contact apropiat cu persoane cu hepatită, HIV;
– vaccinări; sarcină, alăptare; in timpul menstruatiei, tratamente dentare (obturatie canal sau anesteziu cu 24 ore inainte);
– consum de alcool în ultimele 48 de ore;
– consum de medicamente- aspirină, aspacardin,  paracetamol

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite