Timişoreanul care l-a descoperit pe Regele Mihai pe o monedă 100 de lei: “Am aflat că Regele nostru trăieşte de la un post de televiziune din Ungaria”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regele Mihai şi Flavius Boncea, la Palatul Elisabeta
Regele Mihai şi Flavius Boncea, la Palatul Elisabeta

Flavius Boncea, consilier local PNŢCD, a primit în anul 2011 „Medalia Regelui Mihai I pentru Loialitate”, într-o ceremonie care a avut loc la Palatul Elisabeta din Bucureşti.

În această zi, mai toată presa aleargă după poveşti ale unor persoane venerabile, oameni care l-au iubit pe Rege o viaţă întreagă, care au păstrat fotografii cu ei şi au amintiri din tinereţile lor. Ar fi o greşeală să se creadă că toţi monarhiştii din România sunt trecuţi de o anumită vârstă. Ei sunt şi tineri, şi foarte tineri, pentru care Regele reprezintă un model, care oferă o veritabilă lecţie de demnitate, de statornicie, de moralitate.

De Ziua Regalităţii în România, numeroşi timişoreni participă, ca invitaţi, la evenimentele de la Palatul Elisabeta din Bucureşti. Unul dintre ei este consilierul local Flavius Boncea. El este unul dintre tinerii regalişti din Timişoara.

În 2011, la 36 de ani, Flavius Boncea, a primit „Medalia Regelui Mihai I pentru Loialitate”, în cadrul unei festivităţi care a avut loc la Palatul Elisabeta.

„Sunt mândru pentru distincţia care mi-a fost acordată de Majestatea Sa Regele Mihai. Cred însă că cea mai mare dreptate s-ar fi făcut după Revoluţia din 1989, dacă în România ar fi fost instaurată monarhia constituţională, care ar fi dat alte perspective poporului român”, a spus, atunci, Flavius Boncea.

Prima “întâlnire” a lui Boncea cu Regele Mihai a fost cândva în copilărie, prin intermediul unor monede de 100 de lei pe care le colecţiona. A fost fascinat de imaginea de pe verso, unde scria „Mihai I Regele Românilor”. 

“Ideea că România a avut cândva un Rege părea scoasă dintr-un basm. La farmecul acestui basm contribuia din plin bunica, povestind mereu de cât de frumos era Regele României, de cât de îndrăgostite erau toate fetele de el, de cât de bine era în România pe vremea Regelui.”, a spus Flavius Boncea.

A aflat că regele trăieşte la un post de televiziune ungar

Timişoreanul îşi aduce aminte perfect când l-a văzut prima dată pe Rege la un post de televiziune. “A fost cu vreun an înainte de revoluţie, la un post de televiziune din Ungaria pe care îl prindeam, alături de câteva posturi sârbeşti, cu celebrele antene ridicate pe bloc, am văzut o emisiune despre Regele Mihai. Atunci am aflat că Regele nostru încă trăieşte. Am văzut povestea lui, viaţa lui, l-am auzit vorbind în româneşte, pentru români – şi imaginea de poveste pe care o avusesem până atunci în minte a început să primească un alt contur", a povestit Flavius Boncea.

image

Flavius Boncea în faţa Regelui Mihai în 2011 Foto: Constantin Duma


În 21 decembrie 1989, seara, la Radio Europa Liberă, l-a auzit din nou, cerând armatei române să răstoarne regimul comunist. 

“De Paşti, în 1990, îl aşteptam cu speranţa redevenirii noastre. Nu a fost lăsat să intre în ţară, parcă pentru a ni se confirma că drumul greşit pe care se afla România de mai bine de 40 de ani avea să mai continue. A fost excepţia 1992, când mai mult de un milion de oameni au ieşit în stradă să-l întâmpine. A fost, probabil, greşeala noastră atunci că nu l-am luat pe sus să-l ducem la Palat…”, e de părere Boncea.
 

Întâlnirea din 1997: “Picioarele mi s-au înmuiat”

La începutul anului 1997 a ajuns prima dată lângă Regele Mihai, ca trimis al ziarului “Timişoara” la Bucureşti. “La aeroport am reuşit să mă strecor până lângă Rege, să dau mâna cu el, să-i spun că sunt din Timişoara şi că timişorenii îl aşteaptă cu dragoste şi cu speranţă. Mi-a spus că Timişoara este în inima lui şi că îşi doreşte să ajungă cât mai curând acolo. În goana după senzaţional caracteristică presei româneşti, aceste cuvinte au fost prezentate atunci ca o declaraţie dată în exclusivitate ziarului; nu era aşa. Erau doar nişte gânduri sincere şi care, după puţin timp, aveau să şi devină realitate”, afirmă timişoreanul.

Nu va uita niciodată această primă întâlnire cu Regele Mihai. “Când am ajuns lângă Rege, picioarele mi s-au înmuiat, mi s-a pus un nod în gât şi ape reci îmi curgeau pe şira spinării – toate au apărut într-o singură clipă, inexplicabil. Omul acela, atât de simplu şi de modest, emană ceva aparte – un zbucium al unei întregi istorii, al unei vieţi cu puţine clipe fericite dar, totuşi, marcată de o statornicie pentru unii greu de imaginat. Este vorba de ceva mai mult decât de charismă care vine de la el. Iar acest ceva este mereu la fel puternic, pentru că aceeaşi senzaţie revine de fiecare dată în preajma Majestăţii Sale”, a mai spus Flavius Boncea.

Flavius Boncea în faţa Regelui Mihai

Flavius Boncea a primit „Medalia Regelui Mihai I pentru Loialitate” Foto: Constantin Duma


“Datorită Regelui credem într-o Românie demnă”

De atunci, a avut privilegiul, de nenumărate ori, să se afle în preajma Familiei Regale – la Timişoara, la Săvârşin, la Arad, la Bucureşti sau la Curtea de Argeş. A fost în calitate de ziarist sau de funcţionar public, dar, de fiecare dată, în calitate de monarhist convins.

“Mă uit cu tristeţe în urmă, pentru că ne dăm seama că am pierdut două decenii de demnitate. Am ratat nenumărate ocazii de a readuce România pe cursul ei firesc. Am fost prea mici, poate, pentru a merita să fim conduşi de acest om. Dar văd bucurie pentru că, totuşi, acest om a supravieţuit sistemului care a încercat să îl (şi să ne) învingă. Pentru că acest om este în continuare printre noi. Pentru că datorită lui şi familiei sale cei care mai credem într-o Românie demnă avem, în continuare, speranţă", a mai spus consilierul local.

Flavius Boncea are şi un mesaj emoţionant pentru Majestatea Sa Regele Mihai: “Vă mulţumesc pentru fiecare clipă de suferinţă pentru acest popor şi această ţară. Pentru fiecare lacrimă şi pentru fiecare cuvânt. Vă mulţumesc pentru că, atunci când unii au încercat să ne facă să uităm, nu ne-aţi uitat. Vă mulţumesc pentru lecţia de demnitate, de statornicie, de moralitate pe care ne-aţi dat-o în fiecare clipă. Vă mulţumesc pentru faptul că astăzi putem să vă spunem ceea ce simţim, pentru că putem să vă aducem acest mic omagiu din Vestul ţării. Vă mulţumesc pentru că, datorită Majestăţii Voastre, există acea Românie profundă, care merge pe drumul ce i l-a hărăzit istoria”. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite