Târgul de Paşte din centrul Timişoarei a devenit deja tradiţional pentru “arta kitsch”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un coşuleţ cu flori de plastic vândut pe post de simbol al primăverii
Un coşuleţ cu flori de plastic vândut pe post de simbol al primăverii

Timişorenii care au trecut astăzi prin centrul Timişoarei ca să vadă ce se întâmplă la trâmbiţatul târg de Paşte au avut parte de o supriză neplăcută. Căsuţele de lemn erau în mare parte închise, iar cele care începuseră deja activitatea comercializează produse care nu au nici o legătură cu autenticul sărbătorilor pascale.

Târgul de Paşte, devenit deja tradiţie, este organizat de Primăria Timişoara şi ar fi trebuit să înceapă astăzi. Acest lucru nu s-a întâmplat însă din cauza vremii, în loc de ghiocei şi vreme bună, venirea primăverii în centrul oraşului a semănat mai degrabă cu o lună de iarnă. Pe platoul din faţa Operei unde ar fi trebuit să fie amplasat cuiubul cu iepuri nu a apărut nimic, spre dezamăgirea micuţilor care aşteptau cu nerbădare să-i vadă.

Kitsch-ul cel de toate zilele

Meşterii populari lipsesc cu desăvârşire, cei care şi-au făcut deja apariţia în centrul oraşului fiind diverşi comercianţi de kitsch, deşi Primăria Timişoara anunţa că anul acesta timişorenii vor avea parte de obiecte de artizanat, picturi, ouă încondeiate sau decoraţiuni din ceară. Locul autenticului a fost luat însă de dorinţa vânzătorilor de a realiza câştiguri cât mai mari din vânzarea obiectelor, multe dintre ele de origine chinezească.

Ouă de piatră

Ca să se încadreze cât de cât în specificul sărbătorilor pascale, unii dintre comercianţi au venit cu produse care, spun  ei, trimit la zona tradiţională. La o căsuţă de lemn din centru se vând diverse pietre şi nişte coşuleţe cu nişte aşa zişi pui de puf, care costă trei lei bucata. La o altă tarabă timişorenii pot găsi alte "simboluri ale primăverii": maşinuţe de plastic, obiecte decorative de plastic, ş.a.

Profit de criză

Dorina Leucuţa, una dintre comerciante, spune că recent s-a apucat de această afacere, adică participarea la diverse târguri. Nu confecţionează personal nici unul dintre ele, dar pare foarte încântată de micile păpuşi făurite în fabrică. "Acest arici în coajă de ou de ceramic este foarte simpatic. Mai avem de vânzare şi tăviţe, jucării, sau obiecte decorative", spune femeia. Târgul va funcţiona până pe 11 aprilie.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite