Situaţie fără precedent în Timiş. Un primar important îşi pierde mandatul pentru că şi-a schimbat domiciliul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Lugojului, Claudiu Buciu, a rămas fără mandatul de primar FOTO Facebook/Claudiu Buciu
Primarul Lugojului, Claudiu Buciu, a rămas fără mandatul de primar FOTO Facebook/Claudiu Buciu

Primarul PNL din Lugoj, Claudiu Buciu, a fost demis din funcţie pentru că şi-a schimbat domiciliul, pentru o lună şi jumătate, după ce a fost ales. Prefectul de Timiş a emis ordinul de încetare a mandatului. Buciu a anunţat că va contesta ordinul prefectului în instanţă.

Situaţie fără precedent la Lugoj, al doilea cel mai important oraş din Timiş: prefectul de Timiş, Mihai Ritivoiu, a semnat ordinul de încetare a mandatului de primar al lui Claudiu Buciu, ales din partea PNL la alegerile din 2020. 

Potrivit prefectului, mandatul primarului din Lugoj încetează în baza articolului din Codul Administrativ care prevede că mandatul primarului încetează, de drept, dacă edilul îşi schimbă domiciliul într-o altă unitate administrativ-teritorială.

„Am două cetăţenii şi două domicilii. Şi în România, şi în Germania. O perioadă am avut un paşaport de cetăţean român cu domiciliul în străinătate, dar şi carte de identitate de cetăţean român cu domiciliul în România. Aşteptăm o decizie a instanţei care să lămurească lucrurile. Nu e practică judiciară. E o chestiune care nu e foarte clar reglementată de lege şi cel mai bine e să apelăm la judecător”, a declarat Claudiu Buciu.

Primarul Lugojului a declarat că în momentul în care şi-a stabilit domiciliul din paşaport în Germania a considerat că nu există niciun risc pentru mandatul său de primar. „Nu are cum ca instanţa să decidă altfel decât că situaţia este foarte clară şi am avut tot timpul domiciliul aici. Domiciliul este şi o stare de fapt nu doar o stare juridică”, a mai declarat Claudiu Buciu. Atribuţiile de primar al Lugojului vor fi preluate de Bogdan Blidariu. 

Fritz, într-o situaţie asemănătoare

Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, se află într-o situaţie asemănătoare cu a lui Buciu. Fritz are domiciliul în Germania şi rezidenţa în Timişoara. Din acest motiv, fostul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, a susţinut în permanenţă că Fritz ocupă ileal funcţia de primar al Timişoarei. 

Prefectul de Timiş, Mihai Ritivoiu, susţine că situaţia lui Dominic Fritz este diferită pentru că edilul nu şi-a schimbat domiciliul în timpul mandatului, iar alegerea sa a fost validată de instanţă. 

„Domnul Buciu a candidat ca cetăţean român, unde trebuie să ai domiciliul în România. Legea 115/2015 spune că cetăţenii Uniunii Europene pot candida în aceleaşi condiţii cu cetăţenii români. Domnul primar Fritz a candidat ca cetăţean german, în baza Legii 115. Din punctul nostru de vedere sunt două speţe diferite. Mandatul de primar a fost validat. Prefectul nu poate altera decizia unei instanţe”, a declarat prefectul de Timiş. 

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Dominic Fritz, dezlănţuit în scandalul „domiciliul şi diploma de studii”: „Este un război politic penibil” VIDEO

EXCLUSIV Dosarul de candidat al lui Dominic Fritz. Cum a ajuns domiciliul germanului subiect de război politic

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite