Situație disperată la o firmă de stat. Domnul Petrică, fotografiat în timp ce semnează pe genunchi o mărire de salariu

0
Publicat:

Societatea de Transport Public Timișoara se confruntă cu o criză acută de șoferi de autobuz. În încercarea de a convinge șoferii să se angajeze la STPT, primarul Dominic Fritz s-a fotografiat alături de un șofer care semnează o mărire a salariului cu 20 la sută.

Un șofer STPT semnând o majorare de salariu în prezența primarului Dominic Fritz FOTO Dominic Fritz
Un șofer STPT semnând o majorare de salariu în prezența primarului Dominic Fritz FOTO Dominic Fritz

Aflată în plin proces de restructurare, pentru a scăpa de o parte din datoriile către ANAF, Societatea de Transport Public Timișoara se confruntă cu o situație financiară foarte dificilă, cumulând datorii de peste 18 milioane de lei la furnizori. Pe lângă asta, STPT, care are autobuze electrice noi, este într-o criză acută de șoferi.

În încercarea de a atrage șoferi la STPT, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, s-a fotografiat alături de un șofer care semnează, pe genunchi, într-un autobuz al societății, o mărire de salariu cu 20 la sută.

„Am trecut azi pe la Societatea de Transport Public (STPT) să-l cunosc pe domnul Petrică, unul dintre cei 350 de șoferi și vatmani care au semnat un act adițional la contractul de muncă. Salariul s-a mărit cu 20%. De ce această mărire? Pentru că ne lipsesc momentan 150 de șoferi! 150! Asta înseamnă, din păcate, curse mai scurte și mai rare. Iar timișorenii așteaptă prea mult în stație.  Noul salariu mediu brut e 6.500 lei”, a scris Dominic Fritz, pe Facebook.

Potrivit lui Fritz, salariile șoferilor de la STPT sunt „cele mai mari dintre toate companiile de transport din țară”. „Sunt încrezător că STPT va putea să ocupe aceste posturi vacante, că în sfârșit să avem toate cursele zilnice operate la timp. Lansăm în curând o amplă campanie de recrutare de personal de bord. Ajută-ne să dăm sfară în țară. Interesații pot scrie la adresa angajari@stpt.ro, a arătat primarul Dominic Fritz, pe Facebook.

Despre domul Petrică, șoferul care a semnat majorarea de salariu, Fritz spune că „este șofer cu experiență, de 4 ani îi transportă în siguranță pe timișoreni, e mândru de munca pe care o face, mai ales de când conduce autobuz electric, iar acum este și mai mulțumit pentru că are salariul mai mare”. „Să-i găsim împreună mulți colegi!”, a făcut apel Fritz, potrivit căruia creșterile de salarii pentru șoferi vin la pachet cu concedieri de personal administrativ, „unde în trecut s-au angajat prea multe pile și plimbători de hârtii”.

Dispută politică pentru soarta STPT

Soartea Societății de Transport Public Timișoara, al cărui unic acționar este Consiliul Local Timișoara, face obiectul unui scandal politic de amploare. Consilierii opoziției (PNL, Pro România) au convocat pentru vineri 6 octombrie 2023, la ora 17.00, o ședință a Adunării Generale a Acționarilor pentru a discuta situația de la STPT. Ședința nu a avut loc din cauza lipsei de cvorum, consilierii USR lipsind în masă. Pentru că de la PSD a fost prezent doar unul dintre cei trei consilieri, PNL a acuzat o înțelegere PSD-USR.

„USR și PSD nu își mai ascund relația de colaborare din Consiliul Local Timișoara! Noul parteneriat este deja asumat, altfel nu ne putem explica de ce la plenul care trebuia să aibă loc astăzi, de la ora 17, marea majoritate a reprezentanților acestor două formațiuni politice au lipsit. Prezența la plen a unui singur consilier PSD nu modifică starea de fapt și alianța dintre cele două partide. A fost doar o încercare patetică de păstrare a aparențelor”, a reacționat PNL.

Liderul consilierilor USR, Paul Romocean, a explicat lipsa de la ședință a aleșilor majorității din Consiliul Local.

„Tot scopul convocării acestei ședințe este legată de faptul că e pregătit un proces de restructurare. Există o mică vânătoare de vrăjitoare ca să împiedice plecarea din STPT a celor care nu și-ar dori acest lucru. Este absolut necesar ca acest proces de restructurare să se întâmple cât mai curând”, a declarat consilierul USR Paula Romocean.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite