Șef din Poliția Locală, condamnat pentru că a bătut un agent: „Am simulat un procedeu de autoapărare”

0
Publicat:

Fostul șef al Biroului Prevenire din Poliția Locală Timișoara, Iustinian Staicu, a fost condamnat la un an și cinci luni de închisoare cu suspendare după ce a bătut un coleg. Între timp, Staicu, care lucra de 16 ani în Poliția Locală, a demisionat.

FOTO Poliția Locală Timișoara
FOTO Poliția Locală Timișoara

Un fost șef de birou din Poliția Locală Timișoara, condamnat pentru purtare abuzivă și ultraj

Judecătoria Timișoara a pronunțat o primă sentință într-un dosar de ultraj și purtare abuzivă în care a fost trimis în judecată fostul șef al Biroului Prevenire din cadrul Poliției Locale Timișoara, Iustinian Staicu. Acesta a fost acuzat că „în data de 18.01.2022, în jurul orei 14:00, în timp ce se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a exercitat acte de violență asupra persoanei vătămate Oprea Călin Daniel (n.r. polițist local), constând în lovirea acestuia cu pumnii în zona pieptului, a zonei abdominale, şi a umerilor şi cu piciorul în zona picioarelor, cu consecința producerii unor suferinţe fizice pentru acesta, în timp ce persoana vătămată se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu în cadrul unei funcții ce implică exercițiul autorității de stat”.

Sentința de condamnare a lui Staicu, care nu este definitivă, scoate la iveală că tensiunile dintre șeful Biroului Prevenire și agentul Oprea au escaladat după schimbarea conducerii Poliției Locale Timișoara.

Staicu a declarat că, „pe fondul schimbărilor la nivelul Poliţiei Locale Timişoara, au existat anumite tensiuni ale unor lucrători faţă de fosta conducere şi implicit faţă de şefii de birou care au rămas din vremea vechii conduceri”. Staicu susține că la un moment dat, în cursul anului 2021, agentul Oprea i-a reproșat „obedienţa faţă de vechea conducere a instituţiei aducându-i şi câteva injurii”.

Fostul șef al Biroului Prevenire a mai arătat în proces că pe fondul acestor tensiuni Oprea „l-a atins cu palma pe după cap pe acesta, după care acesta i-a aplicat un pumn sub arcada dreaptă, iar el l-a prins de piept şi l-a îndepărtat de el”.

Staicu susține că. în urma acelui eveniment, Oprea „a început să se laude” colegilor că i-ar fi dat un pumn şi că, în acest context, i-a scris câteva mesaje prin care „l-a chemat la o dispută, un meci bărbătesc la o sală de sport, pentru a-şi dovedi fiecare capacitatea”.

După mai multe sms-uri de amenințare transmise lui Oprea, tensiunile au escaldat, iar în ianuarie 2022, în timp ce se afla la serviciu, a ieșit la o ţigară în curtea instituţiei și l-a salutat pe Oprea „în stil pandemic, respectiv cu pumnul”. Agentul nu ar fi acceptat formula de salut și i-ar fi spus lui Staicu: „Ce vrei, să îţi mai trosnesc una?”.

Momentul culminant

A fost momentul în care Staicu „a depăşit cadrul în care se afla, iar reacţia sa a fost una total disproporţionată, aspect pe care îl regretă profund”. Staicu a declarat că „l-a lovit pe Oprea cu pumnii în zona pieptului, a zonei abdominale şi a umerilor şi cu piciorul în zona picioarelor, simulând un procedeu de autoapărare”.

Fostul șef de birou, care a demisionat după incident, a mai spus că „nu a vrut să îl rănească pe acesta (n.red. Oprea), ci doar să îi arate un procedeu de autoapărare şi că în niciun caz evenimentul nu a avut legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu”.

Agentul agresat a declarat că în ziua incidentului Staicu „a început să îi adreseze injurii şi ameninţări, provocându-l să se lupte cu el”.

A mai arătat că el nu a răspuns provocărilor acestuia şi pentru a evita un conflict a încercat să plece de lângă el, dar acesta „a început să îl lovească în zona feţei, a pieptului şi a coastelor, precum şi cu picioarele în abdomen”.

Oprea spune că nu a ripostat, iar în momentul în care Staicu a încetat să îl mai lovească „a raportat incidentul şefului ierarhic superior, care a sesizat comisia de disciplină”.

În urma procesului, Staicu a fost condamnat la un an și cinci luni de închisoare cu suspendare și obligat să achide daune morale de 5.000 de euro. Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite