Secretul cârnaţilor de casă: „Porcul trebuie să moară fericit”
0Tradiţionala manifestare „Degustarea Cârnaţilor”, organizată de publicaţia comunităţii germane din Timişoara, Banater Zeitung, şi-a desemnat astăzi câştigătorii.
Cei mai buni "meşteri" de cârnaţi din Banat s-au întrecut în cadrul manifestării „Degustarea Cârnaţilor” (Worschtkoschtprob). Peste 20 de „cârnăţari” şi-au adus produsele la Casa Adam Muller Guttenbrum, unde un juriu alcătuit ad-hoc a avut sarcina să aleagă cei mai gustoşi cârnaţi preparaţi în mod tradiţional. În acest an, organizatorii au pregătit şi un recital cu Bega Blues Band, pentru ca degustătorilor să le pice mai bine mâncarea.
Porcul trebuie respectat
În deschiderea evenimentului, Otilia Hedeşan, profesor universitar şi etnolog, a ţinut să precizeze importanţa creşterii şi sacrificării porcului în curţile oamenilor. „Porcul trebuie să moară liniştit. Este important modul în care trăieşte şi este hrănit porcul. Ei trebuie să moară descântaţi, pentru calitatea cârnaţilor. E bine să mămânce şi ce lasă omul la masă. De asta depinde grăsimea, frumuseţea lui. Sunt efectele strădaniei gospodarului”, a spus Otilia Hedeşan.
Secretul de la bunici
Cârnaţii gustoşi, uscaţi, cruzi, afumaţi, cu mirodenii, cu piper negru, boia, usturoi, au fost întinşi pe mesele din sala de specatacole de la Adam Muller Guttenbrum. La eveniment a participat şi mai vechea cunoştiinţă a organizatorilor, Timotei Ţintoi, care a şi uitat de câte ori a câştigat locul întâi.
„Important e ca porcul să fie crescut de casă. Eu am şi un secret, pe care îl am de la bunicul meu, care a fost măcelar. De aceea câştig mereu. Nu pot să-l dezvălui. Toată familia mea se ocupă doar cu asta. Există un secret şi la afumare. Nu se face decât cu rumeguş din lemn de esenţă tare. Plus că nu se poate afuma când este încă umed”, a declarat Timotei Ţintoi.
Câştigătorul din acest an a fost Nikolaus Grifaton, reprezentat tot de Timotei Ţintoi, urmat de Wolfgang Sauer şi Hans Jircowski. Concurenţii au fost premiaţi cu diplome, suveniruri şi un abonament la stomatolog.

