Ruşii de la Gazprom se pregătesc de extracţiile de ţiţei şi gaze la Jimbolia: Primele rezultate ale prospecţiunilor sunt îmbucurătoare pentru ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii din Jimbolia pot profita de pe urma descoperirii a două mari rezerve de petrol şi gaze naturale. Descoperirea a fost făcută de compania Zeta Petroleum, partenera gigantului rus Gazprom

Înainte de începerea testelor, se ştia de existanţa în subteran, pe o suprafaţă de 23,9 kilometri, o rezervă de ţiţei între 1,3 şi 6 milioane de barili. După mai bine de doi ani de prospecţiuni, compania Zeta Petroleum, partenerii ruşilor de la Gazprom, au anunţat primele rezultate oficiale.

În timpul testelor, producţia maxima de ţitei a fost de 24 de barili pe zi, iar cea de gaze de 22.248 de metri cubi pe zi. 

Cei de la Zeta Petroleum spun că următoarele rezultate se vor face publice în luna septembrie, după o nouă serie de teste, de această dată realizate pentru îmbunătăţire producţie la această sonda şi pentru a confirma că se poate atinge o producţie comercială.  

Extracţiile de ţiţei şi gaze de la Jimbolia ar putea începe din 2014. 

Lucrările de prospectare sunt finanţate de compania sârbească NIS Petrol, care este deţinută de Gazprom Neft, divizia perolieră a gigantului rus. NIS are o participaţie de 51% în acest perimetru, Zeta Petroleum deţine 39%, iar Armax Gaz, 10%.

Zăcăminte abandonate de Petrom

Cele două zăcăminte de la Jimbolia Veche şi Jimbolia Vest au fost descoperite de Petrom în 1983, dar au fost abandonate în 2002. Cei de la Zeta au concesionat terenurile pentru a începe scoaterea la suprafaţă a aurului negru. Bogăţia este împărţită cu vecinii sârbi din localitatea Srbska Crna, unde NIS Petrol lucrează la exploatare de aproape 20 de ani. 

Odată cu punerea în funcţiune a exploatării, cei din Jimbolia speră că se vor crea locuri de muncă, iar bugetul local se va îmbogăţi de pe urma taxelor plătite de compania Zeta. 

Se înmulţesc bezinăriile Gazprom
 

În alte ordine de idei, Gazprom Neft îşi propune să deschidă 50 de benzinarii în Romania până la finalul anului 2013 şi 120 până în 2015, cu o investitie totală de peste 150 milioane de euro. Din cele 12 staţii din România, două se află în zona de vest. Una este la intrarea pe autostrada de la Arad, iar cea de a doua, recent deschisă, pe Calea Aradului, la intrarea în Timişoara. 


Citeşte şi:

Ţiţei de un miliard de dolari la Jimbolia

Petrolul care „doarme” sub Jimbolia nu e uşor de extras

Compania Zeta Petroleum a pierdut deja 1 milion de barili de petrol la Jimbolia

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite