Români cu care ne mândrim. Artistul stabilit în Germania care i-a învăţat pe japonezi arta pianului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românul Paul Dan şi soţia sa Haruko Kumagai, pe care a cunoscut-o în Japonia FOTO redesteptarea.ro
Românul Paul Dan şi soţia sa Haruko Kumagai, pe care a cunoscut-o în Japonia FOTO redesteptarea.ro

Paul Dan, aproape necunoscut la el acasă, este un artist de talie internaţională. Născut la Lugoj în 1944, are o carieră remarcabilă atât ca artist, cât şi ca profesor. Stabilit în Germania, predă pianul şi muzica de cameră din anul 1978, la Staatlichen Hochschule für Musik din Mannheim. Ca profesor asociat, a predat aproape trei decenii la Academia Muzicală „Musashino” din Tokyo, acolo unde a întâlnit-o pe actuala soţie.

Paul Dan şi-a început educaţia muzicală la 14 ani, studiind pianul la Lugoj cu maestrul Iosif Willer. „Am copilărit împreună şi pot spune că era un om foarte pozitiv, mereu fericit, un om făcut pentru succes”, a declarat scriitorul Gheorghe Schwartz, actualul preşedinte al Institutului Cultural Român Banat – Crişana. „Casa lui, o casă mare, frumoasă, situată lângă cea a sculptoriţei Popper, a rămas un mit al copilăriei mele. După venirea comuniştilor, ţin minte că au avut tot felul de chiriaşi, iar lor le-au mai rămas două camere, o bucătărie şi baia, iar intrarea era doar prin baie. De multe ori, el se baricada acolo şi citea, printre lecturile preferate fiind Nietzsche”, adaugă Schwartz.

Uşa deschisă spre Germania, Europa şi întreaga lume

Ulterior, Paul Dan i-a avut ca dascăli pe Ella Phillip, Georg Halmos şi Florica Musicescu, care l-au iniţiat în tradiţia muzicală a Budapestei, Vienei, Moscovei şi Parisului. În 1968, la vârsta de 23 de ani, a fost finalist al concursului internaţional Bach de la Leipzig, în Germania Democrată (RDG). Cu acest prilej, primeşte o bursă DAAD şi apoi ajunge să studieze în Germania Federală, la Munchen, cu Hugo Steurer, unde absolveşte cu brio un Master Class.

În perioada 1966-1968 primeşte o bursă George Enescu în ţară şi obţine Premiul Pfizner la München, în 1970. Urmează o perioadă de intensă activitate concertistică, atât în domeniul muzicii de cameră (cu Residenzquintett München şi Orchestra Simfonică Bayrische Rundfunk), cât şi în cel al muzicii contemporane. Concertele au avut loc în Europa, America de Nord şi de Sud, Africa, Orientul Mijlociu, Japonia, Taiwan, India, Thailanda.

Solist al marilor ansambluri simfonice ale lumii

Stabilit în Germania la începutul anilor '70, Paul Dan a fost solist la nenumărate ansambluri de renume, precum Orchestrele Simfonice din Viena şi Stuttgart, Teatrul Naţional din Mannheim, Filarmonica Rheinland-Pfalz, dar şi în colective „exotice“ din Ţara Soarelui Răsare, precum New Japan Philharmonics, Tokyo Symphony Orchestra şi Tokyo Metropolitan Orchestra. Ca şi cum acestea nu ar fi de ajuns, la listă se adaugă orchestrele radio din Viena, Innsbruck, Basel, Zurich, Radio France, NHK Tokyo şi nu în ultimul rând – BBC Londra.

Căsătorit cu asistenta sa japoneză

O perioadă aparte din viaţa sa au fost cei 29 de ani petrecuţi ca profesor asociat la Academia Muzicală Musashino din Tokyo, ceea ce îl face unic pe lista personalităţilor noastre lugojene. „Aici, la Academia de Muzică din Tokyo, a cunoscut-o pe cea de-a doua sa soţie, o japoneză, pe numele ei Haruko Kumagai. Prima sa soţie era lugojeanca Iudith Szilagy, cu care a avut o fată, stabilită şi ea în Germania”, precizează scriitorul Gheorghe Schwartz, prietenul din copilărie al lui Paul Dan.

Din păcate, omul care a spus că este „mereu fericit” a avut parte de probleme care i-au afectat treptat sănătatea, în ultimii zece ani el fiind ţintuit într-un scaun cu rotile. Deşi nu mai cântă, Paul Dan rămâne un profesor de bază la Mannheim, care a format numeroşi pianişti, dirijori sau profesori de muzică ce activează în Germania şi peste hotare. 

Recomandări pe aceeaşi temă:

Maraton chirurgical fără precedent în România. Zece medici din SUA, convinşi de un coleg român să opereze gratuit la Iaşi 40 de pacienţi cu boli extrem de rare

Povestea unei tinere regizoare din Craiova care a cucerit America cu filmele ei de scurtmetraj

VIDEO Ionuţ Rădulescu, preotul cu suflet mare care-i ţine în şcoală pe copiii sărmani dintr-un sat din Vâlcea

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite