Povestea unei tinere regizoare din Craiova care a cucerit America cu filmele ei de scurtmetraj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scurmetrajele realizate de Luiza Pîrvu au primit peste 20 de premii
Scurmetrajele realizate de Luiza Pîrvu au primit peste 20 de premii

O olteancă în vârstă de 27 de ani este primul cineast român masterand al prestigioasei Universităţi de film Tisch din New York. Luiza Pârvu şi-a lansat în luna decembrie la Craiova scurtmetrajul „O lumă nouă”.

Tânăra regizoare din Craiova, Luiza Pârvu, a ajuns pe pământ american în 2012, cu o bursă de studiu la Şcoala Tisch, instituţie cotată drept a treia şcoală din lume ca valoare în lumea cinematografică. Pentru tânăra regizoare, România este locul în care s-a format şi a învăţat să facă filme. Spune asta cu zâmbetul pe buze. Recunoaşte că a muncit mult ca să ajungă atât de departe: la 27 de ani are deja şapte scurtmetraje în palmares, patru fiind apreciate de critici – şi că dacă ar fi să o ia de la început ar alege acelaşi drum.

„«Dry Bones», «Alma» şi «O Lume Nouă» sunt trei scurtmetraje pe care le-am filmat în 2013, se află în post-producţie şi urmează să fie lansate în 2014. Celelalte patru filme,«Vera vs Ursul de Bibliotecă», «Aniversarea», «Draft 7» şi «My Baby», au participat la peste 80 de festivaluri din lume. Tema majoră a acestor producţii este comunicarea, care se camuflează în situaţii diferite şi în genuri diferite, de la comedie romantică, la dramă şi experiment narativ“, a povestit Luiza Pârvu.

VIDEO

Scurtmetrajele premiate

Scurtmetrajele realizate de Luiza Pîrvu au fost proiectate în 80 de festivaluri şi evenimente de film din ţară şi străinătate şi au câştigat peste 20 de premii. Acestea sunt: „Aniversarea“ (2010), „Draft 7“ (2011) şi „My Baby“ (2013), dar şi „O lume nouă“. Tânăra regizoare din Craiova lucrează alături de scenaristul Toma Peiu, care i-a devenit şi soţ. Recunoaşte că primul an în America nu a fost tocmai uşor, însă se putea şi mai rău.

Olteanca mai povesteşte că oamenilor care nu au bani le este foarte greu să realizeze ceva în America. „Trebuie să pleci de la un anumit nivel şi asta – din punctul meu de vedere – este meritul ţărilor europene. Dacă nu m-aş fi născut în România, probabil că nu aş fi putut să fac vreodată filme, provenind dintr-o familie cum este cea în care m-am născut. New York nu este un oraş foarte primitor, adaptarea la regulile de aici poate fi un «duş rece», însă odată ce treci de primul «şoc», ajungi să apreciezi lucrurile pe care nu le găseşti altundeva. Nu ştiu dacă America este ţara tuturor posibilităţilor, însă te poate face să visezi şi să crezi că nimic nu este imposibil de realizat. În asta constă diferenţa majoră de mentalitate dintre «ei» şi «noi»“, a mai spus singurul cineast român masterand al prestigioasei Universităţi de Film din New York.

Luiza Pârvu a mai spus că nu îşi doreşte să ajungă la Hollywood şi crede că visătorii asta caută: să se realizeze pe cealaltă coastă a continentului. Visează să ajungă un regizor bun şi să înţeleagă mai bine cum se poate preda cinematografia. „Am vrut să simt pe propria piele cum se face şcoală şi cum se lucrează în sistemul independent american − «fratele vitreg» al Hollywood-ului. Am învăţat cum se lucrează aici, dar şi care sunt condiţiile pe un platou de filmare“, a mai spus Luiza Pârvu.

Recomandări pe aceeaşi temă

Români cu care ne mândrim. Şeful de gară din Alba Iulia care a oferit ceai cald şi gustări călătorilor ce aşteptau un tren întârziat

Omul care a învins un sistem medical bolnav. Chirurgul Marius Anastasiu nu a lăsat România pentru nimic în lume

Clujeanul care a adus acasă românii care schimbă economia lumii: „Aş ura României să aibă în sfarşit voinţa de a renunţa la recompensarea mediocrităţii”

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite