Român care a locuit în Molenbeek, cartierul general al jihadiştilor din Bruxelles: „Cei mai mulţi musulmani stau pe ajutoare sociale. S-au bătut cu Poliţia”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atentatele teroriste care au avut loc în Belgia l-au găsit în Bruxelles şi pe Ruben, un tânăr din judeţul Timiş, stabilit de mai mulţi ani în Bruxelles. Student la Contabilitate, Ruben a trecut în dimineaţa atentatelor, în drum spre şcoală, prin două staţii de metrou în care ulterior s-au produs explozii. Timp de cinci ani, Ruben şi familia lui au locuit în Molenbeek, cartierul în care a fost prins şi Salah Abdelsam.

Ruben P. este stabilit împreună cu părinţii şi fraţii lui în Bruxelles de aproximativ opt ani. Marţi, în dimineaţa atentatelor din Bruxelles, în drum spre şcoală Ruben a trecut prin două staţii de metrou în care ulterior au avut loc explozii. Tânărul a aflat abia după ce a ajuns la şcoală de exploziile care au avut loc în aeroport şi în staţiile de metrou. Tatăl lui Ruben, Nicolae P., a declarat că în urma atentatelor din Bruxelles, părinţii au fost anunţaţi să meargă să îi ia pe copii de la şcoală pentru că altfel nu vor fi lăsaţi să plece acasă. „Noi stăm la 10 km de Bruxelles. Am vorbit cu copiii şi trebuie să merg după ei pentru că nu îi lasă să plece de la şcoală dacă nu vin părinţii să îi ia”, a declarat Nicolae P. pentru „Adevărul”.

Până acum trei ani, timp de cinci ani, familia P. a locuit în Molenbeek, cartierul general al musulmanilor din Bruxelles, în care a fost capturat şi Salah Abdelsam, jihadistul implicat în atentatele din Paris.  Nicolae P. a povestit că familia sa nu a avut probleme cu musulmanii din Molenbeek. „Noi nu aveam treabă. Noi eram străini, ei  erau străini. Eram prieteni, în sensul că ne salutam. Belgieni originali nu prea mai vedeai. Majoritatea erau marocani”, a declarat Nicolae P.

Atentate la Bruxelles. ”Cei mai muklţi musulmani stau e ajutoare sociale”

La rândul său, fiul lui Nicolae, Ruben P., a declarat că a avut vecini de treabă, dar foarte mulţi musulmani din cartier erau violenţi şi erau implicaţi în tot felul de scandaluri. 

„Molenbeek e cam cel mai renumit cartier din Bruxelles pentru spargerile de magazine, bătăi pe stradă sau în baruri. Cei mai mulţi dintre ei (n.r. musulmani) stau pe ajutoare sociale şi sunt toată la ziua la bar. Beau ceai de mentă şi joacă table. Mulţi sunt violenţi. Spre exemplu, la magazin sau în public, la cel mai mic deranj devin violenţi. De câteva ori s-au bătut chiar la noi pe stradă cu arme şi din astea. De vreo două ori s-au bătut cu Poliţia, cu bâte şi bucăţi din pavaj, în faţa secţiei din Molenbeek”, a declarat Ruben, care s-a mutat din Molenbeek în urmă cu trei ani.  

Potrivit realitatea.net, care citează Whashingtonpost.com, în Molenbeek există o rată a şomajului de 30-40 la sută, iar venitul mediu este sub cel naţional. „Printre oamenii care locuiesc aici şi care au senzaţia că nu vor avea niciodată o viaţă bună există un teren fertil pentru recrutare, spune, potrivit sursei amintite, Bilal Benyaich, senior fellow al Institutului Itinera, coordonator al studiilor pe tema islamismului radical.
   

[<a href="//storify.com/Alinavasile/atentate-teroriste-la-bruxelles" target="_blank">View the story "Atentate teroriste la Bruxelles " on Storify</a>]

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite