Restaurare inedită la Timişoara. O clădire istorică construită de habsburgi, aflată în centrul oraşului, va fi înălţată cu un etaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imobilul de pe strada Vasile Alecsandri nr.1, unde au avut sedii în ultimii ani partidele PPDD şi PDL, va fi reabilitat de Primărie, cu aproape 800.000 de euro.

Una dintre puţinele clădiri ale Primăriei din centrul istoric al Timişoarei, imobilul de pe strada Vasile Alecsandri nr.1, a ajuns într-o avansată stare de degradare. În ultimii ani, aici au primit spaţiu partidele PPDD şi PDL. Este una dintre cele mai vechi clădiri din Timişoara, ea fiind menţionată în hărţile vremii din 1727. În secolul al VXIII-lea, se afla pe aceeaşi parcelă cu Cancelaria de Război.
 

Primăria a realizat un proiect de consolidare, reabilitare şi înălţare a imobilului, astfel încât aceasta să ajungă la nivelul celorlalte clădiri de pe strada Vasile Alecsandri.

“Sunt lucrări complexe de ramenajare, de reabilitare, dar şi de înălţare. Un lift exterior amplasat în curte, demolarea unor corpuri parazitare, dar şi reconstrucţia unora vor completa proiectul de reabilitare. Curtea interioară, una foarte generoasă, va fi amenajata şi va beneficia de o scenă permiţând astfel realizarea unor evenimente culturale, asemenea marilor oraşe cu aceeaşi arhitectură din Vestul Europei”, a declarat Dan Diaconu, viceprimarul Timişoarei.


Proiectul tehnic a fost realizat în 2016, apoi a fost lansată licitaţia de execuţie. Contractul a fost semnat luni, 21 august, pentru reabilitarea clădirii. Ordinul de începere a lucrărilor va fi dat în aproximativ două săptămâni.

image


Imobilul a fost printre cele care ar fi putut găzdui Muzeul Revoluţiei. Aceasta va fi destinată însă proeictelor pentru Timişoara Capitala Culturală Europeană în 2021.
 

„După discuţiile cu specialiştii Ministerului Culturii, s-a ajuns la concluzia că imobilul nu este îndeajuns de impunător şi spaţos pentru a gădui muzeul Revoluţiei. El este gândit să găzduiasă spaţii de birouri şi de alimentaţie publică, amenajarea curţii pentru evenimente culturale. Nu avem încă o destinaţie pentru clădire, dar probabil că va fi una care să folosească pentru anul 2021, când Timişoara va fi Capitala Cultutrală Europeană. Partea de alimentaţie publică va fi scoasă la licitaţie”, a mai spus Dan Diaconu. 

image

În 1732, aici era numită casa “La cele două chei de aur”, în 1752, în 1752 proprietar era Stephan Clallinovich, în timp ce la etaj era Cancelaria de Război. Între 1828-1859 găzduia Comisariatul de Război, iar din 1876 aparţinea clădirii Primăriei Oraşului. După 1920, în urma renovărilor, casa şi-a pierdut decoraţiunile.

image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite