Profesoara de limba română Elena Jebeleanu: „Trăiesc fiecare reuşită a elevilor mei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Doamna de română” este profesor de 25 de ani la Liceul Pedagogic „Carmen Sylva”. Copiii trebuie să gândească singuri – acesta este motto-ul care îi face pe actualii şi foştii elevi ai profesoarei de limbă română Elena Jebeleanu să o considere un dascăl demn de respect.

 Şi-a petrecut tinereţea mai întâi ca elev, apoi ca învăţătoare la Liceul Pedagogic „Carmen Sylva”, iar astăzi se mândreşte cu generaţii întregi de timişoreni pe care i-a învăţat să aibă curajul de a avea propriile păreri în viaţă.


Născută în Lipova, judeţul Arad, femeia spune că destinul i-a fost legat de şcoala în care predă încă din tinereţe. „Am învăţat la Liceul Pedagogic de la 14 ani, după care am devenit învăţătoare, tot aici. Mai apoi, am ajuns profesor de limba română”, şi-a amintit Elena Jebeleanu. După mai bine de un sfert de veac de predat, Elena Jebeleanu încă este convinsă că şi-a ales meseria potrivită. Nu pentru că ar avea vreo satisfacţie financiară, ci pentru că vocaţia ei de dascăl îi oferă împliniri pe alte planuri.


Pofta de citit


„Am  noroc că noi, la Pedagogic, avem elevi buni. Trăiesc fiecare reuşită a elevilor mei şi sunt alături de ei. Asta, indiferent dacă au câştigat un premiu la olimpiadă sau dacă văd că au progresat de la un an la altul”, a explicat femeia. De-a lungul anilor, Elena Jebeleanu a avut elevi care au câştigat premii la Olimpiada de Limba Română, atât la faza judeţeană, cât şi la cea naţională. Ba mai mult, în mijlocul dezastrului de la Bacalaureatul din Timiş, profesoara spune că elevii ei au reuşit să obţină chiar şi nota 10, la limba română. Secretul, spune aceasta, este să înveţi elevii să gândească singuri.


„Eu le dau materia din programă, structurată, iar apoi prefer să discut cu ei, astfel încât să îşi exprime propria părere, cu argumente valide. Este mult mai important să gândească, decât să preia un şablon pe care să îl repete”, a explicat Jebeleanu.


Dascălul spune că le stimulează tinerilor pofta de citit, prin diferite activităţi interactive. „Vizităm biblioteci, tipografii, avem scriitori invitaţi în clasă – toate acestea le deschid curiozitatea de a citi”, a dezvăluit, zâmbind, Elena Jebeleanu. În plus, aceasta organizează întâlniri cu elevii de liceu şi cei din clasele primare, pentru a-i învăţa să se ajute reciproc. Tinerii care au latura creativă dezvoltată pot scrie în fiecare an, în mai multe publicaţii pe care profesorul le tipăreşte, prin diferite proiecte accesate.
La 44 de ani, Elena Jebeleanu a colaborat la editarea unui manual de limba română pentru străini, a contribuit la întocmirea unui eseu din bibliografia obligatorie a examenelor de grad şi a format dascăli care predau limba română celor din diaspora.

Nu banii contează în meseria de profesor. Sunt alte satisfacţii, mult mai presus de asta
Elena Jebeleanu, profesor limba română la Liceul Pedagogic „Carmen Sylva” din Timişoara

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite