Prima stație din România de transformare a nămolului în energie. Cum va funcționa proiectul Aquatim de la Timișoara

0
Publicat:

Societatea de apă și canal Aquatim de la Timișoara are în derulare un proiect unic în România, care prevede construirea unei stații de transformare în energie a nămolului de la stația de epurare.

Șantierul stației de transformare a nămolului în energie FOTO Constructim SA
Șantierul stației de transformare a nămolului în energie FOTO Constructim SA

Proiectul de producere a energiei din nămol de la Timișoara are o valoare de peste 50 milioane de lei, bani europeni proveniți din  Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM). 

Sistemul va fi complet automatizat, iar prin acest proiect se reduc spectaculos cantitățile de nămol, pentru că după tot procesul rămâne o cantitate mică de cenușă, care nu este considerată deșeu periculos. 

Directorul Aquatim, Ilie Vlaicu, a explicat cum va funcționa viitoarea stație de transformare a nămolului în energie.

„Tehnologia este una nouă, în sensul că nămolul este așa ca un fel de turbă mai joasă ca putere calorifică, dar printr-o intensificare a procesului și prin arderea nămolului într-un gaz de sinteză generează o anumită cantitate de energie, mai mare decât de obicei, care poate să genereze curent electric și energie termică. Practic este vorba de o intensificare a proceselor oxidative din nămol”, a explicat Ilie Vlaicu.

Directorul Aquatim a mai spus că nu a văzut încă funcționând „pe viu” o astfel de stație, dar știe că în Elveția este functional un astfel de sistem. Reprezentanții Aquatim nu au putut pune la dispoziție un filmuleț de prezentare al modului de funcționare a stației.

Compania Constructim, care a câștigat licitația și care realizează proiectul în parteneriat cu o firmă elvețiană, a pus la dispoziția „Adevărul” o schiță care arată modul în care ar urma să funcționeze noua stație de tratare a nămolului cu recuperare de energie.

Planul noii stații de tratare a nămolului de la stația de epurare din Timișoara FOTO Constructim SA
Planul noii stații de tratare a nămolului de la stația de epurare din Timișoara FOTO Constructim SA

Firma de stat care a atras fonduri europene uriașe

Societatea de apă și canal Aquatim, deținută de Consiliul Local Timișoara, a reușit să atragă în ultimii 20 de ani fonduri europene de peste 400 de milioane de euro. La topul național al firmelor, Aquatim a obținut primul loc în domeniul său de activitate.

În timp ce multe firme de stat funcționează în pierdere, fiind ținute în viață cu ajutorul subvențiilor, societatea de apă și canal a Consiliului Local Timișoara, Aquatim, care și-a extins activitatea din Timișoara în zeci de localități din județul Timiș, arată că și societățile publice pot fi performante.

La ultimul top al firmelor de la nivel național, Aquatim a obținut locul 1 la capitolul Întreprinderi Mari – domeniul: captarea, tratarea și distribuția apei. Cifrele de la Registrul Comerțului arată că din 2000 până în 2021, Aquatim a avut profit în fiecare an, cu vârfuri de profit de peste 20 de milioane de lei anual în 2013, 2014 și 2015. În 2021, cu o medie de 940 de angajați, Aquatim a avut o cifră de afaceri de 172 de milioane de lei și un profit de peste 10 milioane de lei.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite