Firma de stat care a atras fonduri europene uriașe. Directorul, neimplicat politic, în funcție de aproape 25 de ani

0
Publicat:

Societatea de apă și canal Aquatim, deținută de Consiliul Local Timișoara, a reușit să atragă în ultimii 20 de ani fonduri europene de peste 400 de milioane de euro. La topul național al firmelor, Aquatim a obținut primul loc în domeniul său de activitate.

Directorul Aquatim, Ilie Vlaicu, rezistă în funcție de aproape 25 de ani FOTO Facebook/Ilie Vlaicu
Directorul Aquatim, Ilie Vlaicu, rezistă în funcție de aproape 25 de ani FOTO Facebook/Ilie Vlaicu

În timp ce multe firme de stat funcționează în pierdere, fiind ținute în viață cu ajutorul subvențiilor, societatea de apă și canal a Consiliului Local Timișoara, Aquatim, care și-a extins activitatea din Timișoara în zeci de localități din județul Timiș, arată că și societățile publice pot fi performante.

La ultimul top al firmelor de la nivel național, Aquatim a obținut locul 1 la capitolul Întreprinderi Mari – domeniul: captarea, tratarea și distribuția apei. Cifrele de la Registrul Comerțului arată că din 2000 până în 2021, Aquatim a avut profit în fiecare an, cu vârfuri de profit de peste 20 de milioane de lei anual în 2013, 2014 și 2015. În 2021, cu o medie de 940 de angajați, Aquatim a avut o cifră de afaceri de 172 de milioane de lei și un profit de peste 10 milioane de lei.

Fonduri europene de sute de milioane de euro

În ultimii 20 de ani, Aquatim a atras fonduri europene de peste 400 de milioane de euro. Unul dintre cele mai mari proiecte europene ale Aquatim, în valoare de aproape 240 de milioane de euro, este în derulare și prevede investiții masive în rețelele de alimentare cu apă și canal din localitățile în care Aquatim este operator.

În plus, compania de apă și canal din Timișoara are în derulare un proiect unic în România, care presupune producerea de energie din nămolul de la stația de epurare. De asemenea, Aquatim lucrează la un spectaculos muzeu al apei, care va fi unul din punctele de atracție în anul în care Timișoara este capitală europeană a culturii.

Vechea uzină de apă din Timişoara se transformă într-un muzeu FOTO Ş.Both

Directorul Aquatim, în funcție de aproape 25 de ani

Compania de apă și canal este condusă de aproape 25 de ani de inginerul Ilie Vlaicu. În tot acest timp, Vlaicu a schimbat trei primari (Gheorghe Ciuhandu, Nicolae Robu, Dominic Fritz), nefiind pusă niciun moment problema înlocuirii sale. Vlaicu a mărturisit că partidele politice l-au curtat intens, inclusiv cu funcții la nivel central, dar de fiecare dată a spus „pas”, preferând să rămână tehnocratul de la Aquatim.

„Toată lumea ne consideră tehnicieni, nu suntem arondați unui anume partid politic. Când rezultatele vin și clasa politică acceptă rezultatele, acceptă, tehnicienii. Aș putea să spun că și clasa politică din Timiș poate că este la un nivel care poate să accepte acest lucru. Probabil că sunt zone în care e mai greu. Am avut înțelegerea politicului de a ne lăsa în această zonă de gestionare independent”, a declarat Ilie Vlaicu.

Directorul Aquatim consideră că destinul său este să lucreze în domeniul apei.

„Competențele mele sunt de natură tehnică în zona alimentări lor cu apă. Chiar proiectul meu de diplomă, când am terminat facultatea, s-a intitula ‹Îmbunătățirea sistemului de alimentare cu apă Timișoarei›. Probabil că e un destin. Eu cred în destin. Cariera universitară tot în zona catedrei de Apă. Venind aici în zona tehnologiei, nu știu cât aș fi de priceput în zona politică. Trebuie să ai și acolo un anume tip de pricepere. Dumnezeu m-a ajutat ca să gestionăm lucrurile corect”, a mai spus Vlaicu.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite