Poliţiştii de frontieră şpăgari se târguiau ca la piaţă pentru mită: "Nu mă prosti pe faţă! Tu intri cu opt baxuri în ţară şi-mi plăteşti trei?!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii negociau ca să scoată cât mai mulţi bani de la traficanţii de ţigări. Contrabandiştii încercau de câte ori puteau să îi fraierească pe poliţişti atunci când le plăteau „dreptul”.

Cum nici poliţiştii de frontieră, nici vameşii nu puteau controla amănunţit autoturismele cu care transportau contrabandiştii ţigările, aceştia din urmă au declarat în repetate rânduri că au mai puţine cartuşe, în încercarea de a-i fraieri pe vameşi şi pe poliţişti la bani. Când aceştia se prindeau, urmau adevărate negocieri, ca la piaţă, uneori fiind chiar „încălcată” regula de 50 de euro pe bax, în sensul că funcţionarii publici acceptau să primească o sumă mai mică, doar pentru a nu-şi pierde „clienţii”.

„Tot în jurul orei 02.00, intră şi traficantul de ţigări SAMOILĂ ALEXANDRU VICTOR care declară că transportă trei baxuri cu ţigări de contrabandă, dar BÎRJOVANU IOAN şi UIUIU ADRIAN CLAUDIU îl contrazic, spunându-i că are 10. Cel din urmă lucrător vamal îi cere chiar să deschidă portbagajul, dar traficantul refuză spunând că nu a avut cârpe să acopere marfa, UIUIU ADRIAN CLAUDIU insistând «te duci înapoi şi-l acoperi, că aicea ai 10 baxuri». În discuţie intervine şi DĂRĂBUŢ FLORIN care se arată înţelegător, spunând că traficantul nu poate plăti tot, iar BÎRJOVANU IOAN pare de acord cu asta, dar protestează cu privire la atitudinea nesinceră a traficantului „dar nici aşa, nu mă poţi prosti pe faţă! Asta-i prosteală pe faţă! Eu înţeleg situaţia, da' nu aşa! Zi adevărul!", arătându-se foarte indignat şi continuând „Adică tu intri cu 8 baxuri în ţară şi-mi plăteşti 3".

Şpăgari „corecţi”

Traficantul se apără spunând „nu cu 8, cu 7", iar BÎRJOVANU IOAN se enervează „şi cum să-mi plăteşti, mă, mai puţin? Nici măcar jumătate? Cum să nu plăteşti?" – se menţionează în rechizitoriul prin care a fost trimis în judecată Lotul 1 Moraviţa.

Până la urmă, traficantul a plătit pentru cinci baxuri din cele opt declarate. Procurorii DNA consideră că manifestarea inculpatului Ioan Bîrjovanu demonstrează că acesta percepe primirea sumelor de bani, cu titlu de mită, de la traficanţii de ţigări ca pe un drept al său personal cu privire la care nu admite încălcări şi invocă totodată corectitudinea, deşi activitatea pe care o desfăşoară are un caracter ilicit. Contrabandiştilor le-au declarat anchetatorilor că aveau câştig trei euro la cartuşul de ţigări vândut, iar din aceştia, un euro îl dădeau mită funcţionarilor publici.

110 persoane trimise în judecată


Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a 110 persoane, împărţite în două loturi. Printre acestea se află lucrători vamali, poliţişti de frontieră, din IPJ Timiş şi persoane suspectate că au făcut trafic cu ţigări aduse din Serbia. Procesul acestora a început la Curtea de Apel Timişoara.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite