Polițiștii care băteau tinerii din Centrul Educativ Buziaș, cercetați penal. „Rolul nu e distrugerea destinelor cu bâta” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii au deschis un dosar penal de purtare abuzivă în care îi cercetează pe cei doi polițiști filmați în timp ce băteau un tânăr deținut de la Centrul Educativ din Buziaș, județul Timiș. Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș  a stabilit ca cei doi polițiști să fie cercetați sub control judiciar, conform Agerpres. 

Un video în care polițiștii sunt surprinși lovind cu pumnii, picioarele și bastoanele un tânăr a apărut în spațiul public la începutul acestei săptămâni. Tânărul făcea parte dintr-un grup de aproximativ 20 de tineri din Centrul Educativ Buziaș care au fost scoși în curtea instituției, lângă un gard. 

Un tânăr este luat din grup de către cei doi polițiști acum cercetați pentru purtare abuzivă, este trântit la pământ și polițiștii îl lovesc cu pumnii, cu picioarele și cu bastoanele. Tânărul este ulterior ridicat de polițiști și dus în mijlocul grupului, după care unul dintre polițiști își îndreaptă atenția către un alt tânăr, pe care îl ia de gât și îl lovește peste față, relatează sursa citată. 

Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş a anunţat, sâmbătă, 29 iulie 2023, că i-a pus sub acuzare pe poliţiştii agresori, G.S. - agent şef principal şi Ş.A.G. - agent în cadrul Centrului Educativ Buziaş.

"În fapt, în sarcina inculpatului G.S. s-a reţinut că în data de 24.07.2023, în jurul orelor 16,00, în incinta Centrului Educativ Buziaş, pe fondul unui conflict verbal între persoanele internate, inculpatul ar fi aruncat-o la pământ pe persoana vătămată C.S. - persoană internată în Centrul Educativ Buziaş, apoi ar fi lovit-o cu mâna, cu tonfa din dotare şi cu genunchiul, în timp ce inculpatul Ş.A.G. ar fi ţinut-o imobilizată pe persoana vătămată C.S. în timpul agresiunii, provocându-i astfel leziuni care au necesitat 1 - 2 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare. Ulterior, inculpatul G.S. s-a deplasat către persoana vătămată V.I. - persoană internată în Centrul Educativ Buziaş, pe care ar fi prins-o de gât şi ar fi lovit-o cu palma peste faţă, nefiindu-i provocate leziuni care să necesite zile de îngrijiri medicale pentru vindecare", precizează reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș.  

„Am demis de urgenţă conducerea unităţii”

Imaginile în care cei doi polițiști, cercetați acum pentru purtare abuzivă, sunt surprinși bătându-i pe tineri au fost postate de ministrul Justiției, Alina Gorghiu, chiar pe contul de socializare, fiind însoțite de următorul comentariu:

Greu de privit imaginile care par ireale pentru România anului 2023. Deţinuţii din Centrul Educativ Buziaş - minori şi tineri - sunt bătuţi cu bestialitate de poliţişti. Revoltător şi inadmisibil cum înţeleg unii angajaţi din acest centru să îşi exercite atribuţiile”, a scris Gorghiu pe Facebook.

Totodată, ministrul Justiției a anunțat și care au fost primele măsuri adoptate în acest caz:

Primele măsuri deja luate: am înaintat denunţul penal; tot azi, am demis de urgenţă conducerea unităţii; am solicitat Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor să dispună interzicerea oricărui contact între cei doi poliţişti care apar în filmare cu custodiaţii; am dispus trimiterea Corpului de control al ministrului la Buziaş. Voi cere, de asemenea, să fie organizate de urgenţă cursuri de specializare pentru personal, dar şi şedinţe de consiliere pentru minori. Vă asigur de pe acum că nu voi avea niciun fel de înţelegere pentru fapte de o asemenea brutalitate. Oameni cu acest tip de reacţii comportamentale nu au ce căuta în sistem. Fără excepţie! Zero toleranţă. Vorbim totuşi despre o instituţie al cărei rol este reeducarea copiilor şi tinerilor în sensul reintegrării lor sociale, nu distrugerea destinelor cu bâta. Aceşti minori trebuie ghidaţi prin educaţie şi comunicare eficientă spre ieşirea definitivă din sfera infracţională, să îşi formeze competenţe care să îi ajute, la punerea în libertate, să îşi găsească mai uşor un loc de muncă", menționa Alina Gorghiu, pe Facebook.  

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite