Petre Roman, despre alegerile câştigate de Iliescu, în 1990, cu peste 85%: „Au fost cele mai libere alegeri din istoria României. Coposu mi-a spus asta“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul premier al României libere a susţinut, la Timişoara, o conferinţă în care le-a vorbit tinerilor despre trecutul său şi despre istoria postdecembristă a României. În discursul său, politicianul a făcut referire şi la alegerile din iunie 1990, susţinând că „au fost cele mai libere alegeri din istoria României”. Un cadru didactic, prezent la conferinţă, l-a contrazis public pe fostul premier.

Invitat să susţină la Uiversitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara o conferinţă cu titlul „Valori contemporane. Opţiuni şi perspective. În ce ar trebui să creadă tinerii de astăzi”, fostul premier al României, Petre Roman,  le-a vorbit tinerilor care au umplut până la refuz Aula Magna Universităţii de Medicină din Timişoara despre trecutul său politic, împărtăşindu-le tinerilor câteva dintre experienţele sale din postura de prim-ministru.

Desemnat premier în  Decembrie 1989 şi votat de Parlamentul ales în urma alegerilor din 20 mai 1990, Petre Roman a ocupat funcţia de prim-ministru al României până în octombrie 1991. Referindu-se la alegerile din 20 mai 1990, în care Ion Iliescu a fost ales cu peste 85 % din voturi, iar FSN a câştigat detaşat alegerile parlamentare, Petre Roman a spus că „au fost cele mai libere alegeri din istoria României”.

„Oamenii erau liberi. Nimeni nu îi putea împinge într-o parte sau alta. Deşi nu erau televiziuni, erau ziare care se citeau. Principalele ziare din România, Adevărul şi România Liberă, scoteau zilnic 800.000 – 1.000.000 de copii, când astăzi Adevărul nu trage nici 30.000 şi România Liberă la fel. După aceste alegeri, când au avut loc nişte confruntări urâte, foarte urâte, aşa numită mineriadă, în fine, eu am prezentat strategia mea de guvernare. Fusese un lucru la care au lucrat cele mai strălucite minţi ale României. L-am prezentat şi s-a întâmplat o minune. Deşi fuseseră aleşi şi reprezentanţii opoziţiei, am fost învestit ca prim-ministru fără niciun vot împotrivă. Mai bine de atât nici că se putea. Eram foarte încântat. Mă gândeam că plec la drum cu un asemenea bagaj de încredere”, a declarat Petre Roman de pe scena Aulei Magna a Universităţii de Medicină.

Ceea ce nu le-a spus Petre Roman studenţilor adunaţi să îl asculte la Timişoara a fost faptul că „Adevărul” anilor 1990 a fost un grotesc instrument de propagandă al FSN-ului, anii 1990 şi 1991 fiind consideraţi cei mai negri ani ai ziarului „Adevărul”. Propaganda a mers atât de departe încât în 20 mai 1990 „Adevărul” tipărea o primă pagină albă, pe care scria doar: „Avem nevoie de linişte, oameni buni!“. În 2010, chiar la împlinirea a 20 de ani de la alegerile din 1990, ziarul „Adevărul” s-a lepădat simbolic de păcatele trecutului, printr-o serie de articole obiective şi detaşate despre perioada ianuarie-iunie 1990, articolul de deschidere a unei campanii unice după Revoluţie fiind intitulat sugestiv „Exorcizarea Adevărului”.

image


20 mai 1990 - Prima pagină ruşinoasă, în care "Adevărul" publică sloganul FSN, "Avem nevoie de linişte, oameni buni". 20 mai 2010 - Exorcizarera "Adevărului"

De altfel, medicul cardiolog Sorin Pescariu, profesor al Universităţii de Medicină şi Farmacie, prezent la conferinţa susţinută de Petre Roman l-a contrat dur pe fostul premier, pe tema alegerilor. „Nu vă cred. Nu v-am crezut nici în 1990, nu vă cred nici acum când mai butonez şi vă văd la România TV. E incredibil ce afirmaţii puteţi face, să spuneţi că cele mai libere alegeri din România. Dezinformaţi tinerii, iertaţi-mă”, a spus profesorul. „Ştiţi cine mi-a spus asta (n.r. că alegerile din 1990 au fost cele mai libere din istoria României)? Corneliu Coposu mi-a spus asta. Dacă nici în el nu aveţi încredere, vă priveşte”, a reacţionat Petre Roman, care a spus că „oamenii erau complet liberi”.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite