Papa Francisc, despre reabilitarea bazilicii Maria Radna: „Este un eveniment de importanţă globală”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Basilica de la Radna a căpătat un aspect occidental FOTO Facebook/Basilica Maria Radna
Basilica de la Radna a căpătat un aspect occidental FOTO Facebook/Basilica Maria Radna

Bazilica Maria Radna a beneficiat de o finanţare record pentru o reabilitarea unei biserci din România: 11 milioane de euro.

Episcopia Romano-Catolică de Timişoara a obţinut cea mai mare finanţare europeană pentru reabilitarea unui lăcaş de cult din România. Bazilica Papală Maria Radna, una din importantele locuri de pelerinaj al romano-catolicilor din vestul României, a fost restaurată cu aproape 11 milioane de euro, majoritatea sumei fiind de la Uniunea Europeană.

“Încă nu este finalizat proiectul. Suntem undeva la 80% din lucrări. Am ţinut încă ca pe 2 august să fie totul cât mai bine pus la punct, să nu se simtă aspectul de şantier. Predarea oficială a lucrărilor va avea loc la sfârşitul lunii octombrie. Este cea mai mare finanţare pe care o primeşte un lăcaş de cult din România. Până acum au fost maxim două milionae de euro. Noi am avut o sumă uriaşă. Aşa cum a spus Papa Francisc, în scrisoarea prin care l-a numit pe cardinalul Meisner ca trimis special, suntem în faţa unui eveniment de importanţă globală”, a declarat Nicola Lauş, directorul cancelarie episcopale.

Trimisul Papei, cardinalul german Meisner

Mii de persoane sunt aşteptate duminică, 2 august, la celebrările care vor avea loc la Maria Radna. La evenimente va participa şi cardinalul german Joachim Meisner, arhiepiscop emerit de Köln, care este trimisul special al Papei Francisc la Radna.

Papa Francisc, la cererea Episcopiei Romano-Catolice din Timişoara, l-a desemnat, în 19 iunie, pe Meisner să-l reprezinte la resfinţirea bizilicii. 

Radna

Basilica Maria Radna a fost înnobilată de Papa Ioan Paul al II-lea cu titlulde „Basilica minor”. Biserica a fost păstorită vreme de secole de Ordinul Fraţilor Minori. Din 2003, întreaga viaţă a acestui cunoscut loc de pelerinaj din vestul României a fost încredinţată clerului diecezei romano-catolice de Timişoara.   

“Sfânta Liturghie pontificală va fi celebrată de Eminenţa Sa, cardinalul Joachim Meisner, în calitate de delegat extraordinar al Sfântului Părinte Papa Francisc. Vor celebra peste 20 de arhiepiscopi, episcopi şi delegaţi din ţară şi străinătate. Printre ei, Ioan Robu, arhiepiscop şi mitropolit de Bucureşti, Babel Balazs, arhiepiscop şi mitropolit de Kalocsa-Kecskemet, Stansilav Hocevar, arhiepiscop şi mitropolit de Belgrad, Jakubinyi Gyorgy, arhiepiscop de Alba Iulia. Lor li se alătură o serie de episcopi şi delegaţi diacezani din Ungaria, Croaţia, Serbia şi Germania”, a declarat Nicola Lauş.
 

Predica va fi rostită în limba germană de către Joachim Meisner, acesta fiind prezentată imediat şi în limbile română şi maghiară de doi preoţi. 

Radna


 

La sfârşitul Sintei Liturgii, Sergiu Nistor, consilier prezidenţial, va da citire mesajului preşedintelui României, Klaus Iohannis. În faţa bazilicii va urma un moment special: binecuvântarea lucrărilor de renvare. Urmează binecuvântarea lucrărilor de renovare la complexul monastic. Martin Roos, episcop de Timişoara, va rosti o alocuţiune finală.

Evenimentul va fi transmis pe principalul post naţional de televiziune, TVR 1. 
 

“Transmisiunea se va face cu cinci camere, în intervalul orara 11-13. Este o premieră şi pentru postul naţional, care de obicei transmitea doar evenimente importante din perioada sărbătorilor. Nu este un eveniment local, nici măcar regional. E un eveniment european. Un eveniment pe care-l simte toată Europa. Vor fi prezenţi oaspeţi şi pelerini din Germania, Austria, Ungaria, Serbia. Acest lucru ne responsabilizează teribil pe toţi. Sunt multe personalităţi, numeroşi ierarhi şi oficialităţi”, a declarat Claudiu Arieşan, realizatorul emisiunii Dialoguri spirituale, de la TVR Timişoara, care va comenta în direct evenimentele de la Basilica Maria Radna. 

Dezvoltarea turismului în zona de Vest
 

Lucrările de reabilitarea au cuprins exteriorului bisericii, turnurile, cât şi a mănăstirea. Termenul de realizare a lucrării a fost 25 de luni. 

Radna


 

Intenţia bisericii romano-catolice este ca în anii viitori să dezvolte turismul în Lipova şi în toată regiunea de Vest. Dacă până acum veneau anual circa 30.000 de turişti la Bazilica Papală de la Radna, după reabilitare, numărul vizitatorilor urmează să se dubleze, prin introducerea obiectivului în circuitul turistic cultural şi ecumenic internaţional.

“Renovarea şi includerea în circuitul turistic a bazilicii şi mănăstirii Maria Radna reprezintă un proiect amplu care îşi propune conservarea şi valorificarea substanţei istorice a ansamblului mănăstirii franciscane, romano-catolice, clasificat drept monument istoric de grupa A în Lista Naţională a Monumentelor Istorice. S-a urmărit îmbunătăţirea infrastructurii de orientare, acces şi primire a turiştilor, au fost efectuate lucrări de consolidare şi asigurare criteriilor de rezistenţă şi stabilitate, lucrări de combatere a umidităţii, finisaje interioare şi exterioare. S-au refăcut instalaţii electrice, s-a adus sistem de încălzire centrală, s-au amplast grupuri sanitare, s-a realizat iluminatul arhitectural, s-a dotat cu instalaţii electrice speciale şi dotări speciale pentru persoanele cu dizabilităţi”, a mai declarat Nicola Lauş.

În cadrul lucrărilor s-a realizat şi un muzeu, în partea de vest a mănăstirii, care cuprinde parterul, etajul I şi etajul II.

Citeşte şi:

FOTO Bazilica Papală Maria Radna se reînoieşte cu 11 milioane de euro. Numărul turiştilor se va dubla în anii care urmează

FOTO Au sosit noile cruci aurite pentru monumentala Bazilică Papală de la Radna

FOTO Imagini spectaculoase de la reabilitarea Bazilicii Maria Radna, care va costa 10 milioane de euro


FOTO Zece milioane de euro pentru reabilitarea Bazilicii Papale Maria Radna şi introducerea ei în circuitul turistic european

FOTO Sfântul Gerhard de Cenad – un brand cultural bănăţean uitat pe nedrept în România



 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite