FOTO Imagini spectaculoase de la reabilitarea Bazilicii Maria Radna, care va costa 10 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bazilca de la Radna este înconjurată de schele din lemn Foto: Fabcebook Bazilica Maria Radna
Bazilca de la Radna este înconjurată de schele din lemn Foto: Fabcebook Bazilica Maria Radna

Grandiosul proiect de reabilitare a Bazilicii Maria Radna este în plină desfăşurare. Unul din cele mai vizitate biserici romano-catolice din România va primi strălucirea de altă dată în vara anului 2015

Primul proiect european câştigat de Episcopia Romano-Catolică din Timişoara este unul grandios: 10 milioane de euro, pentru reabilitarea şi introducerea în circuitul turistic a Bazilicii Maria Radna.

Lucrările de reabilitarea, care cuprind exteriorului bisericii, a turnurilor, cât şi a mănăstirii., au început anul trecut, în luna mai, iar acum sunt în plină desfăşurare.

Termenul de realizare a lucrării este 25 de luni, conform contractului acesta trebuid să fie predată până la data de 31 mai 2015.

Intenţia bisericii romano-catolice este ca în anii viitori să dezvolte turismul în Lipova şi în toată regiunea de Vest.
 

Astfel, dacă până acum veneau anual circa 30.000 de turişti la Bazilica Papală de la Radna, după reabilitare, numărul vizitatorilor urmează să se dubleze, prin introducerea obiectivului în circuitul turistic cultural şi ecumenic internaţional.

image


Lucrările sunt în plină desfăşurare în această iarnă 
 

Dacă interiorul bisericii a mai fost renovată în anii 70, mănăstirea bazilicii nu a avut parte de reparaţii niciodată. Mănăstirea a fost confiscată de Statul Român, care a transformat-o în azil de bătrâni, însă din lipsa de investiţii acest loc a continuat să se degradeze.

Biserica romano-catolică a trebuit să aştepte să redevină proprietară mănăstirii, pentru a putea depune proiectul de finanţare la U.E.

Biserica actuală a fost construită în 1756

Prima biserică a fost înălţată aici la 1520, într-o perioadă când la sud de Mureş, în Banat, domneau otomanii. După ce Banatul va fi cucerit, capela va sluji credincioşilor şi călugărilor franciscani, refugiaţi din calea năvălitorilor pe malul nordic al Mureşului.

Otomanii au atacat în repetate rânduri aşezarea, iar biserica a trebuit reconstruită de multe ori. La invazia turcească asupra Lipovei, din 1695, biserica de la Radna a fost arsă din temelii, însă icoana Maicii Domnului a rămas intactă. După ce turcii au fost alungaţi din Banat, o nouă biserică a fost construită.
 

La data de 7 iulie 1756, în sărbătoarea Rusaliilor, are loc aşezarea pietrei de temelie a unei noi biserici pentru Maria-Radna, biserica veche fiind deja neîncăpătoare. Celebrarea este condusă de către prepozitul mare al Capitlului Catedral de Cenad, cu reşedinţa la Timişoara, Clemens Rossi. Noua biserică dăinuie până în zilele noastre.

Citiţi şi:
 

FOTO Zece milioane de euro pentru reabilitarea Bazilicii Papale Maria Radna şi introducerea ei în circuitul turistic european

FOTO Sfântul Gerhard de Cenad – un brand cultural bănăţean uitat pe nedrept în România

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite